• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  5 BF
  65%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τους Αμπελόκηπους

 • A-
 • A+

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Επιθυμώ ως δημότης (εκ γενετής) του Δήμου Αθηναίων και κάτοικος Αμπελοκήπων από το 1962 να θέσω υπόψη σας σκέψεις μου για ορισμένα θέματα της περιοχής ώστε, αφού τα συνεκτιμήσετε, εφόσον φυσικά το κρίνετε σκόπιμο, να δώσετε την καλύτερη δυνατή λύση.

● Οι Αμπελόκηποι το 1962 ήταν μια ανερχόμενη οικιστικά περιοχή που το αποδεικνύει εκτός των άλλων ότι η οδός Τσόχα ασφαλτοστρώθηκε το πρώτον την ίδια χρονιά. Η περιοχή τις επόμενες δεκαετίες οικιστικά γιγαντώθηκε και ως φυσικό επακόλουθο έγιναν προσπάθειες αύξησης των χώρων πρασίνου. Ετσι δημιουργήθηκαν μερικοί παιδότοποι καθώς και χώροι αθλοπαιδιών.

Από το 1962 άκουγα ότι θα μεταφερθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν τα Προσφυγικά, ώστε να γίνει ενιαίος μεγάλος χώρος αναψυχής με πράσινο για τους πολίτες. Τον Νοέμβριο του 2020 υπεγράφη επιτέλους το μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση του σχεδίου της διπλής ανάπλασης και αυτό οφείλεται στις δικές σας ενέργειες.

● Παρά ταύτα κατά το παρελθόν άλλοι χώροι δεν αποδόθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν για τους δημότες και συγκεκριμένα:

1) Το 1998-2000 περίπου, για ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δόθηκαν αρκετά εκατομμύρια δραχμές (όπως ανέγραφε τότε η ανηρτημένη ευμεγέθης πινακίδα στην είσοδο του χώρου από την οδό Τσόχα) και εφημολογείτο ευρέως ότι μέρος του χώρου θα δοθεί για χρήση και στους δημότες. Το έργο τελείωσε αλλά η βαριά καγκελόπορτα επί της οδού Τσόχα παραμένει ερμητικά κλειστή για τους δημότες.

2) Το 2000 περίπου, κυκλοφορούσαν έντυπα και φήμες, έγιναν επίσης συγκεντρώσεις πολιτών, ώστε ο χώρος γύρω από το εκκλησάκι του «ΘΩΝ» να γίνει πάρκο με ταυτόχρονα μεγάλο, υπόγειο γκαράζ. Δυστυχώς αντί πάρκου υψώθηκαν τα γνωστά γυάλινα μεγαθήρια.

● Το ότι θα γίνει το προαναφερθέν σπουδαίο έργο της διπλής ανάπλασης δεν σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι οι ήδη υπάρχοντες δύο μικροί χώροι αναψυχής, δηλαδή η πλατεία ΕΠΟΝ και το παρκάκι στη συμβολή λ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου, πρέπει να οικοδομηθούν και τσιμεντοποιηθούν. Είναι απαραίτητοι χώροι αναψυχής για τους δημότες, αν συνεκτιμήσει κανείς ότι τα μεγάλα και άλλοτε ελεύθερα πεζοδρόμια της λ. Αλεξάνδρας εν πολλοίς σήμερα έπαψαν να είναι πλήρως ελεύθερα για τους πεζούς. Αλλωστε τα λεγόμενα διεθνώς Pocket Parks (Πάρκα Τσέπης) έχουν σήμερα ευρεία εφαρμογή.

Ισως το θέμα για τους δύο αυτούς χώρους να έχει εμπλοκές, καθόσον στα ΜΜΕ διαβάζουμε: «Αγνοούν το Κτηματολόγιο οι δήμοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν μπορούν να βρουν τίτλους κυριότητας για σχολεία, δημοτικά κτίρια, πλατείες κ.ά.» («Καθ.», 30/1/2021). Αλλωστε από τα ΜΜΕ ενημερωνόμαστε ότι «παιδιά τη βγάζουν με ψυχοφάρμακα» («Εφ.Συν.», 1/2/2021), γεγονός που συνδέεται με τον περιορισμό των νέων, την έλλειψη χώρων αναψυχής (πάρκα κ.λπ.).

● Πιστεύω ότι μια επίσκεψή σας στην περιοχή θα βοηθούσε να διαπιστώσετε επιτόπου την κατάσταση, έτσι ώστε να λυθούν τυχόν απορίες και να λάβετε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Με τιμή

Δρ Γεώργιος Τσαρμακλής,
τ. συν/της δ/ντής ΕΣΥ, τ. ΔΙΥ/ΕΣΥ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 22/02/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας
Είναι στη φύση του καπιταλισμού η παραγωγή μιας μεγάλης μάζας ανθρώπων που θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως «άχρηστοι», «πλεονάζοντες», ως τα «σκουπίδια της κοινωνίας». 
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
Την «ατομική ευθύνη» και την αστεγία ως μια επιλογή βλέπει ο δήμαρχος της Αθήνας χωρίς να βρίσκει ουσιαστικές λύσεις για τους ανθρώπους που πλήττονται σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία.
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Λόφο Στρέφη
Πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης και την πραγματοποίηση μέρους των έργων ανάπλασης στον Λόφο του Στρέφη. Δυστυχώς, φαίνεται πως ο κ. δήμαρχος συνειδητά επιλέγει να μη...
Νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Λόφο Στρέφη
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Η σημερινή εικόνα του κτήματος Νικολαΐδη
Προτείνω στον τωρινό δήμαρχο να αναθέσει στους νομικούς συμβούλους του δήμου να ερευνήσουν τα δημοτικά αρχεία. Διότι το πάρκο του μετρό εμπεριέχεται στο κτήμα Νικολαΐδη.
Η σημερινή εικόνα του κτήματος Νικολαΐδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μεγάλος περίπατος κι η μικρή Ιερά Οδός
Οι επιλογές του δημάρχου Αθηναίων για την αναμόρφωση των βασικών αρτηριών του κέντρου προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις και ταλαιπωρία. Δεκάδες αντιρρήσεις ή επιδοκιμασίες διατυπώθηκαν από ειδικούς και...
Ο μεγάλος περίπατος κι η μικρή Ιερά Οδός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για κάποιους ο περίπατος παραμένει μικρός...
Εχει περάσει ένας χρόνος που έχει εκλεγεί δήμαρχος ο κ. Μπακογιάννης. Τι έχει κάνει για τον πεζό; Τι έχει κάνει για τον γονιό με το βρέφος σε καροτσάκι, τον ηλικιωμένο, το παιδί που πρέπει να πάει με ασφάλεια...
Για κάποιους ο περίπατος παραμένει μικρός...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας