• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.8°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 26.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  51%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες

 • A-
 • A+

Οπως έχει από πολλές πλευρές επισημανθεί, η υγειονομική (και βαθιά κοινωνική) κρίση, που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, στην αλληλεπίδρασή της με τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης έχει, σε όλες τις πλευρές και τις πτυχές της, ένα σαφές ταξικό πρόσημο. Οι συνέπειές τους είναι, δηλαδή, πολύ πιο εκτεταμένες και καταστροφικές για τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα και για τους πιο αδύναμους και περιθωριοποιημένους αυτής της κοινωνίας: τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, τους πιο (φτωχούς) ηλικιωμένους, τα άτομα με ποικίλων ειδών αναπηρίες και χρόνια νοσήματα, τους κρατούμενους, τους έγκλειστους στα ποικίλων ειδών ιδρύματα (γηροκομεία, προνοιακές δομές κ.λπ.), τους πρόσφυγες στα καμπ, κλειστά ή «ανοιχτά» (ή στους δρόμους), για τους γεωμετρικά αυξανόμενους άστεγους και τους τοξικοεξαρτημένους.

Θα επικεντρώσουμε στις τρεις τελευταίες ομάδες τις οποίες ο συνδυασμός της ραγδαίας αύξησής τους με το καταναγκαστικό «μένουμε σπίτι», όσων «έχουν σπίτι», τις έχει κάνει πολύ πιο «ορατές» απ’ ό,τι στο παρελθόν. Και όχι, όπως παραδοσιακά, ως επί το πλείστον στο κέντρο των μητροπόλεων, αλλά σχεδόν παντού. 

Είναι στη φύση του καπιταλισμού, ως συστατικό του στοιχείο, ακόμα και στις περιόδους της πάλαι ποτέ «οικονομικής άνθησης» και της (σήμερα σαν καραμέλας) «ανάπτυξης», η παραγωγή μιας μεγάλης μάζας ανθρώπων που θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως «άχρηστοι», «πλεονάζοντες», ως τα «σκουπίδια της κοινωνίας». 

Για να διαχειριστεί αυτή τη μάζα των «απόβλητων», προϊόν της οικονομικής του λειτουργίας, το σύστημα αναπτύσσει μηχανισμούς ελέγχου στη βάση κανονιστικών προτύπων, που έχουν την πηγή τους στις ανάγκες της υλικής αναπαραγωγής του, στη βάση των οποίων ταξινομεί και οριοθετεί την επιθυμητή «ενσωμάτωση» (σήμερα, πλέον, με τη μορφή της σποραδικά επιδοτούμενης φτώχειας), ή τον αποκλεισμό σε χώρους εκτός της οργανωμένης κοινωνίας, σε χώρους εγκλεισμού, ή σε απομονωμένους χώρους «εντός», με τη μορφή γκέτο, ή ως σκόρπια σώματα στους δρόμους της πόλης (σε συνδυασμό πάντα με τις επίσημες ή στα «κρυφά», όπως στο Αιγαίο, επιχειρήσεις εξόντωσης). Την ίδια στιγμή που με την εξαγωγή παντού, μέσω της παγκοσμιοποίησης, της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» (λεηλασίας), αλλά και των πολέμων που τη συνοδεύουν, δημιουργεί μια πλανητικής κλίμακας μάζα «ανθρώπινων απορριμμάτων», προϊόν της οποίας είναι αυτό το ογκώδες μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα, που μαζικά κατακλύζει τις μητροπόλεις και που δεν έχει ορατό τέλος. 

Περπατώντας, όμως, ο δήμαρχος της Αθήνας στον ίδιο δρόμο που άνοιξε με τον Μεγάλο Περίπατο των αρπακτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων, τα οποία πολιτικά εκπροσωπεί και ποικιλοτρόπως εξυπηρετεί το οικογενειοκρατικό σύστημα από το οποίο προέρχεται, βλέπει και στο ζήτημα των αστέγων την «ατομική ευθύνη», την αστεγία ως μια επιλογή, άλλοτε από ανάγκη και άλλοτε λόγω της ιδιαίτερής τους κατάστασης - πάντα, όμως, επιλογή. «Κοιτάξτε να δείτε», δήλωνε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, «δεν είναι εύκολο, όταν ένας άνθρωπος επιλέγει να ζει στους δρόμους αυτό μπορεί να γίνει από ανάγκη, μπορεί να γίνει διότι η κατάστασή του είναι ιδιαίτερη». Δεν «βλέπει», φυσικά, ότι τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί και οι πολιτικές που εφαρμόζει ως δήμαρχος, αλλά και η κυβέρνηση με την οποία συνδέεται, τους έχουν φέρει σε αυτή τη θέση. Οτι το Πολυδύναμο Κέντρο που άνοιξε στην πλ. Βάθης δεν είναι παρά μια πρακτική κοινωνικού έλεγχου εν μέσω πανδημίας, μέσω ενός κυριολεκτικού μαντρώματος μερικών εκατοντάδων σε ένα κτίριο (ενώ, βέβαια, χιλιάδες άλλοι/ες παραμένουν στους δρόμους και μέσα στο κρύο), σε συνθήκες ιδρυματικής και προσωρινής διαβίωσης, χωρίς καμιά προοπτική, για τη συντριπτική πλειονότητα, να μεταβούν σε μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή κατοικία. 

Δεν «βλέπει» ότι οι παρεμβάσεις για την απόκτηση σχέσης με τον άστεγο (το λεγόμενο streetwork) είναι για το θεαθήναι, αποσπασματικό και αποκομμένο από το οποιοδήποτε (ούτως ή άλλως, ανύπαρκτο) πλάνο μιας διαδικασίας «από τον δρόμο στην κατοικία». 

Οτι αυτοί που δεν θέλουν να μπουν σε μια έστω προσωρινή δομή έχουν, άλλοτε, μια πικρή εμπειρία από τον τρόπο που λειτουργούν και τις ακαμψίες των κανόνων τους, άλλοτε γιατί δεν αντέχουν τον αναγκαστικό συγχρωτισμό και άλλοτε γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να αφιερώσει τον δέοντα χρόνο για να αποκτηθεί μια πραγματική σχέση μαζί τους, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. 

Οτι πολλοί δεν ξέρουν ούτε καν πού είναι οι «θερμαινόμενοι χώροι» που ανοίγουν για λίγες μέρες όταν κάνει κρύο. Και να μην παραλείψουμε τη ρατσιστική διάκριση που γίνεται στο Υπνωτήριο στην πλ Βάθης, όταν, ακόμα και στην περίπτωση που διατίθεται ως θερμαινόμενος χώρος, δεν επιτρέπει την παραμονή, έστω για τις λίγες μέρες του κρύου, ατόμων που δεν έχουν «άδεια παραμονής» στη χώρα – δηλαδή, έξω οι πρόσφυγες. 

Ενδεικτικό της κυρίαρχης πολιτικής που επικεντρώνεται στο «σύμπτωμα και όχι στην αρρώστια που το παράγει» (και μάλιστα ούτε καν στην εξάλειψη του συμπτώματος, αλλά στην απλή άμβλυνσή του) είναι η προβολή, σε άρθρο του δημάρχου (που φιλοξενήθηκε στην «Εφ.Συν.»), της προώθησης ενός προγράμματος με τη χρήση μιας χημικής ουσίας, της ναλοξόνης, ως μέσου της καταπολέμησης των θανάτων τοξικοεξαρτημένων από υπερδοσολογία. Μάλιστα στο άρθρο ανακοινώνεται το αίτημα (προς άμεση ικανοποίηση, απ’ ό,τι φαίνεται, από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας) της εισαγωγής και στην Ελλάδα της δυνατότητας άμεσης συνταγογράφησης στον ίδιο τον χρήστη της ναλοξόνης για να το έχει στη διάθεσή του όταν είναι σε συνθήκες υπερδοσολογίας ώστε να σώσει τη ζωή του. Λες και σε συνθήκες υπερδοσολογίας το πρώτο πράγμα που θα είναι σε θέση να σκεφτεί, είναι η σωτήρια χημική ουσία. Ή ότι θα είναι κοντά στους οικείους του να τον βοηθήσουν.

Παραλείποντας την όποια αναφορά στο ότι η ναλοξόνη πράγματι προστατεύει από την υπερδοσολογία, αλλά μόνο των οπιοειδών (ηρωίνη κ.λπ.) όχι, όμως, από την πληθώρα των άλλων επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών, που είναι στην αγορά και χρησιμοποιούνται παράλληλα και σίγουρα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα οπιοειδή. Και ότι είναι σημαντική η ιατρική αξιολόγηση για τη χρήση της. Αλλά καθώς για μια τέτοια αξιολόγηση και έγκαιρη παρέμβαση δεν διατίθενται καθόλου υπηρεσίες, πόσο μάλλον άμεσα προσβάσιμες, τότε η παρέμβαση στην υπερδοσολογία γίνεται και αυτή «ατομική ευθύνη». Κανένα ενδιαφέρον για την ενίσχυση των υπαρχόντων (που καταρρέουν) και τη δημιουργία και νέων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής στήριξης. Σημασία για τη δημοτική αρχή δεν έχει η προτεραιότητα του να σταματήσει κάποιος/α τη χρήση, αλλά το τελείως για το θεαθήναι ενδιαφέρον να μην πεθαίνει από αυτήν, τουλάχιστον «να μη φαίνεται». 

Και εδώ επιλέχθηκε, πάλι εν μέσω (και λόγω) πανδημίας, η «φιλοξενία» περίπου 70 ατόμων από την τεράστια πιάτσα των τοξικοεξαρτημένων του κέντρου της πόλης, στο ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ στη Χαλκοκονδύλη, σε μια δομή άκρως υποστελεχωμένη, χωρίς ένα ουσιαστικό πρόγραμμα απεξάρτησης - ουσιαστικής κοινωνικής/θεραπευτικής στήριξης και επανένταξης. Απλώς διαχείρισης για μια περίοδο χρόνου. Στην πάγια κυρίαρχη λογική της «μείωσης της βλάβης» και όχι της στόχευσης, έμπρακτα και υλικά, στις πολύπλοκες κοινωνικές ρίζες του προβλήματος της εξάρτησης - ρίζες που έχουν να κάνουν με το σύστημα που υπηρετεί (και) η παρούσα δημοτική αρχή και η κυβέρνηση με την οποία συνδέεται και με «δεσμούς αίματος». 

Οσο για τους πρόσφυγες, είναι γνωστές οι συνθήκες στις οποίες είναι έγκλειστοι σε όλη τη χώρα - κανονικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Και είναι γνωστό ότι η συστηματική προώθηση, από τον Μηταράκη, των κλειστών στρατοπέδων στα νησιά, σε έρημες και απόμακρες περιοχές, σε Χίο, Μυτιλήνη κ.λπ., ή σε περιοχές στη δικαιοδοσία του υπ. Εθνικής Αμυνας (όπως στη Λέρο) είναι η προετοιμασία ενός μακράς διαρκείας μέλλοντος. Το καμπ του Ελαιώνα, το πιο κοντινό στην Αθήνα (και εδώ ο Δήμος της Αθήνας έχει τις άμεσες και πολύ μεγάλες ευθύνες του), με όλη την αθλιότητα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων εκεί, αυτό που προοιωνίζεται ως εικόνα, η όλη δομή και οργάνωση, τα δρομάκια ανάμεσα στα κοντέινερ κ.λπ., είναι μια συνοικία-γκέτο της πόλης (υπό πλήρη και μόνιμο αστυνομικό έλεγχο), με προοπτική δεκαετιών. Ωσαν η ακόμα πιο «πίσω αυλή» της «πίσω αυλής» μιας χώρας που χρησιμοποιείται και λειτουργεί ως το ανατολικό, κλειστό σύνορο της Ε.Ε. 

Την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των αστέγων της πόλης είναι, πλέον, πρόσφυγες, με ή χωρίς άσυλο, με φυγές από τις αβίωτες συνθήκες στα καμπ των νησιών ή της ενδοχώρας, με τα όποια αναπόφευκτα ψυχολογικά τους προβλήματα. Με καμιά αρμόδια υπηρεσία να είναι σε θέση να προσφέρει το παραμικρό. Ούτε καμιά ΜΚΟ. Ούτε Solidarity now, ούτε Charitas («μόνο φαγητό», σου απαντάει, π.χ., η τελευταία, όταν ζητάς στέγη). Με ακόμα μικρότερη πρόσβαση στο όποιο «τίποτα» έχουν πρόσβαση οι γηγενείς πρόσφυγες. 

Αυτό είναι το «εντός» και το «μετά» της πανδημίας. Που είναι σαφές ότι δεν λύνεται με λόγια, ούτε με επίπλαστες διευθετήσεις και αναδιατάξεις. Μόνο με στόχευση στις ρίζες. Οπως έλεγε και η Αντζελα Ντέιβις, «το να είναι κανείς ριζοσπάστης σημαίνει να στοχεύει στις ρίζες». Και ο νοών νοείτο. 

*Ψυχίατρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
Την «ατομική ευθύνη» και την αστεγία ως μια επιλογή βλέπει ο δήμαρχος της Αθήνας χωρίς να βρίσκει ουσιαστικές λύσεις για τους ανθρώπους που πλήττονται σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία.
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους Αμπελόκηπους
Επιστολή σχετικά με τις προτάσεις για βελτιώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην περιοχή των Αμπελοκήπων.
Για τους Αμπελόκηπους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Λόφο Στρέφη
Πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης και την πραγματοποίηση μέρους των έργων ανάπλασης στον Λόφο του Στρέφη. Δυστυχώς, φαίνεται πως ο κ. δήμαρχος συνειδητά επιλέγει να μη...
Νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Λόφο Στρέφη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μεγάλος περίπατος κι η μικρή Ιερά Οδός
Οι επιλογές του δημάρχου Αθηναίων για την αναμόρφωση των βασικών αρτηριών του κέντρου προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις και ταλαιπωρία. Δεκάδες αντιρρήσεις ή επιδοκιμασίες διατυπώθηκαν από ειδικούς και...
Ο μεγάλος περίπατος κι η μικρή Ιερά Οδός
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Έργα τσέπης
Για να επέλθει αστική μεταμόρφωση, λοιπόν, πρέπει προηγουμένως να μεταβληθεί η πόλη σε βουκολική γη. Εκεί ακριβώς στοχεύουν τα μεγαλεπήβολα πλάνα του βραβευθέντος.
Έργα τσέπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι, στα κλεισίματα δομών που υποστήριζαν πρόσφυγες και στις ανάλογες εξαγγελίες, εμείς οι Λέσβιοι.
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας