Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  3 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.0°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  4 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  33%
Το ρήμα κακοποιώ (δεν θα) κλίνεται…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ρήμα κακοποιώ (δεν θα) κλίνεται…

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ρήμα «κακοποιώ» κλίνεται σε όλους τους χρόνους (ενεστώτα, παρατατικό, αόριστο, μέλλοντα, παρακείμενο, υπερσυντέλικο), σε όλα τα πρόσωπα (πρώτο, δεύτερο, τρίτο), σε όλα τα γένη (αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο), στους δύο αριθμούς (ενικός, πληθυντικός) και στις δύο φωνές (ενεργητική, παθητική).

Κανείς, καμία και τίποτα δεν εξαιρείται γιατί το ρήμα «κακοποιώ» χρησιμοποιείται κυριολεκτικά και μεταφορικά, έτσι λένε τα λεξικά.

Λεξικό Τριανταφυλλίδη: χτυπώ κπ. βάναυσα και του προκαλώ σωματικές κακώσεις, διαστρέφω, αλλοιώνω σκόπιμα, βιάζω γυναίκα, χρησιμοποιώ ή εφαρμόζω κτ. με κακό τρόπο από άγνοια, ανικανότητα ή αδιαφορία.

Κακοποίηση: άσκηση σωματικής βίας που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση κακώσεων (παιδιών / γυναικών / ζώων), εσκεμμένη συνήθ. παραποίηση, κακή χρήση ή εφαρμογή.

Merriam-Webster: Χρησιμοποιώ λανθασμένα ή ακατάλληλα, χρησιμοποιώ υπερβολικά, χρησιμοποιώ χωρίς ιατρική αιτιολόγηση, χρησιμοποιώ ή χειρίζομαι με τρόπο που προκαλεί βλάβη ή καταστροφή, επιτίθεμαι με λόγια.

Κακοποίηση: διαβλητή πρακτική ή συνήθεια, ακατάλληλη ή υπερβολική χρήση, γλώσσα που καταδικάζει ή διασύρει συνήθως άδικα, ακραία, και θυμωμένα, φυσική κακομεταχείριση.

Βικιλεξικό: ακατάλληλη μεταχείριση ενός ενήλικου ατόμου ή παιδιού για την επίτευξη άδικων ή ακατάλληλων σκοπών. Τα είδη της κακοποίησης είναι: η σωματική ή λεκτική κακοποίηση, ο τραυματισμός, η επίθεση, η παραβίαση, ο βιασμός, οι άδικες πρακτικές, τα εγκλήματα ή άλλα είδη επιθέσεων.

Η ανεπίσημη απόκριση της κοινωνίας στην κακοποίηση αποτυπώνεται στους κώδικες που ορίζουν τις κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές απέναντι σε κακοποιούς και θύματα. Ανάλογα με την ιστορική περίοδο και την κουλτούρα ενός τόπου καλύπτουν όλο το φάσμα από τον «νόμο της σιωπής» (ομερτά), τις δημόσιες διαμαρτυρίες (#metoo στις μέρες μας) μέχρι τη δημόσια κατακραυγή και διαπόμπευση.

Η επίσημη απόκριση αποτυπώνεται στους νόμους και στους θεσμούς που θεσπίζονται στοχεύοντας στον έλεγχο και στην απάλειψή της(;). Πάγιο αίτημα για κακοποιήσεις που δεν καλύπτονται ή δεν καλύπτονται ικανά από νόμους παραμένει η θεσμική τους ρύθμιση.

Κι εδώ μπαίνει ο προβληματισμός. Ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για τόσα είδη κακοποίησης (ανθρώπων, φυσικού και κτιστού περιβάλλοντος, ζώων, πραγμάτων κ.ά.) για τα οποία υπάρχουν νόμοι; Εχουν μειωθεί οι κακοποιήσεις; Εχει περιοριστεί ο αριθμός των κακοποιών; Ακόμα κι αυτοί οι νόμοι παρακάμπτονται, παραβιάζονται… κακοποιούνται (βλέπε τις μυριάδες σημειώσεις και υποσημειώσεις και τροποποιήσεις ενός αρχικού νόμου). Για να μην ξεχνιέται και η πρωτοτυπία τού να θεσπίζονται νόμοι που νομιμοποιούν την παραβίαση των προηγουμένων. Τα αυθαίρετα πάσης φύσης και η υπεράσπισή τους με χίλιους ευφάνταστους τρόπους (οικιστικές πυκνώσεις σε δάση…) αρκούν ως παράδειγμα.

Κυρίως όμως οι επίσημοι νόμοι, όσο αναγκαίοι και να είναι για την εύρυθμη λειτουργία ενός στοιχειώδους κράτους δικαίου, αποδεικνύονται ανίσχυροι να σπάσουν τον έναν και πανίσχυρο νόμο που διαιωνίζει τις κακοποιήσεις: τον νόμο της σιωπής.

Ετσι, πέρα από το αίτημα της θεσμικής ρύθμισης οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, ο ουσιαστικός περιορισμός της, γιατί δεν θα εξαλειφθεί, πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες πρακτικές, σ’ αυτές που στοχεύουν στο ξερίζωμα των γενεσιουργών αιτίων των κακοποιών και των θυμάτων. Μια ευαίσθητα διαμορφωμένη κοινωνική νομοθεσία και πολιτική μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό το εγχείρημα, αλλά ο λόγος πέφτει κυρίως στην ίδια την κοινωνία.

Το ρήμα κακοποιώ δεν θα κλίνεται σε κανένα χρόνο, πρόσωπο, γένος, αριθμό και φωνή όταν η κοινωνία θα μεταμορφωθεί σε μια κοινωνία προσώπων κι όχι σε μια συνάθροιση ατόμων, σε μια κοινωνία που έχει ως καταστατική αρχή το δικαίωμα στην ύπαρξη, πριν απ' όλα τα άλλα δικαιώματα οποιασδήποτε ύπαρξης, σε μια κοινωνία που συγκροτείται στη βάση του ουσιαστικού, κι όχι νομικά επιβεβλημένου, σεβασμού απέναντι στον Αλλο και στα Αλλα, και τον καλλιεργεί, σε μια κοινωνία που δίνει προτεραιότητα στην αξία ύπαρξης έναντι της αξίας χρήσης και ανταλλαγής ανθρώπων και πραγμάτων…

 * Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  [email protected]

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πτώση από τα σύννεφα
Ο φόβος των γυναικών να καταγγείλουν ή να αντιδράσουν έντονα την κατάλληλη στιγμή, σε συνδυασμό με τη δήθεν άγνοιά μας για όλα αυτά, είναι ό,τι χειρότερο για την κοινωνική συνοχή.
Πτώση από τα σύννεφα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φτάνει πια!
Ο θάνατος του παιδιού 2,5 ετών στο «Χαμόγελο του Παιδιού», η ποινή κάθειρξης του Κ. Λαλαούνη για κακοποίηση των ανηλίκων στο ίδρυμα που διατηρούσε, ο τρις βιασμός 7χρονου παιδιού στο Παπάφειο από συντρόφιμό...
Φτάνει πια!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όσους δίνουν σε όλους τις ευκαιρίες που χρειάζονται
Xρόνια τώρα διαβάζουμε και ακούμε για την κλειστή Λίγκα που σχεδίαζαν τα πολύ μεγάλα club του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όσους δίνουν σε όλους τις ευκαιρίες που χρειάζονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εν ουρανώ ίσως…
Μια αίσθηση κοινής πολιτείας -ιδεατής ίσως- πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. Μια «διάσταση» για να ανατρέχουμε όλοι όσοι προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε τη δικαιοσύνη στην ψυχή μας.
Εν ουρανώ ίσως…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνικοί μύθοι και ιστορική γνώση
Οι εθνικοί μύθοι αποτελούν μια ιδιαίτερη «μυθολογία», η οποία συμπορεύεται με τη συγκρότηση των εθνικών κρατών και αποτέλεσε βραχίονα διαμόρφωσης της εθνικής ιδεολογίας των νεοπαγών εθνικών κρατών τον μέσο και...
Εθνικοί μύθοι και ιστορική γνώση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας