ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», γνωστού και ως Πτωχευτικού, μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε (1.1.2021-28.2.2021) κατόπιν του αιτήματος της ΓΣΕΒΕΕ για πλήρη αναστολή του νόμου, λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθώς διευρύνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, αυτήν τη στιγμή 177.000 επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρικές, οφείλουν στο τραπεζικό σύστημα 58 δισ. ευρώ και από αυτές οι 144.000 (81%) είναι αυτοαπασχολούμενοι, πολύ μικροί, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι οφείλουν ποσά έως 150.000 ευρώ έκαστος. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι οφειλές τους προς Δημόσιο και Κοινωνική Ασφάλιση.
Ολοι αυτοί αποτελούν το δυνητικό και κινδυνογόνο πεδίο εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου. Κι αυτό γιατί από την 1η Μαρτίου 2021 είναι πλέον δυνατή η κατάθεση από πιστωτή (ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα) στο δικαστήριο αίτησης πτώχευσης κατά επιχείρησης, ατομικής ή εταιρικής, εφόσον αυτή κατά βάση δεν εξυπηρετεί υποχρεώσεις τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για πάνω από 6 μήνες (αρ. 77 παρ. 2).
ΠΡΑΚΤΙΚΑ, όποια επιχείρηση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το ποσό αυτό κινδυνεύει με πτώχευση. Μάλιστα, έχει νομοθετηθεί υποχρέωση του ίδιου του οφειλέτη σε κατάθεση αίτησης πτώχευσης [«αυτοπτώχευση», (αρ. 79 παρ. 5)]. Επιπλέον, μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης, μπορεί να κατατεθούν από τον πιστωτή και ασφαλιστικά μέτρα, οπότε αν γίνουν δεκτά, αίρεται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας (αρ. 86 παρ. 4). Πλήρης απαλλαγή από όλα τα χρέη επέρχεται 12 ή 36 μήνες μετά την πτώχευση.
Επίσης, από την 1η Μαρτίου 2021 με σκοπό την αποκαλούμενη πρόληψη της αφερεγγυότητας αρχίζει η εφαρμογή της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης (αρ. 31-64), δηλαδή κάθε επιχειρηματίας που βρίσκεται σε αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων -ή διαφαίνεται ότι πρόκειται να βρεθεί- μπορεί να έλθει σε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές του, συνοδευόμενη από επιχειρηματικό σχέδιο, η οποία επικυρώνεται δικαστικά και έτσι να μην πτωχεύσει. Αρχίζει επίσης η εφαρμογή των ρυθμίσεων για τους ευάλωτους οφειλέτες (αρ. 217-224), με υπό προϋποθέσεις «διάσωση» της πρώτης κατοικίας, με τη μορφή της απόκτησής της από φορέα και την ενοικίαση από αυτόν.
ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ αυτές, οι οποίες σχεδιάστηκαν σε άλλο οικονομικό περιβάλλον (Οδηγία Ε.Ε. 1023/2019) και εφαρμόζονται στο αντίθετο, καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ την πρόταση αναστολής του νόμου, που έχει καταθέσει η ΓΣΕΒΕΕ και άλλοι φορείς, με σκοπό την προστασία των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων από την πανδημική κρίση, ώστε να μην κλυδωνιστεί κι άλλο ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της χώρας.
* Δικηγόρος, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας