Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 20.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
Το μη χείρον βέλτιστον δεν είναι μήνυμα συμμετοχής και αγώνα
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μη χείρον βέλτιστον δεν είναι μήνυμα συμμετοχής και αγώνα

 • A-
 • A+
Αντίλογος στο κείμενο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, «Προς το νέο αίσθημα του συνανήκειν», «Εφ.Συν.» 13-14 Φεβρουαρίου 2021
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ταπεινοί της Γης φώτισαν πολλές φορές την ανθρώπινη ιστορία, αγωνίστηκαν ν’ αλλάξουν τη ζωή τους και τον κόσμο δίνοντας υπόσταση στις έμπλεες νοημάτων λέξεις: ψωμί (ή γη, ή παιδεία, ή…) και ελευθερία –τριαντάφυλλα θα έλεγε η Ρόζα.

Υπεροψία και μέθη χαρακτηρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς όταν αντιμετωπίζουν τις λαϊκές τάξεις ως επαίτες που η ανάγκη τις σπρώχνει να «επιλέγουν» το μη χείρον βέλτιστον. Είναι ασέβεια απέναντι στη νεότερη ελληνική ιστορία αλλά και τη σύγχρονη των αντιμνημονιακών και των σημερινών αγώνων με τους νέους/ες, τους εργαζόμενους/ες και τα κινήματα κατά της κλιματικής αλλαγής να πρωτοστατούν.

Για την ελληνική σε σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα εκθέτει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το σχέδιο της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης» στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (13-14/2/2021), κεντρική ιδέα της οποίας είναι το «νέο αίσθημα του συνανήκειν».

Η αποτίμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη γίνεται στο ενιαίο ευρωπαϊκό έδαφος που χαρακτηρίζεται από «την, έστω πρόσκαιρη, ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και την εφαρμογή ενός ιδιότυπου κεϊνσιανισμού της κρίσης». Αντιθέτως, στα καθ’ ημάς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «παραμένει εμμονικά σε έναν παρωχημένο και σκληρό νεοφιλελευθερισμό επαρχιώτικου τύπου».

Σε κάθε περίπτωση η απαρίθμηση από τον Δ.Τζ. των δεινών που αναμένουν τη χώρα και τον λαό της είναι γνωστή σε όλους/ες και κυρίως στο ένα εκατομμύριο φτωχοποιημένων βάναυσα εργαζομένων- ανέργων και τις οικογένειές τους αλλά και σε όσους/ες είναι μεν καλύτερα οικονομικά, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα εύκολης και σύντομης ανάκαμψης γιατί τα αποτελέσματα της κρίσης θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό άλλωστε οι λαϊκές κινητοποιήσεις με καθοριστική την πάλη της νεολαίας -που κακοποιείται βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής- και η μαζική συμμετοχή εργαζομένων δεν έχουν σταματήσει. Λογικά θα συνεχιστούν και θα συμπεριλάβουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Απέναντι σ’ αυτή την προσέγγιση που επαληθεύουν οι περιστάσεις, ο Δ.Τζ. επισείει τον κίνδυνο του εκφασισμού. Δεν πρόκειται, μας λέει, η καταστολή να οδηγήσει στην εξέγερση «όπως θέλει να φαντάζεται μια κάποια Αριστερά»! Κανείς και καμιά, πολύ περισσότερο οι αριστεροί, δεν θεωρούν την καταστολή μαμή της Ιστορίας και φυσικά δεν επιθυμούν να βγουν βαριά τραυματισμένοι ή νεκροί από τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας. Τέτοια βία στους δρόμους είχαμε να δούμε από την εποχή της δικτατορίας, η εμπειρία της οποίας είναι πάντως διδακτική. Από την πρώτη ολιγάριθμη διαδήλωση του «Ρήγα Φεραίου» στο Σύνταγμα φτάσαμε στους μαζικούς αγώνες της Νομικής και του Πολυτεχνείου σε καθεστώς αμείωτης καταστολής.

Τέλος πάντων, ο τελικός στόχος του σκεπτικού του Δ.Τζ. είναι η εκτίμηση ότι η Ν.Δ. διαθέτει και προωθεί «μια πολύ σύνθετη και εκλεπτυσμένη στρατηγική ηγεμονίας που αξιοποιεί τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία και το πληγωμένο αίσθημα αξιοπρέπειας τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων με τρόπους αντίστοιχους -αλλά όχι βέβαια συγκρίσιμους- με αυτούς των φασιστικών κομμάτων την περίοδο του Μεσοπολέμου». Τούτων δεδομένων αναζητεί μια εναλλακτική πολιτικά λύση με την οποία καταλήγει το κείμενό του.

Η προσέγγισή του όμως, για να καταλήξει στο δέον γενέσθαι, οι φόβοι και οι εκτιμήσεις περί αναζήτησης από τις λαϊκές τάξεις λύσεων διεξόδου από την κρίση σε αντιλήψεις και πρακτικές φασιστικές δεν αντιστοιχούν, ευτυχώς, στην πρόσφατη αλλά και την ιστορική εμπειρία της χώρας μας. Πριν από λίγους μήνες η οργάνωση της Χρυσής Αυγής συνετρίβη δικαστικά αλλά και στη λαϊκή συνείδηση μέσα από μαζικούς αγώνες που προηγήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν με την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων έξω από το δικαστήριο. Αν γυρίσουμε το ρολόι της Ιστορίας στην ΕΑΜική αντίσταση, εκατομμύρια λαού συγκρούστηκαν με το όπλο στο χέρι με τους κατακτητές της χώρας μας και οι αγώνες δεν σταμάτησαν στα πέτρινα χρόνια των δεκαετιών ’50-’60, της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης και μέχρι την εποχή των μνημονίων. Το «αίσθημα του συνανήκειν» είναι υπαρκτό στην Ελλάδα και είναι, συν τοις άλλοις, αντιφασιστικό. Και σίγουρα η μαχόμενη κοινωνία, οι νέες και οι νέοι δεν βασίζονται στα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις –αυτό που μετρά και κινεί τους αγώνες τους είναι η πίστη ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», όπως διακήρυξε πρόσφατα το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και οι πλατείες όπου συμμετείχαμε μαζικά.

Δεν κινδυνεύουμε λοιπόν από τον φασισμό, αλλά από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τις αντιδραστικές ιδέες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις οποίες συμπλέουν τμήματα κομμάτων και ομάδες παραγόντων που αναζητούν στέγη σε νυν ή μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα. Επομένως η πρόταση του Δ.Τζ. δεν αντιστοιχεί ούτε στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ούτε στις συνεδριακές του 2016, όταν το κόμμα έβγαινε τραυματισμένο από την υπογραφή του Μνημονίου. Ακόμα και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποποιήθηκε την αριστερή του ταυτότητα και φυσικά συμμετέχει στην Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τούτων δεδομένων υποθέτουμε ότι η παρακάτω θέση του Δ.Τζ., με την επίκληση και του αντιφασισμού, στο κείμενο της «Εφ.Συν.» εκφράζει προσωπικές απόψεις: «Είναι ακριβώς αυτοί οι πολιτικοί στόχοι και όχι υποσχέσεις οι οποίοι συγκροτούν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για την προοδευτική διακυβέρνηση. Και εκεί, στον ρυθμό της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορούν και πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, συνέργειας και συμπόρευσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που τους συμμερίζονται».

* ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουλη η παρέμβαση των φασιστών σε αγροτικά μπλόκα
Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2012 που εμφανίστηκαν με αυξημένα εκλογικά ποσοστά οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να παρέμβουν όχι απλώς εκλογικά στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ή σε μεμονωμένες...
Υπουλη η παρέμβαση των φασιστών σε αγροτικά μπλόκα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τάξη εναντίον τάξης
Αμαζη δεν θα την έλεγες, ούτε όμως και λαοθάλασσα. Οι γραβάτες αρκετές, όχι όμως και κυρίαρχη αμφίεση – σαφώς λιγότερες, εν πάση περιπτώσει, από τα πανομοιότυπα (και εμφανώς αμεταχείριστα) κίτρινα κράνη που...
Τάξη εναντίον τάξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κοινοτοπία του καλού
Ολόκληρος ο οργανωτικός ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να γίνει λαϊκός, μεγάλη αντιμνημονιακή παράταξη εθνική ΚΑΙ κυβερνώσα; Εγινε. Και να τώρα: η καθολική απογοήτευση και ο βοναπαρτισμός έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην...
H κοινοτοπία του καλού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λύση είναι (τελικώς) στα χέρια μας
Ή αλλιώς τι κάνουμε τώρα που οι σωτήρες μας τελείωσαν. Η πιο φωτεινή στιγμή του κινήματος τα μνημονιακά χρόνια, το «κίνημα των πλατειών», απαξιώθηκε. Πέντε μήνες ζήσαμε μία «θεωρία των παιγνίων». Τα καθήκοντα...
Η λύση είναι (τελικώς) στα χέρια μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
Αυτών δεδομένων, θα ήταν σκόπιμο, πιστεύω, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί επειγόντως και αυτή η πολύ εφικτή υπόθεση εργασίας, δηλαδή η εκδοχή όπου όλες αυτές οι αισιόδοξες προσδοκίες υποχώρησης,...
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τίτλοι τέλους
Το πρόβλημα είναι πόσο υπαρκτή είναι η σύνδεσή τους με τις τρέχουσες πολιτικές σου επιλογές και την πολιτική σου πράξη και αν αυτή η σύνδεση γίνεται κατανοητή από τον κόσμο και πρωτίστως από τον κόσμο της...
Τίτλοι τέλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας