• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.0°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.3°C / 23.0°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.6°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.1°C / 26.0°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.3°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.3°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.6°C
  1 BF
  64%
Κυβερνητικός παραλογισμός για τον απεργό πείνας
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητικός παραλογισμός για τον απεργό πείνας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα τελευταία χρόνια, ως προς τα ζητήματα της τρομοκρατίας και του σωφρονιστικού περιβάλλοντος, έχει διεξαχθεί μια διεξοδική συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της λεγόμενης ριζοσπαστικοποίησης των κρατουμένων.

Η αποφυγή της συναναστροφής κρατουμένων για τρομοκρατία με άλλους κρατουμένους θεωρείται ότι αποτρέπει την ώσμωση μεταξύ τους, ειδικά όταν οι πρώτοι δεν έχουν αποβάλει στοιχεία της επικινδυνότητάς τους.

Ο νόμος της Ν.Δ. με τον οποίο παρενέβη στα ζητήματα των αδειών και της μεταγωγής κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, λαμβάνει υπόψη του την επικινδυνότητα των καταδίκων για τρομοκρατία.

Από την άποψη αυτή, η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής να μεταχθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού αντί του Κορυδαλλού, όπου εκρατείτο πριν από τη μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές, ενέχει μια έντονη αντίφαση που δεν εξηγείται με όρους ριζοσπαστικοποίησης.

Διότι, αν οι κρατικές υπηρεσίες διατηρούν την άποψη της ενεστώσας υψηλής επικινδυνότητας του συγκεκριμένου προσώπου, όφειλαν να τον κρατήσουν στον Κορυδαλλό, στη διαχωρισμένη από τις υπόλοιπες πτέρυγα όπου εκρατείτο πριν μεταχθεί στην αγροτική φυλακή. Το γεγονός, βεβαίως, ότι η κράτησή του εκεί συμπίπτει με την επιθυμία του, είναι αδιάφορο από τη σκοπιά της αντεγκληματικής πολιτικής.

Ομως, το ότι το αρμόδιο υπουργείο τον κρατούσε μέχρι πριν από τη νοσηλεία του στον Δομοκό, σε μια πτέρυγα εκατοντάδων κρατουμένων για εγκλήματα που δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία, προκαλεί εύλογη απορία.

Διότι μόνον ένα, από τα εξής δύο, μπορεί να ισχύει: είτε ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θεωρείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικίνδυνος, άρα προεξοφλείται ότι δεν θα επηρεάσει, ριζοσπαστικοποιήσει ή στρατεύσει οποιονδήποτε άλλο κρατούμενο, είτε το υπουργείο, παρότι τον θεωρεί επικίνδυνο, αδιαφορεί για αυτό και προτιμά να κάνει επίδειξη πυγμής, μην ικανοποιώντας την επιθυμία του να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

Στην πρώτη περίπτωση, όλο το κυβερνητικό αφήγημα για τον περιορισμό των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα μέσα από τον νόμο για την περικοπή αδειών και μεταγωγής σε αγροτικές εμφανίζεται σαν φούσκα που δημιουργήθηκε από προσωπικά ή ιδεοληπτικά κίνητρα και όχι από την ανάγκη αντιμετώπισης της επικινδυνότητας του κρατουμένου. Πρόκειται δηλαδή περί πολιτικής απάτης και ενσυνείδητης παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται περί πολιτικής ανοησίας, αφού η κυβέρνηση εκτιμά μεν ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραμένει επικίνδυνος, αναλαμβάνει όμως το τεράστιο ρίσκο να συμβάλει στην ώσμωση της τρομοκρατίας με το κοινό έγκλημα, ώσμωση που επανειλημμένα κατήγγειλε στο παρελθόν η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ζωή του κρατουμένου βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν η υγεία του υποστεί οποιαδήποτε βλάβη, η κυβέρνηση θα έχει πετύχει να αναδείξει τον απεργό πείνας σε «σύμβολο» μιας κατηγορίας ανθρώπων. Στην περίπτωση αυτή, οι υπεύθυνοι των άνω κυβερνητικών χειρισμών θα έχουν αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται.

Και αν επίσης στα γκάλοπ διαβάζουν ότι η κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επιθυμώντας τη σκληρή μεταχείριση του Κουφοντίνα, μην ξεχνούν ποτέ τη μεταστροφή του λαϊκού αισθήματος.

Σε μια νύχτα, για παράδειγμα, ο ελληνικός λαός αγάπησε τον τουρκικό, λόγω της ευαλωτότητάς του από τους σεισμούς.

Η ανήκεστος βλάβη ή ο θάνατος οποιουδήποτε κρατουμένου δεν ξέρουμε τι μπορεί να παραγάγει ως κύμα συμπαράστασης για οποιονδήποτε είχε μια απάνθρωπη μεταχείριση.

Και όχι μόνο, αυτό. Ας θυμηθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι μια νέα γενιά τρομοκρατών παρήχθη εξ αφορμής της περίπτωσης Γρηγορόπουλου, όπου η δολοφονία ενός ανήλικου εξόργισε και ριζοσπαστικοποίησε περισσότερους ανήλικους και νέους ανθρώπους.

Μετά ταύτα, ας καταλάβουν στη Ν.Δ. ότι το επιτελικό κράτος -αν υπάρχει- επιτελεί, δεν εκδικείται και οπωσδήποτε δεν χτίζει πολιτικές καριέρες πάνω σε ένα σαδιστικό υπόβαθρο.

Τουλάχιστον, ας διδαχθούν κάτι από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, που ως τότε υπουργός Δικαιοσύνης έλυσε το ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών για να μην πεθάνει ο Νίκος Ρωμανός σε μια παρόμοια απεργία πείνας.

*Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, πρ. γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσοχή, δεν είναι σύνθημα: Μητσοτάκης – Ερντογάν, ίδιος μηχανισμός εκτροπής
Τους τελευταίους μήνες, οι συγκρίσεις της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον δημόσιο λόγο.
Προσοχή, δεν είναι σύνθημα: Μητσοτάκης – Ερντογάν, ίδιος μηχανισμός εκτροπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να αποτρέψουμε την κατάργηση του κράτους δικαίου
Το ουσιώδες όμως ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί, είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιμένει και δεν τον νοιάζει να υπάρξει στην Ελλάδα ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας μετά 40 χρόνια στην Ευρώπη. 
Να αποτρέψουμε την κατάργηση του κράτους δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «στρατηγική της έντασης» και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε
Το πλαίσιο της επικαιρότητας, η σημασία του ενδεχόμενου θανάτου απεργού πείνας, η αρχιτεκτονική της στρατηγικής της έντασης και ο μονόδρομος για ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων
Η «στρατηγική της έντασης» και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί απορείτε;
Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα.
Γιατί απορείτε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δήλωση
Σχετικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και την αντιμετώπισή του από το ελληνικό κράτος.
Δήλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας