• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.4°C / 27.9°C
  0 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 22.5°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.5°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 26.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.2°C / 28.1°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  53%
Τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιωματικής αντιπολίτευσης
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιωματικής αντιπολίτευσης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πρώτο στοίχημα που μπαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την έναρξη της τελικής φάσης των συνεδριακών διαδικασιών είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του 10% του εκλογικού σώματος, που τον ψήφισε στις τρεις συνεχόμενες εκλογές του 2015, του έστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές του 2019 και τον ξαναψήφισε στις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά φαίνεται ότι ακόμη περιμένει να δει πως λήφθηκε το μήνυμά του.

Το δεύτερο στοίχημα είναι ο τρόπος που ασκεί την πολιτική του λειτουργία ως αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να έχει δύο αιχμές, την αποτελεσματικότητα της χθεσινής του διακυβέρνησης και τη δυνατότητα υλοποίησης της πρότασής του για την επόμενη.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το στίγμα που αφήσαμε κυβερνώντας τη χώρα. Ασφαλώς και γνώριζε ο ελληνικός λαός, όταν μας έδωσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, ότι αυτό περνούσε μέσα από συγκεκριμένο μνημόνιο. Τα καταφέραμε στον βασικό μας στόχο, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, αλλά και να κάνουμε σημαντικές τομές, ενώ παράλληλα παραδώσαμε κι ένα σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι για την επόμενη ημέρα.

Εχοντας την κυβερνητική ευθύνη, κοντά τέσσερα χρόνια, του αγροτικού χώρου θα σταθώ σε ένα ζήτημα που διαχρονικά ταλαιπωρούσε τον Ελληνα αγρότη, αυτό της διαχείρισης των πόρων του.

Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε μπροστά σε κινητοποιήσεις των αγροτών για προβλήματα που κληρονομήσαμε, όπως η καθυστέρηση στις πληρωμές, αλλά και σε πρόστιμα και καταλογισμούς 2,6 δισ. ευρώ που μας είχαν επιβληθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την πρώτη χρονιά, δηλαδή το 2016, είχαμε ρεκόρ στις πληρωμές, που θα μείνει για πολλά χρόνια. Καταβλήθηκαν 3,7 δισ. ευρώ. Προχωρήσαμε παράλληλα στην αντιμετώπιση των προστίμων και των καταλογισμών, μειώνοντάς τα κατά 875 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται κι άλλες μειώσεις.

Το κυρίαρχο όμως ήταν ότι βάλαμε τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων, ώστε να γνωρίζει πλέον ο αγρότης πόσα χρήματα θα πάρει και σε ποιο χρόνο, για να προγραμματίζει κι αυτός την πορεία της δραστηριότητάς του. Και αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος που σταμάτησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Πολλές όμως ρυθμίσεις που κάναμε θα μείνουν και ως εργαλεία στήριξης του χώρου, όπως η κάρτα του αγρότη, το εργόσημο του οικονομικού μετανάστη, η αναγραφή της χώρας προέλευσης των ζωικών προϊόντων, η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε 60 ημέρες και άλλα. Ανάλογες περιπτώσεις κυβερνητικού έργου υπήρξαν και σε όλα τα υπουργεία.

Το τρίτο στοίχημα είναι η αντιπολιτευτική μας τακτική. Το πρόβλημα της χώρας μας σήμερα δεν είναι ποιος έχει δίκιο, αλλά και ποιος μπορεί να δώσει λύσεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί κι αυτό θα φαίνεται όλο και πιο οξύ, πόσο μάλλον όταν πνιγεί στην καταιγίδα των οικονομικών προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά η δική μας απάντηση φαίνεται ότι δεν πείθει αυτό το κρίσιμο 10%.

Αρα πρέπει να αναζητήσουμε μία άλλη τακτική στην παρουσία μας τόσο στη Βουλή όσο και στα μέσα ενημέρωσης. Κατ' αρχάς συμμετέχουμε παντού, γιατί δεν είμαστε πια κόμμα διαμαρτυρίας, είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που δίνει το δικό της στίγμα για την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας.

Και το στίγμα αυτό από την αρχή πρέπει να είναι ξεκάθαρο, σαφές και να σηματοδοτεί τη στάση της αντιπολίτευσης. Δεν αποτελεί προγραμματική αντιπολίτευση η επιφύλαξη, ειδικά σε μια παράταξη που κυβέρνησε χθες και είναι έτοιμη να επανέλθει.

Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ούτε η συναίνεση με ένα κόμμα που μας χωρίζει άβυσσος ούτε η αντιπαράθεση μόνο με καταγγελτικό λόγο, αλλά κυρίως η προβολή των θέσεών μας. Θα ήταν δε πολύ θετικό αν αναβαθμιζόταν ο ρόλος του βουλευτή στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και το τέταρτο στοίχημα είναι η προσέγγιση των κειμένων προβληματισμού που έχουν κατατεθεί στον προσυνεδριακό διάλογο.

Δεν αποτελεί πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., γιατί πάντα συνέβαινε αυτό στα κόμματα της Αριστεράς. Αυτά τα κείμενα βοηθούν όχι μόνο στην ουσιαστική συμμετοχή των μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες, αλλά και κάνουν πιο συγκεκριμένη την πολιτική μας πρόταση. Δεν πρέπει να μπουν σε συζήτηση αντιπαράθεσης με την προγραμματική μας πρόταση, μπορούν όμως να συμβάλουν στη βελτίωσή της.

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι η διανομή της κομματικής εξουσίας σήμερα και της ενδεχόμενης κυβερνητικής αύριο, αλλά η διεύρυνση στη βάση του και στην κοινωνία.

* βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην υπουργός

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: χθες τους χρεοκόπησαν, σήμερα τους αγνοούν
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια πρόταση για το πώς θα «πρασινίσουν» οι συνολικές οφειλές των συνεταιρισμών, προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι. Πρώτα όμως πρέπει να οριστικοποιηθούν τα οφειλόμενα ποσά των...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί: χθες τους χρεοκόπησαν, σήμερα τους αγνοούν
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»;
Μάλλον αργοπορημένα εμφανίζεται η συζήτηση για την πορεία της εγχώριας Αριστεράς: «Τι έγινε, τι μπορεί να γίνει». Στις αρχές του 2016 δημοσιεύθηκε το βιβλίο: «Αριστερά» και «στίβος» (σ. 406), από το οποίο...
«Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι άραγε τόσο απλό;
Μια τελική παρατήρηση: τα ηθικά προτάγματα και οι στόχοι της Αριστεράς σίγουρα υπερέχουν. Τι ευγενέστερο από την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας;
Είναι άραγε τόσο απλό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το «τέλος των ιδεολογιών» στο τέλος των κομμάτων της Αριστεράς;
Για τους Λιάκο/Ζορμπά, η Νέα Εποχή, αυτή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού καπιταλισμού, απαιτεί, τουλάχιστον στα καθ’ ημάς, ένα νέο κομματικό μοντέλο για την Αριστερά.
Από το «τέλος των ιδεολογιών» στο τέλος των κομμάτων της Αριστεράς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο σώμα ταιριάζει στην Αριστερά;
Το επιτελικό κράτος δεν είναι για διακωμώδηση. Είναι μια επιλογή ανασυγκρότησης της πολιτικής εξουσίας με σαφείς κοινωνικές στοχεύσεις. Αυτή η πολιτική εξουσία δεν ήλθε ως άμυνα στα παλιά προνόμια, αλλά ως...
Ποιο σώμα ταιριάζει στην Αριστερά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική οικονομία της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Ε. το 2015
Η διαπραγμάτευση Ε.Ε.-ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά και συνάμα διδακτικά πολιτικά εγχειρήματα των τελευταίων δεκαετιών.
Η πολιτική οικονομία της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Ε. το 2015

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας