Σε συγκρίσεις που γίνονται για τα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό ανά 1.000.000 κατοίκους στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από τα περισσότερα από τα κράτη αυτά.
Πράγματι, με βάση τα στοιχεία του ιστότοπου Worldometers της 6.2.2021, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα, με το κριτήριο αυτό, στα κρούσματα βρισκόταν στην 26η θέση (λιγότερα είχε μόνο η Φινλανδία) και στους θανάτους την 22η (λιγότερους είχαν η Μάλτα, η Δανία, η Εσθονία, η Κύπρος και η Φινλανδία). Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τη θνητότητα από κορονοϊό, δηλαδή τους θανάτους από τον ιό ως ποσοστό του κρουσμάτων από τον ιό. Πιο συγκεκριμένα:
Στο άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 31.12.20, στο οποίο συγκρίναμε την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα με εκείνη στα άλλα κράτη της Ε.Ε., τονίζαμε ότι στη χώρα μας «Η θνητότητα από κορονοϊό είναι μεγαλύτερη κατά 38% από εκείνη στην Ε.Ε.27 και η 3η μεγαλύτερη ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της. Μεγαλύτερη από την Ελλάδα είχαν μόνο η Βουλγαρία και η Ιταλία».
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου τα τεστ αυξήθηκαν και ο ρυθμός αύξησης των θανάτων μειώθηκε. Παρ’ όλα αυτά, η θέση της χώρας μας, σε ό,τι αφορά τη θνητότητα από κορονοϊό, χειροτέρευσε. Από τα στοιχεία του ιστότοπου Worldometers της 6.2.21, φαίνεται ότι θνητότητα από κορονοϊό στη χώρα μας (3,65%) ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από εκείνη στη Βουλγαρία (4,17%) ενώ ο μέσος όρος στη Ε.Ε.27 ως σύνολο ήταν 2,62%. Είναι, κατά συνέπεια, ανάγκη να διερευνηθεί με ποιους παράγοντες σχετίζεται αυτή η υψηλή θνητότητα από κορονοϊό στη χώρα μας σε σχέση με εκείνη των άλλων κρατών-μελών της Ε..Ε.
Οι παράγοντες που εξετάσαμε στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι οι εξής:
- Ο δείκτης γήρανσης του πληθυσμού (το ποσοστό κατά το οποίο η ομάδα ηλικιών 65 ετών και άνω είναι μεγαλύτερη από εκείνη των 0-14 ετών).
- Η θνησιμότητα του πληθυσμού (οι θάνατοι ανά 1.000 κατοίκους).
- Το ποσοστό φτώχειας [το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (ποσοστό φτώχειας εν συντομία)].
- Τα τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους.
- Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ).
- Οι κατά κεφαλήν δαπάνες για τα νοσοκομεία σε (ΜΑΔ).
- Το ποσοστό ανεργίας.
Τα στοιχεία για τους παράγοντες αυτούς τα αντλήσαμε από τη βάση δεδομένων της Eurostat, ενώ εκείνα για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορονοϊό και τα τεστ για τον ιό από τον ιστότοπο Worldometers την 6.2.2021.
Από την ανάλυση των στοιχείων αυτών προέκυψε ότι στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ο συντελεστής συσχέτισης είναι στατιστικά πολύ σημαντικός με τους δύο πρώτους παράγοντες και αρκετά σημαντικός με τους επόμενους τρεις. Πιο συγκεκριμένα:
(α) Υψηλός δείκτης γήρανσης και υψηλή θνησιμότητα του πληθυσμού και υψηλό ποσοστό φτώχειας σχετίζονται με υψηλή θνητότητα από κορονοϊό, ενώ
(β) Υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ και τα πολλά τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους σχετίζονται με χαμηλή θνητότητα από κορονοϊό.
(γ) Συνδυαστικά, τα ζεύγη δείκτης γήρανσης - τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους και το ποσοστό φτώχειας - τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους επηρεάζουν περισσότερο από μεμονωμένα το ύψος της θνητότητας από κορονοϊό.
Οπως προαναφέρθηκε, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέχουν, αντίστοιχα, την 1η και 2η θέση στη θνητότητα από κορονοϊό και σε ό,τι αφορά τους πέντε παράγοντες:
● Η Βουλγαρία κατέχει την 4η θέση στον δείκτη γήρανσης, την 1η στη θνησιμότητα του πληθυσμού, την 1η στο ποσοστό φτώχειας και την 27η στα τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ.
● Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στον δείκτη γήρανσης, την 8η στη θνησιμότητα, του πληθυσμού, την 3η στο ποσοστό φτώχειας, τη 19η στα τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους και την 25η στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ.
Με βάση την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό, προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα από κορονοϊό είναι επιτακτική ανάγκη να:
(ι) καταβληθεί προσπάθεια για τον εμβολιασμό του μέγιστου δυνατού ποσοστού των ηλικίας 65 ετών και άνω και όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού,
(ιι) παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια σε όσους από αυτούς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και σοβαρά προβλήματα υγείας, και
(ιιι) αυξηθούν τα τεστ για τον κορονοϊό (τυχαία δειγματοληπτικά σε όλους τους νομούς της χώρας και όχι μόνο στοχευμένα, βλέπε σχετικά και άρθρο του καθηγητή Κωστή Χατζημιχάλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 12.2.2021).
* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας