Πόσο πιθανή και αν ναι, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια πρωτοβουλία του Βερολίνου να διαμεσολαβήσει μεταξύ Παρισιού και Αγκυρας;
Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η αντιμετώπιση του Ερντογάν είναι μια από τις πτυχές μιας συνολικής απόκλισης των Μέρκελ-Μακρόν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Από την ταυτότητα και το στίγμα –διατλαντικό ή αμιγώς ευρωπαϊκό– της κοινής αμυντικής ασπίδας για τη Γηραιά Ηπειρο μέχρι τις σχέσεις της Ε.Ε. των «27» με τη Ρωσία.
Με άλλα λόγια η αναζήτηση μιας άμβλυνσης της αντιπαράθεσης Μακρόν-Ερντογάν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά από την καγκελάριο αλλά μόνο στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας συνολικής γαλλογερμανικής σύνθεσης για τη θέση της Ε.Ε. των «27» στη διεθνή σκηνή.
Τούτων λεχθέντων το ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται αφορά το περίγραμμα αλλά και το περιεχόμενο ενός υποθετικού με γερμανική διαμεσολάβηση γαλλοτουρκικού συμβιβασμού.
Η μόνη αξιόπιστη υπόθεση εργασίας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των συμφερόντων της Γαλλίας και της Τουρκίας από τη Συρία και τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο.
Το πρόβλημα με την υλοποίηση του παραπάνω σεναρίου είναι ότι η παρουσία και εμπλοκή της Τουρκίας στα τρία παραπάνω μέτωπα στηρίζεται σε μια οριοθέτηση ρόλων όπου το Κρεμλίνο έχει τον πρώτο και τον πιο βαρύνοντα λόγο καθώς αποδέχεται την Τουρκία στον βαθμό που εμποδίζει εκ των πραγμάτων την παρέμβαση είτε των ΗΠΑ είτε της Γαλλίας.
Είναι προφανές ότι προτεραιότητα για τη Γερμανία έχει η τελική στάση που θα υιοθετήσει η Γαλλία απέναντι στην ολοκλήρωση ή όχι της κατασκευής του αγωγού NordStream-2, μια παράμετρος η οποία εκ των πραγμάτων οριοθετεί τη δυνατότητα του Βερολίνου αλλά και των προθύμων συνοδοιπόρων του στην πολιτική του κατευνασμού της Αγκυρας, δηλαδή της Ρώμης και της Μαδρίτης να πιέσουν το Παρίσι.
Τα παραπάνω επιβραβεύουν την πολιτική εγκλωβισμού της Αγκυρας στον ρόλο του ελεγχόμενου ήσσονος εταίρου από το Κρεμλίνο ως επιλογή πολύ πιο αποτελεσματική από τον κατευνασμό του Βερολίνου, και την εναντίωση του Παρισιού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας