• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.8°C / 15.8°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.4°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 16.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.2°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 16.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  87%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόμματα αρχών, ρεύματα ιδεών

 • A-
 • A+

Στα 47 χρόνια κομματικής μου στράτευσης έχω συνυπάρξει και έχω συμμετάσχει σε όλες τις μορφές ομαδοποιήσεων που υπάρχουν στους κομματικούς σχηματισμούς. Σε φράξιες, τάσεις, ρεύματα και σε όλα τα επίπεδα της οργανωτικής δομής. Από τη βάση μέχρι την κορυφή. Δεν είμαι εγώ περίεργος αλλά αυτό συμβαίνει στην πλειονότητα των στρατευμένων κομματικών μελών. Εκτός από την ανθρώπινη ανάγκη να μοιράζεσαι τις ιδέες σου σε επάλληλους κύκλους «εμπιστοσύνης», ρόλο στην ύπαρξη αυτών των ομαδοποιήσεων έχει και η καθιερωμένη οργανωτική διάταξη όλων των ελληνικών κομμάτων.

Το κυρίαρχο μοντέλο είναι και παραμένει ισχυρό και στις μέρες μας, αυτό του λενινιστικού προτύπου κομματικής οργάνωσης. Αυτό προϋποθέτει κάθετη οργανωτική διάταξη, συγκεντρωτισμό και μονολιθικότητα. Εκεί έρχονται όλες αυτές οι ομαδοποιήσεις που θέλουν να θεραπεύσουν αυτά τα δημοκρατικά ελλείμματα. Δυστυχώς όμως στο τέλος της ημέρας όλα αυτά τις περισσότερες φορές γίνονται μηχανισμοί που απλά αναπαράγουν γνωστές παθογένειες στα συλλογικά υποκείμενα που υπηρετούν. Τελικά αντί να θεραπεύσουν δημοκρατικά ελλείμματα, κάνουν ελλειμματική την εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία.

Στη Μεταπολίτευση ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς υπήρξε φυτώριο τάσεων και ρευμάτων. Λειτούργησαν υποδειγματικά για κάποιο διάστημα. Τελικά έγιναν οχήματα για ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» και σήμερα κατέληξαν σε μεγάλες ασπόνδυλες ομάδες.

Το Κίνημα Αλλαγής καταστατικά έχει αρκετές πρόνοιες για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Είναι το πρώτο που στη χώρα καταστατικά καθιέρωσε το ψηφιακό κόμμα. Η ηλεκτρονική δημοκρατία, η ηλεκτρονική ψήφος και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα είναι εργαλεία που διευκολύνουν την επικοινωνία του «κέντρου» με την «περιφέρεια», της βάσης με την ηγεσία. Μπαίνουν σιγά σιγά στην κομματική ζωή και βελτιώνουν τη συμμετοχή των φίλων και των μελών του κόμματος.

Το ψηφιακό κόμμα είναι μια παράμετρος που βοηθά στη λειτουργία του κόμματος αλλά αδυνατεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ενσώματη λειτουργία. Ο διάλογος είναι διαδικασία που δεν μπορεί με τις σημερινές ψηφιακές δυνατότητες να υποκατασταθεί και υπάρχει κίνδυνος πληθώρα υποσυστημάτων που λειτουργούν στην πολιτική διαδικασία να αυτονομηθούν.

Επίσης το Κίνημα Αλλαγής διαθέτει Δίκτυα Πολιτών που αποτελούν σημεία συνάντησης του φορέα με τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Πρόκειται για αυτόβουλες συμπράξεις και συνεργασίες μελών, φίλων, κοινωνικών συλλογικοτήτων που έρχονται να διευρύνουν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Το Κίνημα Αλλαγής επίσης καταστατικά κατοχυρώνει την ύπαρξη τάσεων και ρευμάτων ιδεών. Αλλωστε είναι λογικό και εύλογο με κάποιο τρόπο να απεικονίζονται η ιδιαίτερη ιδεολογικοπολιτική αντίληψη και η ιστορική, πολιτική καταγωγή των μελών του.

Ολα αυτά προϋποθέτουν ιδεολογικές συγκλίσεις και όχι προσωποποιημένες ομαδοποιήσεις. Η διακριτή και οργανωμένη διακίνηση ιδεών και απόψεων δεν δίνει ειδικά προνόμια στους συμμετέχοντες και κατ’ ουδένα τρόπο δεν υπονομεύει την ενότητα του κόμματος. Τα ρεύματα ιδεών νομοτελειακά δεν καταλήγουν να γίνονται μηχανισμοί και εργαλεία προσωπικών επιδιώξεων. Μπορούν να γίνουν δημοκρατικοί πολλαπλασιαστές της εσωκομματικής λειτουργίας. Μπορούν να γίνουν εργαλεία προγραμματικής ενότητας, σύνθεσης και μοχλοί ανάκτησης της ηγεμονίας στον κεντροαριστερό χώρο.

Ετσι θα μπορέσουμε ξανά να εκφράσουμε μια νέα συμμαχία της μεσαίας τάξης με τους μη προνομιούχους. Εχουμε επιλέξει στρατόπεδο. Το Κίνημα Αλλαγής έχοντας στον πυρήνα των αρχών του τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε απέναντι στην οπισθοδρόμηση και τη συντήρηση.

* Μέλος του Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής και Γραμματείας Ανανεωτικής Αριστεράς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το κόμμα των γονιών μας στο Κίνημα της γενιάς μας
Τι είναι αυτό που κάνει την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος, ένα γεγονός που εξακολουθεί να συγκινεί και να παράγει εξελίξεις μέχρι και τώρα, 46 ολόκληρα χρόνια μετά την εκφώνηση της διακήρυξής του;
Από το κόμμα των γονιών μας στο Κίνημα της γενιάς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουβέντες ενηλίκων
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει για μια σειρά από λόγους ο νέος Πρόεδρος να προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Είμαστε έτοιμοι για κοινή πρόταση. Εμείς τολμάμε. Το νέο και το παλαιό, το προοδευτικό και το...
Κουβέντες ενηλίκων
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής
Οι 459.000 ψηφοφόροι μας κατέταξαν το Κίνημα Αλλαγής ως τον τρίτο πόλο του κομματικού μας συστήματος. Με κριτήριο το μέλλον, έχει έναν νέο σημαντικό στρατηγικό ρόλο και όλοι εμείς που το συγκροτούμε, αυτόν θα...
ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Το πρόβλημα δεν είναι οι απόψεις, όπως έλεγε ο Κλιντ Ιστγουντ στον επιθεωρητή Κάλαχαν, κάθε άνθρωπος έχει από μία… Το πρόβλημα είναι η μέθοδος, η συκοφαντία των αντίπαλων απόψεων, η δολοφονία χαρακτήρων, η...
Επιστροφή στην κανονικότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πες κάτι (κεντρο-)αριστερό, σύντροφε
Οι διαδοχικές απόπειρες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς περιορίστηκαν συχνά σε μια συζήτηση ανάμεσα σε κύκλους και προσωπικότητες παρά σε πραγματικούς κοινωνικούς χώρους.
Πες κάτι (κεντρο-)αριστερό, σύντροφε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε στις... κάλπες
Στις εκλογές, παρά τη νίκη της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε ένα εναλλακτικό κόμμα εξουσίας, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου δικομματισμού. Κατά κάποιον τρόπο, στις κάλπες εκδόθηκε η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε στις... κάλπες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας