• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%

Το πλαίσιο συμφωνίας που γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση πρέπει να προταθεί ως μη διαπραγματεύσιμο

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Take it or leave it τώρα!

 • A-
 • A+

Η έκφραση  «αμοιβαία επωφελής συμφωνία» έχει πλέον καθιερωθεί στη δημοσιογραφική γλώσσα. Το να εξακολουθεί όμως σήμερα κανείς να επικαλείται  μια συμφωνία επωφελή και για τα δύο μέρη είναι ή ρητορικό σχήμα λόγου υπαγορευόμενο από διαπραγματευτική τακτική, κάτι κατανοητό,  ή επικίνδυνη εθελοτυφλία και αφέλεια.

Δυνατότητα για μια τέτοιου τύπου συμφωνία θα υπήρχε αν η αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας και η λεηλασία των κοινών ήταν αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ανάλυσης με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση και την ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση η  κοινωνική καταστροφή που προκλήθηκε  θα μπορούσε να θεωρηθεί μιας δυστυχής αλλά όχι προμελετημένη συνέπεια του ‘λάθους’.  

Σε άρθρο μου στην «Εφ.Συν.» της 10ης Φλεβάρη έχω αναλυτικά αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους αυτή η αντίληψη είναι παραπλανητική και  οδηγεί μοιραία σε επικίνδυνα συμπεράσματα. Εδώ θα υπενθυμίσω απλά και μόνο το περιβόητο λάθος πολλαπλασιαστή που ο επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ υποχρεώθηκε να αποκηρύξει δημοσίως  τον Ιανουάριο του 2013. Η ομολογία του ωστόσο ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών συνεπάγονται σε συνθήκες ύφεσης  υπερτριπλάσια μείωση του ΑΕΠ από αυτήν που ο ίδιος υπολόγιζε (από 0,5 τελικά περάσαμε στην περίπτωση της Ελλάδας στο 1,7) όχι μόνο δεν μεταφράστηκε σε μια διορθωτική αλλαγή ρότας αλλά ούτε καν σε μια έστω και περιορισμένη χαλάρωση της λιτότητας.

Όταν οι ‘θεσμοί’ αναγνωρίζουν το λάθος σε σχέση με τον διακηρυγμένο στόχο και  συνεχίζουν απτόητοι να απαιτούν γη και ύδωρ εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή, τότε οφείλουμε και εμείς να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Απέναντί μας δεν βρίσκονται  κακώς πληροφορημένοι και αποπροσανατολισμένοι εταίροι αλλά αδίστακτοι αντίπαλοι που για την μεγιστοποίηση  των κερδών τους δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτα.  Ο μόνος τρόπος για να τους αποσπάσουμε μια στοιχειωδώς επωφελή για την ελληνική κοινωνία συμφωνία είναι να διαφανεί ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους.

Για αυτό και το «take it  or leave it» πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο τώρα.  Το πλαίσιο συμφωνίας που γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση πρέπει να προταθεί ως μη διαπραγματεύσιμο–πόσω μάλλον που έχουν ήδη γίνει ουσιαστικές και ανησυχητικές  υποχωρήσεις με σημαντικότερη αυτήν που αφορά τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ως εδώ και μη παρέκει.  

Ας μου επιτραπεί να ανοίξω εδώ μια παρένθεση για να αναφερθώ έστω και επιγραμματικά στις υπό εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις, και συγκεκριμένα στη παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport, του Ελληνικού στον Λάτση και του ΟΛΠ στην Cosco, ή άλλον ενδιαφερόμενο. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλλει ευνοϊκότερους  όρους, στο τέλος αυτής της διαδικασίας οι υποδομές της χώρας στο σύνολό τους θα έχουν παραδοθεί για τις επόμενες δεκαετίες σε ιδιώτες,  με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν αμφιβάλουμε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό το κράτος ασφυκτικών πιέσεων. Επομένως δεν θα είχε νόημα να αναλωθούμε σε καταγγελίες περί αθέτησης υποσχέσεων, αναξιοπιστίας και τα λοιπά συναφή. Σε τελευταία ανάλυση ένας τέτοιος καταγγελτικός λόγος υπάγεται και αυτός στην λογική της ανάθεσης. Και μ’ αυτήν ακριβώς πρέπει να έρθουμε σε ρήξη. Τοπικοί φορείς, αυτοδιοίκηση, συλλογικότητες επιμελητήρια, και εργαζόμενοι στις υπό εκποίηση δομές ας δηλώσουμε έμπρακτα ότι σαν κοινωνία δεν είμαστε διατεθειμένοι  να αποδεχτούμε σαν τετελεσμένο γεγονός τις υπό εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις. Στο χέρι μας είναι να το κάνουμε αυτό σαφές σε πιστωτές και σε όποιους άλλους επίδοξους αγοραστές. Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές να μην αφήσουμε τη χώρα παραδομένη στην Fraport, την Cosco, τον Λάτση και τους ομοίους τους. Και αυτό το χρέος  μετράει περισσότερο για μας από τα επιτόκια και τα χρεολύσια. 

Επανέρχομαι στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Έστω και υπό μορφή προειδοποίησης, ας  γίνει σαφές ότι ούτε η δόση της 5ης Ιουνίου ούτε καμία από τις επόμενες πρόκειται να αποπληρωθούν  αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως λεφτά δεν υπάρχουν και υπουργοί έχουν ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει στάση πληρωμών στο εσωτερικό για να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Μια μερική στάση πληρωμών βρίσκεται βέβαια ήδη σε εξέλιξη καθώς αναβάλλονται συστηματικά οι αποπληρωμές  των προμηθευτών του δημοσίου. 

Πάντως η δόση της 5ης Ιουνίου δεν πρέπει να καταβληθεί ακόμα και αν βρεθούν τα χρήματα.  Η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για μια τέτοια επίδειξη αποφασιστικότητας. Τον τελευταίο μήνα τα επιτόκια των δεκάχρονων γαλλικών ομολόγων  διπλασιάστηκαν ενώ στα αντίστοιχα γερμανικά  παρατηρήθηκε αύξηση ρεκόρ των επιτοκίων σε βάθος  εικοσαετίας. Τα επιτόκια παραμένουν ασφαλώς ιδιαίτερα χαμηλά αλλά, δεδομένου του συνολικού όγκου του χρέους των δύο αυτών χωρών, ένας διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των επιτοκίων μεταφράζεται σε απώλειες δισεκατομμυρίων. Ταυτόχρονα οι καταλυτικές  πολιτικές αλλαγές στην Ισπανία μετά τις δημοτικές εκλογές πυροδοτούν άνοδο των ισπανικών επιτοκίων. Επί πλέον το ενδεχόμενο ενός Brexit επιδεινώνει το κλίμα αστάθειας και γενικευμένης ανησυχίας για το μέλλον της Ευρώπης.

Επομένως  η «νευρικότητα» των αγορών και οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες των καταστροφολόγων που έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί επωφελώς από τους επονομαζόμενους εταίρους, δηλαδή από τους αντίπαλούς μας, θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον τους.  Ήρθε η στιγμή η τελεσιγραφική τακτική του «αυτό ή τίποτα» να αλλάξει πλευρά. Θέλει αρετή και τόλμη…


*Αρχισυντάκτρια του περιοδικού αληthεια

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο καραγκιόζ μπερντές της δεύτερης αξιολόγησης
Σύσσωμη η καθεστηκυία τάξη (φιλο-ΣΥΡΙΖΑ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ) χοροπηδά, φωνασκεί και αλληλοκαθυβρίζεται για το γιατί δεν κλείνει η διαπραγμάτευση. Άλλωστε το κόστος της το πληρώνει ο εργαζόμενος λαός. Σε αυτό το...
Ο καραγκιόζ μπερντές της δεύτερης αξιολόγησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Ελλάδα, ο Τιτανικός το παγόβουνο
«Όλοι και όλες εμείς, οι επιβάτες του ‘MotorShip MS Ελλάς’, εδώ και μήνες βλέπουμε ένα παγόβουνο να πλησιάζει», υπογραμμίζει σε άρθρο της στo efsyn.gr, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών και...
H Ελλάδα, ο Τιτανικός το παγόβουνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μάχη των υπουργείων
Το ποιος θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα είναι βαρύνουσας πολιτικής σημασίας γεγονός για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γαλλία, την Ιταλία και συνολικά τον Νότο της ευρωζώνης.
Η μάχη των υπουργείων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα πραγματικά αφεντικά της Ευρώπης διαπραγματεύονται
Τη χρονιά που φεύγει, ο Ντ. Τραμπ χρησιμοποίησε την ισχύ που του δίνει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στη Γερμανία για να διαιρέσει τον γαλλο-γερμανικό άξονα και να διασύρει την κ. Μέρκελ. Η...
Τα πραγματικά αφεντικά της Ευρώπης διαπραγματεύονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σοβαρότης μηδέν
Εν μέσω τηλεοπτικής χαιρεκακίας εορτάσαμε φέτος την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού. Μέσα από τη σωρεία των ρεπορτάζ πάντως, ο καλοπροαίρετος τηλεθεατής μένει με κάποια βασανιστικά...
Σοβαρότης μηδέν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμεση αποσύνδεση προσφυγικού-αξιολόγησης
Άρθρο Βαρουφάκη στην «Εφ.Συν.»: «Αν υποχωρήσουμε στο προσφυγικό, στρεφόμενοι εναντίον βασικών αρχών ανθρωπιάς (π.χ. στήνοντας νέες Αμυγδαλέζες, όπως θέλουν η Ν.Δ. και οι βόρειοι «εταίροι» μας), απλά θα...
Αμεση αποσύνδεση προσφυγικού-αξιολόγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας