• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 13.9°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.6°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 12.9°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 4.5°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  2 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.5°C / 8.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.2°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 11.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  85%

ΙΝΤΙΜΕ/NEWS

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συσπείρωση για την ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας

 • A-
 • A+

Μπροστά στις σημαντικές αλλαγές συνθηκών σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας που επέφερε η περιπέτεια της πανδημίας, όπως σε όλη Ευρώπη έτσι και στη χώρα μας έχει ξεκινήσει ένας έντονος εσωτερικός διάλογος μέσα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ολοι δείχνουν να ψάχνουν απαντήσεις στις απαιτήσεις των καιρών σχετικά με το νέο τοπίο στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στις ελευθερίες και στα δικαιώματα, στον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας.

Στη Ν.Δ., η τωρινή δημοσκοπική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη τού δίνει την άνεση να εμμένει σε μια εξόχως συντηρητική ατζέντα ενώ παράλληλα επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή στρατηγική συγκάλυψης της ανεπαρκούς και αντιφατικής πολιτικής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ως πρωθυπουργός επιχειρεί να προωθήσει μια εικόνα ενός κεντρώου διαχειριστή της εξουσίας, ως αρχηγός της Ν.Δ. προσπαθεί να εξευμενίσει την πλειοψηφούσα δεξιά πτέρυγα του κόμματός του προχωρώντας πρόσφατα σ’ έναν σαφώς δεξιόστροφο ανασχηματισμό που προδίδει αναχρονιστικό συντηρητισμό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα έως τώρα αντιπολιτευτικά του πεπραγμένα αλλά και τα πολιτικά κείμενα των διαφόρων τάσεων του κόμματος παραπέμπουν σε εργαλεία μιας αδιέξοδης ριζοσπαστικής Αριστεράς προηγούμενων ετών, ενώ δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συντελείται, εμμένοντας σε απλοϊκά λαϊκίστικα αφηγήματα εποχής 2015. Οι ιδεοληψίες του και η προσκόλληση σε συνθήματα και πρακτικές της άκρας Αριστεράς έχει επιφέρει ραγδαία πτώση στην απήχηση του κόμματος στην κοινή γνώμη, γεγονός που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις όπου ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του τον έχει ήδη εγκαταλείψει.

Την σχέση με τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, φαίνεται να αποκαθιστά το Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό δεν συμβαίνει ούτε με την επίκληση των παλιών ημερών του ΠΑΣΟΚ ούτε με κάποιας μορφής δικαίωσή του στο πέρασμα των ετών. Αυτά αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Με την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκεί αλλά και με τις επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέτει στον δημόσιο διάλογο, ξεκίνησε να προσελκύει ξανά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Αν κάτι χρειάζεται αυτή τη στιγμή για την περαιτέρω διεύρυνσή του στη βάση της κοινωνίας το Κίνημα Αλλαγής είναι αφενός να συνεχίσει με πίστη και επιμονή στο εγχείρημα του νέου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς πισωγυρίσματα σε ονόματα και σύμβολα του παρελθόντος.

Τιμώντας όλους τους πολίτες που πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του. Αφετέρου να εκπέμψει ένα ακόμα πιο καθαρό πολιτικό στίγμα που θα απορρέει από τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική θεωρία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με ένα κομμάτι προοδευτικών πολιτών που είχε χαθεί την προηγούμενη ταραγμένη δεκαετία.

Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που στις συνθήκες της επόμενης ημέρας πρέπει να έχει ψηλά στην ατζέντα συγκεκριμένες πολιτικές για τη μείωση των ανισοτήτων και τη δημιουργία συνθηκών για κοινωνική κινητικότητα. Για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και βιοποικιλότητας βάσει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Για θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Με σταθερό μέτωπο στον εθνικισμό, και για τον επαναπροσδιορισμό σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινήσεις, συλλογικότητες και στελέχη που εκπροσωπούν αυτές τις αναζητήσεις προχωρούν σε μια ευρύτερη συσπείρωση για την ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Η τηλε-εκδήλωση που οργανώνεται στις 28 Φεβρουαρίου, οι δημόσιες παρεμβάσεις αποσκοπούν στην εδραίωση και διεύρυνση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως ενός ανοιχτού, μαζικού φορέα της Κεντροαριστεράς που απευθύνεται στο μέλλον.

*Στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, μέλος της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ενδιαφέρον και διστακτικό βήμα του Γιώργου Παπανδρέου
Προκάλεσε ευλόγως μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό «Πατρινόραμα». Και αυτό, γιατί ανοίγει θέμα προοδευτικής διακυβέρνησης την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στον...
Το ενδιαφέρον και διστακτικό βήμα του Γιώργου Παπανδρέου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτική αλλαγή ή «δεξιά παλινόρθωσις»;
Εντονη αλλά με κοινή ιδεολογικοπολιτική αφετηρία η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κυβερνητική πολιτική τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Προοδευτική αλλαγή ή «δεξιά παλινόρθωσις»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το περιβόητο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς» αναδείχθηκαν ξανά οι προβληματισμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το είδος της...
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, ήδη ή εν δυνάμει προοδευτικές, που δεν πρόκειται να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι σήμερα αρνούνται τη συνεργασία, ακόμη και τον διάλογο με μας, δεν σημαίνει πως πρέπει...
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία
Η εμφατική προσήλωση του Κινήματος Αλλαγής στις αρχές και στις ιδέες μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας είναι η μόνη λύση για να αποκτήσει ο χώρος τον γνήσιο εκφραστή του και για να αντιπαρατεθεί απέναντι στις...
Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Το πρόβλημα δεν είναι οι απόψεις, όπως έλεγε ο Κλιντ Ιστγουντ στον επιθεωρητή Κάλαχαν, κάθε άνθρωπος έχει από μία… Το πρόβλημα είναι η μέθοδος, η συκοφαντία των αντίπαλων απόψεων, η δολοφονία χαρακτήρων, η...
Επιστροφή στην κανονικότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας