• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.9°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 22.3°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  91%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι φοιτητές δεν είναι ηλίθιοι

 • A-
 • A+

«ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ». Η φράση αυτή που αναγραφόταν σε πανό των φοιτητικών κινητοποιήσεων το 1962-αιτία να σημειωθεί πως ήταν και πάλι η εκτεταμένη αστυνομική βία και η εισβολή των σωμάτων ασφαλείας στο πανεπιστήμιο- σήμερα καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε συνθήκες εγκλεισμού και γενικευμένης ανασφάλειας η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει έναν νόμο που κυριολεκτικά καταρρακώνει την κοινή λογική και υποσκάπτει τα θεμέλια του ναού της δημοκρατίας τόσο βαθιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολική του κατεδάφιση.

Στα κλειστά πανεπιστήμια για έναν ολόκληρο χρόνο, την εγγενή αποτυχία της τηλεκπαίδευσης-παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες των ακαδημαϊκών- και τις διαχρονικές ελλείψεις υποδομών και εξοπλισμού, η κυβέρνηση απαντάει μονολεκτικώς, με μια λέξη ΄΄αδιαφορία’’. Κύριο μέλημα, για άλλη μια φορά, μιας βαθύτατα οπισθοδρομικής κυβέρνησης φαίνεται ναι είναι η προώθηση μιας ιδεολογίας που στηρίζεται στον άκρατο παρεμβατισμό και η επιβολή της δια πυρός και σιδήρου. Κάμερες παρακολούθησης, ειδικό αστυνομικό σώμα, αυστηροποίηση των πειθαρχικών παραπτωμάτων και διαγραφές προτείνει η υπουργός παιδεία, μέτρα που εν ολίγοις μάλλον εμπνεύστηκε από τα βιβλία του Τζόρτζ Όργουελ. Αίθουσες, τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, συγγράμματα, βελτίωση υποδομών και εργαστηριακό εξοπλισμό αντιπροτείνουμε οι φοιτητές. Η εγκαθίδρυση οικονομικά αιμοβόρου και ασυνάρτητου με την διδασκαλία αστυνομικού σώματος, με προϋπολογισμό γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που τα πανεπιστήμια διαχρονικά στερούνται τα αναγκαία μέσα για την διεκπεραίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ισοδυναμεί με κοροϊδία. Όταν έχεις περιορισμένους πόρους αντιμετωπίζεις τα προβλήματα που σε ταλανίζουν με σειρά προτεραιότητας και δε χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να το αντιληφθεί αυτό.

Οι φοιτητές δεν είναι ηλίθιοι όμως δυστυχώς για κάποιους. Ούτε οι διδάσκοντες, ούτε και το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα να επιδείκνυαν οι κυβερνώντες με σκοπό να λύσουν τα διαχρονικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας και την ίδια οικονομική ανοιχτοχεριά, όχι στην 200 θέση αλλά στις πρώτες 50 παγκοσμίως θα βρίσκονταν τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Την Δημοκρατία είπε ο Πρωθυπουργός εισάγουμε στα πανεπιστήμια, την τρομοκρατία αντίκρυσε το πανελλήνιο. Σκηνές συμφοιτητών μας να εξευτελίζονται δημοσίως από την βίαιη εισβολή των αστυνομικών στα ιδρύματα κυρίευσαν την επικαιρότητα. Εικόνες που μας κάνουν να ντρεπόμαστε για τα πανεπιστήμια μας, μας διασύρουν Πανευρωπαϊκώς, ενώ συγχρόνως προμηνύουν την παταγώδη αποτυχία των επικείμενων ‘’μεταρρυθμίσεων’’.

Οι φοιτητές όμως, όπως προανέφερα δεν είναι ηλίθιοι. Μείναμε κλεισμένοι επί έναν χρόνο στα σπίτια μας, κάναμε υπομονή και είδαμε πολλούς συμφοιτητές μας να αγωνιούν για τα νοίκια τους. Το ευχαριστώ επί αυτού; Καταστολή και πάλι καταστολή, βία και αυθαιρεσία. Περιφρόνηση, απαξίωση και απεικόνιση των φοιτητών ως αδίσταχτων εγκληματιών. Όσο δε για τις αντιδράσεις Κοσμητόρων, πρυτανειών και καθηγητών αυτές τέθηκαν αυτομάτως στην σίγαση.

Το μείζον πρόβλημα όμως των πανεπιστημίων σκιαγραφείται, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον ως εξής: Ενώ από την μια πλευρά όλοι όσοι απαρτίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στο ευρύ κοινό, ανεξάρτητο λειτουργικά και αυτοδιοικούμενο με την πραγματική σημασία της λέξης, από την άλλη πλευρά αυταρχικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τον ιερό αυτό χώρο των επιστημών ως έναν εν δυνάμει εχθρό που άπαξ και δεν μπορέσουν να τον ελέγξουν, πρέπει να τον φιμώσουν πάση θυσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ιστορικά η αμφισβήτηση πάντα εκκινούσε από τα πανεπιστημιακά έδρανα. Μια ζωή ακούμε απαίδευτους υπουργούς παιδείας να μιλάνε για όρια φοίτησης, μείωση των εισακτέων, κλείσιμο σχολών και πάει λέγοντας. Δεν σκέφτηκαν άραγε όλοι αυτοί οι επιτήδειοι πως δεν υπάρχει άραγε κάποιος πιο αρμόδιος από τις ίδιες τις διοικήσεις τμημάτων και πανεπιστημίων να αποφανθεί επί των ζητημάτων αυτών; Δεν πέρασε ούτε λίγο από το μυαλό τους η ιδέα να διαβουλευτούν με τα πανεπιστημιακά όργανα για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, έστω από κοινού για τα προβλήματα αυτά;

Αν κάποιος πάντως βγαίνει σίγουρα κερδισμένος από όλη αυτή την μεθοδική υποβάθμισή- και όχι αναβάθμιση όπως πανηγυρικά αναγράφεται στο νέο νομοσχέδιο- των δημοσίων πανεπιστημίων, σίγουρα αυτός είναι η ιδιωτική εκπαίδευση. Κολλέγια και ιδιωτικές σχολές ορέγονται με λύσσα περιστατικά παραπλήσια με αυτά που συνέβησαν επί της εισβολής των σωμάτων ασφαλείας στο ΑΠΘ και ‘’σταυροκοπιούνται’’ για το κλείσιμο σχολών με το νέο σύστημα κατώτατης βάσης εισαγωγής, έτσι ώστε, όταν επανέλθει η κανονικότητα, να αυξήσουν το πελατολόγιο τους και να αυτοπαρουσιαστούν ως αντάξιοι αντικαταστάτες των δημοσίων ΑΕΙ.

Για να κλείσω όμως με μια νότα αισιοδοξίας, υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο σε όλα τα τεκταίνομενα. Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το φοιτητικό κίνημα φαίνεται να είναι πιο οργανωμένο από ποτέ. Δεν έχει συμβεί εδώ και αρκετές δεκαετίες να λαμβάνουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις μια τόσο πλουραλιστική διάσταση. Φοιτητές πολιτικοποιημένοι και μη, από όλα τα τμήματα, σε κάθε άκρη της χώρας φαίνεται να δείχνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν αυτό το νομοσχέδιο. Πάντοτε συνηθίζω να είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός όταν η κουβέντα φτάνει σε ζητήματα περί πλειοψηφιών και εκπροσώπησης. Για πρώτη φορά νομίζω όμως πως με ασφάλεια μπορώ να πω πως όλος φοιτητικός κόσμος είναι σύσσωμος στον αγώνα αυτόν.

*Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπράβο σας κ. Κεραμέως σπάσατε όλα τα ρεκόρ!
Η υπουργός Παιδείας δεν μας διέψευσε καθόλου. Ίσα ίσα σε κάποιες περιπτώσεις μας έκανε να φαινόμαστε μετριοπαθείς. Στις βάσεις εισαγωγής αναφερόμαστε και στον αριθμό των υποψηφίων που αποκλείστηκαν.
Μπράβο σας κ. Κεραμέως σπάσατε όλα τα ρεκόρ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα Greek Statistics της Κεραμέως
Πόσοι τελικά αποφοιτούν από τα ΑΕΙ; Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων αλλάζει με κάθε δημόσια τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως.
Τα Greek Statistics της Κεραμέως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια: μία αναγκαιότητα στον πάγκο του Προκρούστη
Η αλλαγή πολιτικής προδίδει την επιθυμία της κ. Κεραμέως να μειώσει τον φοιτητικό πληθυσμό στα δημόσια Πανεπιστήμια, να αφήσει χιλιάδες νέους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να προκληθεί από την ίδια την...
Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια: μία αναγκαιότητα στον πάγκο του Προκρούστη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανθρωποφαγία ενός αποδεκτού συστήματος
Το δικαίωμα στην παιδεία –και όχι στην παιδεία που επιβάλλεται υπό το καθεστώς απειλής «δημόσιο Πανεπιστήμιο ή εξωτερικό»– είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων.
Η ανθρωποφαγία ενός αποδεκτού συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
Αδικία αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα κληθούν να εξεταστούν σε διαφορετική εξεταστέα ύλη σε σχέση με αυτήν της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας