• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 29.6°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.3°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.6°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.6°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.7°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.8°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.6°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  28%
Λεφτά υπάρχουν

Από τη συμβολική διαμαρτυρία των επαγγελματιών εστίασης στην Πάτρα.

EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεφτά υπάρχουν

 • A-
 • A+
Η εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή εν μέσω πανδημίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βιώνουμε τις μέρες της πανδημίας. Κάθε χώρα βέβαια φροντίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία με δικά της μέτρα και σταθμά. Κάποιες χώρες ακολουθούν εμπροσθοβαρή προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενδυνάμωσης της κατανάλωσης (άνεργοι κ.ά.).

Στη χώρα μας έχει επιλεγεί να ενισχύουν τους λίγους και ημετέρους. Ετσι, επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν σε ένα βράδυ να απομυζούν εκατομμύρια ευρώ (σκόιλ ελικικού), προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» που ελέγχονται για τη σκοπιμότητα και διαχείριση.

Κακοποιούν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες, ότι έδωσαν 24 δισεκατομμύρια για την πανδημία όταν στην πραγματικότητα μόλις 6,7 δισεκατομμύρια φαίνονται να έχουν εκταμιευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Την επιστρεπτέα 1, 2, 3 έλαβαν μόλις 144.000 επιχειρήσεις από τις 750.000, ενώ στην επιστρεπτέα 4 έμειναν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ετσι δικαίως είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση αφού κατέχουμε την 4η χειρότερη θέση στην ευρωζώνη και τη 2η θέση στη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Τα πολυδιαφημιζόμενα προγράμματα των Περιφερειών με τον τίτλο «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δεν θα μπορούσε παρά να έχουν την ίδια κατάληξη. Ας δούμε τους όρους:

Να απασχολούν έως 49 άτομα. Να έχουν έναρξη πριν την 1/1/19. Λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα της επιχείρησης το 2019. Δεν υπάρχει ελάχιστη βαθμολογία εισαγωγής. Η βάση ένταξης θα διαμορφώνεται βάσει του διαθέσιμου προϋπολογισμού της δράσης. Ο φάκελος συμπληρώνεται από εξειδικευμένα γραφεία.

Ας δούμε τα αποτελέσματα: Εμειναν εκτός οι επιχειρήσεις που απασχολούν λίγα άτομα. Αυτές που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας και απασχολούν από 0 έως πέντε εργαζόμενους. Εμειναν εκτός επιχειρήσεις του εμπορίου ενώ ωφελήθηκαν υπηρεσίες. Το εμπόριο βρίσκεται σε πλέον δυσχερή θέση μια και έχει εμπόρευμα προπληρωμένο στα ράφια και στην αποθήκη.

Αποκλείστηκαν οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το 2019-2020, δηλαδή μέσα στην κρίση και είναι οι πλέον αδύναμες. Η προσμέτρηση μόνο του έτους 2019 μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά ή μη συγκυριακά για κάποιες επιχειρήσεις. Τα έξοδα σύνταξης του φακέλου ήταν αποτρεπτικά αφού δεν υπήρχε ελάχιστη βαθμολογία εισαγωγής ώστε να υπάρχει μια αξιολόγηση αν συμφέρει να κατατεθεί ο φάκελος ή όχι.

Εβαλαν να αναμετρηθεί στο πεδίο της μάχης άλλη μια φορά ο Γολιάθ με τον Δαβίδ, αλλά όπως γνωρίζουμε μόνο μύθο αποτελεί ότι νίκησε ο Δαβίδ τον Γολιάθ για την επιβεβαίωση του κανόνα και για να δώσει ελπίδα στις αδύναμες τάξεις. Στην ίδια ζυγαριά δηλαδή η επιχείρηση με 40 εργαζόμενους και η επιχείρηση με δύο. Τα αποτελέσματα ανά την Ελλάδα και την περιφέρεια μας το αποδεικνύουν.

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή η εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οποιος θέλει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεργάζεται με τους φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησής τους, δημιουργώντας στοχευμένα προγράμματα για να ενισχυθούν, διαφορετικά τούς εξαπατά.

Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αχαΐας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα φυσικά τους μέλη, αποκλείστηκαν μέσα από φωτογραφικές διατάξεις και τεχνάσματα. Λίγα λεφτά για πολλούς και όχι πολλά λεφτά σε λίγους είναι το σύνθημα. Δίκαιη κατανομή για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι όρθιες την επόμενη ημέρα.

*μέλος Δ.Σ. ΕΣΕΕ και Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών»


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 22/02/2021.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό
Ο κίνδυνος το φθινόπωρο που έρχεται να μας βρει με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιγότερες, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα αφήνουν εκτός ενίσχυσης 80% των μικρομεσαίων της Πελοποννήσου»
H κυβέρνηση διέθεσε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω κορονοϊού ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. H συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων πήγε στους μεγάλους...
«Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα αφήνουν εκτός ενίσχυσης 80% των μικρομεσαίων της Πελοποννήσου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
Σύμφωνα με το ΙΝΕ, αποτελεσματική αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να θεωρείται όχι αυτή που ενισχύει τη συνολική δαπάνη όταν καταρρέει η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή που στοχεύει στη...
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Ποιους τουρίστες περιμένουμε;
Η επιλογή της μη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, αντί για τη δυναμική έξοδο στην παγκόσμια τουριστική αγορά, οδηγεί τη νησιωτική χώρα σε αδιέξοδο. Τα μεγάλα και πιο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά...
Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός μας; Ποιους τουρίστες περιμένουμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει, με όρους επικοινωνιακούς, ότι το σχέδιο της έχει συνοχή, γεγονός είναι ότι επιχειρεί να «καρπωθεί» πολιτικά ακόμα και ευρωπαϊκές πολιτικές, τις οποίες όμως...
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλιές συνταγές με καινούργια κόλπα
Με τα τωρινά δεδομένα και ύστερα από τα «διαπιστευτήρια» που έδωσε η κυβέρνηση με τον εργασιακό νόμο, αλλά και με τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων, ποιος μπορεί να αισθάνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει;
Παλιές συνταγές με καινούργια κόλπα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας