Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο σημαντικός ρόλος μας και οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα

O υποψήφιος για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο σημαντικός ρόλος μας και οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα

  • A-
  • A+

Προεκλογικό ντιμπέϊτ των υποψηφίων προέδρων της ΔΗΜΑΡ

H Δημοκρατική Αριστερά αρχικά ξεχώρισε ως νέος και διαφορετικός πολιτικός σχηματισμός, απέφυγε τον εύκολο καταγγελτικό λόγο, κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Με τα στοιχεία αυτά σήμερα πρέπει να ξανασυναντηθούμε καθώς είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Σήμερα το κρίσιμο θέμα για τη χώρα είναι η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Η μεταβατική συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους πριν από τρεις μήνες ήταν σε θετική κατεύθυνση.

Δεν εξασφαλίσθηκε όμως ταυτόχρονα η χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας λόγω και της στάσης των εταίρων.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ήταν ότι η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόσθηκε έως σήμερα.

Αρχικά οι εταίροι προσπάθησαν να την υπονομεύσουν ζητώντας και πάλι τα μέτρα του e-mail Χαρδούβελη.

Ορθά η κυβέρνηση δεν δέχεται νέες μειώσεις μισθών και άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων. Δεν αντέχει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε η οικονομία αυτά τα μέτρα. Αλλά η κυβέρνηση δεν έδειξε μεταρρυθμιστική διάθεση αυτούς τους μήνες ούτε καν στα θέματα που περιλαμβάνει η συμφωνία την οποία και υπέγραψε.

Δεν προχώρησε για παράδειγμα στην κατάργηση των υπερβολικών κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στην ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων για εξοικονόμηση πόρων, αλλαγές τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στη συμφωνία, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τη χώρα.

Αποκορύφωμα του προβλήματος είναι ο ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για έναν άδικο φόρο που πρέπει να αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτική κλίμακα, μία πραγματική μεταρρύθμιση του φορολογικού.

Μέχρι σήμερα όμως δεν παρουσιάσθηκε ένα τέτοιο σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί παρά να διαφωνεί τόσο με τις απορρυθμίσεις τις οποίες προώθησε η Ν.Δ. όσο και με τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στη νέα κυβέρνηση.

Στην πολιτική το timing είναι παράμετρος αποφασιστικής σημασίας. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να ξεφύγουμε οριστικά από τις παθογένειες του ελληνικού κομματικού συστήματος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κρίση δεν θα ξεπεραστεί.

Να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κομματικό κόστος.

Να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στη χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα.

Αφορά πρωτίστως τους πολίτες της χώρας και όχι τους εταίρους.

Για να γίνουν, όμως, οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται άμεσα και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση. Ομως και αυτό το θέμα δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έφτασε. Δεν μπορεί να συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση.

Μια έντιμη οριστική συμφωνία, ένας προωθητικός συμβιβασμός εντός ευρωζώνης και Ε.Ε. απαιτείται άμεσα με τους εταίρους. Η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, το κόμμα της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που έχει ως θεμελιώδεις αρχές τον αριστερό ευρωπαϊσμό και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και με αυτό το σκεπτικό πορεύεται στο συνέδριό της.

Επιδίωξή μου είναι να γυρίσουμε σελίδα, αλλάζοντάς τα όλα. Στόχος μου είναι να αποκτήσουμε διακριτό πολιτικό πλαίσιο ως ένα προοδευτικό αριστερό κόμμα της ανανέωσης και της μεταρρύθμισης με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις.

Ο ρόλος μας είναι σημαντικός στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας.

Είναι όμως απαραίτητη και η ενίσχυση της ιδρυτικής μας ταυτότητας ως κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωπαϊσμός και ευρωπαϊστές. Μύθοι, πραγματικότητα, αναγκαιότητα
Η παραδοσιακή αντιδυτική κουλτούρα και το ιδεολόγημα του «ανάδελφου έθνους» κράτησαν σε απόσταση το νεωτερικό ελληνικό κράτος από την ταχέως και αενάως εξελισσόμενη Ευρώπη, γράφει η Μαρία Γιαννακά, στο πλαίσο...
Ευρωπαϊσμός και ευρωπαϊστές. Μύθοι, πραγματικότητα, αναγκαιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άρθρο του πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν.»: Απόφαση ζωής η μεγάλη ανατροπή
«Η Ελλάδα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά άλλαξε και η Αριστερά έγινε αυτά τα χρόνια η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων».
Άρθρο του πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν.»: Απόφαση ζωής η μεγάλη ανατροπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί εκλογών
Οπως είναι γνωστό οι εθνικές εκλογές βρίσκονται προ των πυλών και όπως μπορεί κάποιος να πει απέχουν δυο τσιγάρα δρόμο ή, όπως θα έλεγαν οι νεόκοποι θιασώτες των κουβανέζικων πούρων, ένα πούρο δρόμο.
Περί εκλογών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας