• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 27.2°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.1°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 26.1°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
Τίποτα

Επιγραφή σε μοναστήρι του Κλεινοβού Τρικάλων, Μιχαήλ Αναγνώστου Δημητρίου, 1879

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τίποτα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Παλεύουμε για ένα τίποτε, που ωστόσο είναι το παν» (Ελύτης). Αυτό που για κάποιους είναι μια φευγαλέα χειρονομία, ξόδεμα χρόνου, με το άπαν της ύπαρξης. Που μπορεί να προσδίδει νόημα στη σκέψη, στο σώμα, στις φιλικές και κοινωνικές σχέσεις. Στην καθημερινότητά μας.

Συχνά, αυτό το τίποτε απαξιώνεται. Αδυνατούμε να το κατανοήσουμε, να το αξιολογήσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί του ως στοιχείο που μπορεί να ορίσει το μέλλον μας. Αυτό έπαθε και ο Ρίζος Ραγκαβής με την ποίηση του Σολωμού, χαρακτηρίζοντας την ποιητική του γλώσσα, τη νεοελληνική, «ένα είδος ιδιώματος της παρακμής». Ηγουν ένα τίποτε για την εποχή του. Νιώθει ανασφάλεια μπρος στην ορμητικότητα του καινούριου, οπότε το κατακεραυνώνει και το απαξιώνει.

Η λέξη «τίποτε» εισέβαλε βιαίως στον δημόσιο λόγο την προηγούμενη βδομάδα. Γράφτηκε σε «σούπερ» τηλεοπτικού σταθμού χαρακτηρίζοντας όσες και όσους κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση και βάναυση συμπεριφορά. Από τη μια μεριά οι «σπουδαιοφανείς» με τα σιρίτια και τους λουφέδες κι από την άλλη το τίποτε, δηλαδή οι αναξιόπιστοι που τα θέλει ο πισινός τους. Το τίποτε όμως συχνά μετατρέπεται σε μπούμερανγκ, ακόμη και η συγγνώμη δεν μπορεί να το σταματήσει.

Το «τίποτα» που εκτοξεύθηκε από τον σταθμό συναντάει το παν του ποιητή. Είναι η αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην επιλογή. Είναι η επαγγελματική ηθική, το κορμί, το «γεμάτο με ησυχία» (Σινόπουλος). Αυτές τις ημέρες έσπασε το σπυρί και φάνηκε το πολιτισμικό πύον που μαζεύτηκε τόσα χρόνια. Που φτιάχτηκε από τους φόβους και τις αγωνίες της τσαλαπατημένης ψυχής των παντός είδους κακοποιημένων.

Είμαστε, λοιπόν, με το τίποτε, γιατί αυτό κουβαλάει την αντίσταση στην ισοπέδωση. Γιατί κουβαλάει τη σιωπή που εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Είμαστε με το τίποτε, γιατί «το λίγο λίγο γίνεται πολύ». Γιατί αυτό το λίγο που θεωρήθηκε παρωνυχίδα αφέθηκε να γίνει κανόνας για μερικούς που βρίσκονται σε κάποια πολυθρόνα.

Η εκτόξευση του «τίποτα», λοιπόν, είναι η αλαζονεία του ισχυρού. Η προσπάθεια αγνόησης της ουσίας των πραγμάτων. Αυτής της βαθύτερης ουσίας που μπορεί στο παρελθόν να ήταν το παν ή να γίνει στο μέλλον. Σαν το δημοτικό τραγούδι, δεν θεωρήθηκε ποίηση. Τέτοια αντιμετώπιση έχουν κάποιες γλώσσες.

Σαν τη βλάχικη. Η δαιμονοποίησή της ως κερκόπορτας για αμφισβήτηση των ελληνικότητας των Βλάχων οδηγεί σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι ένα «τίποτα» είχε χαρακτηριστεί από αρθρογράφο σε τοπικό έντυπο. Αναδιατυπωμένο επαναλήφθηκε το επιχείρημα από πρώην υπουργό σε κυριακάτικη εφημερίδα. Δεν έχει η βλάχικη γλώσσα τη δύναμη να διατυπώσει αφηρημένες έννοιες. Να εκφράσει βαθύτερα νοήματα. Και η ψυχή των προγόνων. Το βυζί της μάνας που τάισε; Τα μοιρολόγια και οι χαρές; Οι παροιμίες; Ολα αυτά είναι ένα τίποτα;

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σπάρτιον το βουρλοειδές
Η επιστημονική λέξη μπορεί να δημιουργήσει έναν φαντασιακά διαφορετικό κόσμο, που υπάρχει μόνο εντός του λεκτικού φλοιού. Στην περίπτωση όμως του θάμνου, σπάρτιου του βουρλοειδούς, η επιστήμη κινείται κοντά...
Σπάρτιον το βουρλοειδές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άγαλμα
Κάθε φορά που γίνεται μια επανάσταση, μια πολιτική αλλαγή, την πληρώνουν τα αγάλματα. Είναι τα σύμβολα. Το ίδιο γίνεται και με τις οδωνυμίες.
Το άγαλμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βατράχια και βουβάλια
Ομως ο κοασμός και η λεπτή φύση του βατράχου υποχωρούν. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τα βουβάλια, που είναι κυριαρχικά. Δεν αφήνουν μια σταλιά τόπο και γι’ αυτούς.
Βατράχια και βουβάλια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαρτίτσι
Δυο νήματα, κόκκινο κι άσπρο, που δένονται στον καρπό. Φοριέται από την αρχή ώς το τέλος Μαρτίου. Είναι ένας μήνας αλλαγών αλλά και αβεβαιότητας.
Το μαρτίτσι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φύλον: θήλυ
Ο προϊστάμενος, ο προπονητής ενίοτε, ο διοικητικός παράγων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, το αφεντικό γίνονται ιδιοκτήτες του εργασιακού και του κοινωνικού χώρου. Ετσι, έχουν δικαίωμα και στην εργασία αλλά και...
Φύλον: θήλυ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας