• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 31.8°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.6°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 33.8°C
  4 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοβαρές παραβάσεις δημοσίου συμφέροντος στη νέα χαριστική σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός

 • A-
 • A+
Η χαριστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας εταιρείας κλονίζει το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Η «τροποποίηση» της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός, την οποία η εταιρεία παρουσιάζει ως νέα επενδυτική συμφωνία, αποτελεί αφενός χαριστική και προκλητική παραχώρηση δικαιωμάτων της ελληνικής πολιτείας και αφετέρου παράβαση των υποχρεώσεων της εταιρείας, που απορρέουν από τη Σύμβαση του 2003 και επιβεβαιώθηκαν από την απόφαση της διαιτησίας 9/2018.

Μετά την τροποποίηση όμως της σύμβασης αναδεικνύεται μείζον θεσμικό ζήτημα και τίθεται ξεκάθαρα θέμα παράβασης ευθύνης των πολιτικών προσώπων που τη διαχειρίστηκαν και θα την υπογράψουν.

Το θέμα αυτό έχει ήδη αποκαλυφθεί από πενήντα έξι (56) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επίκαιρη επερώτηση, στις 26 Νοεμβρίου, την οποία η κυβέρνηση ουδέποτε δέχτηκε να έρθει να απαντήσει.

Η Ελληνικός Χρυσός αξιοποίησε, με την ανάληψη της κυβέρνησης Ν.Δ., αυτό που χρόνια διεκδικούσε, δηλαδή μια βολική κυβέρνηση, για να αιτηθεί κατευθείαν, μέσα στο 2019, τροποποίηση του επενδυτικού της σχεδίου.

Παραδέχτηκε έτσι ευθέως ότι δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να το υλοποιήσει, για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους. Το αίτημά της αυτό δικαίωσε τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2016-2019, τότε που τα στελέχη της Ν.Δ., ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και νυν υπουργοί, αλλά και η ίδια η εταιρεία μάς κατηγορούσαν για ιδεοληψία και μη τήρηση των κανόνων αδειοδότησης.

Εάν επρόκειτο για ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σήμερα, 19 μήνες από την ανάληψη της Ν.Δ., δεν έχουν κατατεθεί οι μελέτες, δεν έχουν εκδοθεί οι άδειες και δεν έχουν αρχίσει τα έργα μεταλλουργίας;

Από τα δελτία Τύπου του ΥΠΕΝ, προκύπτει ότι η πρώτη μεγάλη χάρη που κάνει η Ν.Δ. στην Ελληνικός Χρυσός είναι η αφαίρεση της μεταλλουργίας από τις υποχρεώσεις της, μέσω της παραπομπής της στις ελληνικές καλένδες. Δίνεται παράταση δύο ετών για να ολοκληρωθούν μελέτες μεταλλουργίας, που όμως η εταιρεία και η Ν.Δ. διατείνονταν ότι ήταν πλήρεις και ώριμες το 2016. Κάτι φυσικά που δεν ίσχυε, εφόσον και το ΣτΕ το 2020 επιβεβαίωσε τις -τότε- αποφάσεις Σκουρλέτη.

Η παράταση προστίθεται σε καθυστέρηση πολλών χρόνων της εταιρείας στις μελέτες μεταλλουργίας (από το 2011 ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι) και πρακτικά είναι ένα συγχωροχάρτι για να μη γίνει ποτέ η καθετοποίηση της παραγωγής. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει και η επένδυση στο λιμάνι, δηλαδή τη μαζική εξαγωγή συμπυκνωμάτων στο εξωτερικό χωρίς μεταλλουργία, και άρα και χωρίς -έστω- οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Η τροποποίηση της σύμβασης είναι ανεπίτρεπτη γιατί αποτελεί ματαίωση του αντικειμένου και του σκοπού της σύμβασης, μεταβάλλει τα συμφωνηθέντα και παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 3 της αρχικής σύμβασης. Σύμφωνα με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου το 2019, η σύμβαση έχει στον πυρήνα της τη μεταλλουργία, την καθετοποίηση της παραγωγής και την παραγωγή καθαρών μετάλλων. Και αυτό οφείλει να υπηρετεί ο εκάστοτε υπουργός ΠΕΝ.

Οπως αποδεικνύεται όμως ο κύριος Σκρέκας, και πριν από αυτόν ο κύριος Χατζηδάκης, δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, εφόσον η εταιρεία ζήτησε την αφαίρεση της βασικής της υποχρέωσης. Αντιθέτως, με τη νέα σύμβαση δίνουν συγχωροχάρτι στην εταιρεία και πάνω από όλα στερούν από το Δημόσιο το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση λόγω αθέτησης/μη τήρησης των υποχρεώσεων της Ελληνικός Χρυσός.

Αποδεικνύοντας δε ότι λειτουργούν ως υπουργοί μιας αδύναμης αποικίας, φαίνεται να έχουν αποδεχτεί στη νέα σύμβαση την «αποφυγή» των προβλέψεων του ελληνικού θεσμικού πλαισίου, καθώς η επίλυση διαφορών (Διαιτησία) θα γίνεται εκτός Ελλάδας, όπως και τη θέσπιση ρητρών και αποζημιώσεων εις βάρος του Δημοσίου, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων εκ μέρους της διοίκησης στην έκδοση αδειών και σε διαδικασίες ελέγχου.

Η Ελλάδα θα έχει πλέον δεμένα χέρια και κανείς/καμία υπουργός ή δημόσιος/α λειτουργός δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει επιλογές και απαιτήσεις της εταιρείας. Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που το ΥΠΕΝ όφειλε, μετά την τελεσιδικία των περιβαλλοντικών παραβάσεων που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, να προβεί σε αφαίρεση της περιβαλλοντικής άδειας της εταιρείας, όπως προβλέπουν η ευρωπαϊκή και η ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση δίνει επιπλέον «φιλί ζωής» και στην οικονομική βιωσιμότητα της Ελληνικός Χρυσός, αφού πολλά δημοσιεύματα αναφέρονταν στην αδυναμία χρηματοδότησης του επενδυτικού της σχεδίου και στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Και οι χρήσιμοι «υπηρέτες» της εταιρείας, παρουσία και των ξένων πρεσβευτών, εξυπηρετούν και τις καλές χρηματιστηριακές επιδόσεις της.

Η χαριστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας εταιρείας κλονίζει το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Το μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ότι στην Ελλάδα οι κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται.

Οι υπουργοί της Ν.Δ. από την άλλη, ως εκπρόσωποι του Δημοσίου και της Ελληνικής Πολιτείας, όφειλαν να καλέσουν την εταιρεία να συμμορφωθεί άμεσα με τη συμβατική της υποχρέωση, να υποβάλει πλήρη τεχνική μελέτη μεταλλουργίας και, σε αντίθετη περίπτωση, να προχωρήσουν σε καταγγελία της σύμβασης και στη διεκδίκηση αποζημίωσης για θετικές και αποθετικές ζημίες για το Δημόσιο.

Οι αρμόδιοι όμως υπουργοί της κυβέρνησης Ν.Δ. λειτουργούν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και προς όφελος των συμφερόντων της εταιρείας, κάτι που τους φέρνει αντιμέτωπους με σοβαρές πλέον ευθύνες παράβασης των καθηκόντων τους, μαζί με τις ευθύνες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Χαλκιδικής. Είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες; Γιατί δεν θα επιτρέψουμε να «παραγραφούν».

*Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης - ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μία επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον σύμβαση
Τις τελευταίες μέρες, πολλά έχουν γραφτεί και πολλές εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από την αναθεώρηση της σύμβασης του ελληνικού κράτους με την Eldorado Gold, τα οποία αναδεικνύουν μία σειρά από...
Να μία επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον σύμβαση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν
Σήμερα η Τήνος θυσιάζεται σε κάποιους τύπους που ρουφώντας τον σκληρό καπνό του Cohiba αυτοαποκαλούνται... επενδυτές από έναν πρωθυπουργό που αυτοσυστήνεται ως πιστός της Ανάπτυξης(!).
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περίοδος... εκπτώσεων στο υπουργείο;
Επειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο υπ. Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική. Στη δήλωση του δεν υπάρχει το τελευταίο από τα τρία κριτήρια...
Περίοδος... εκπτώσεων στο υπουργείο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκουριές, Διαιτησία και δημόσιο συμφέρον
Τελικά πόσο αξίζει η Χαλκιδική; Εχει γίνει έστω «πρόχειρος υπολογισμός» της αξίας των χιλιάδων στρεμμάτων δάσους που θα καταστραφούν, των υδατικών πόρων που θα ρυπανθούν και θα εξαντληθούν, των ακτών και της...
Σκουριές, Διαιτησία και δημόσιο συμφέρον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καμία έκπληξη από το υπάκουο στην Black Rock ΥΠΕΝ για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ως αντιπολίτευση γνώριζε και αντέκρουε με δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή τα έωλα καταστροφικά σχέδια της της Artume - θυγατρικής της Black Rock- για την κατασκευή του γιγάντιου mall σε...
Καμία έκπληξη από το υπάκουο στην Black Rock ΥΠΕΝ για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανάπτυξη, ξένες επενδύσεις και «Eldorado»
Το θέμα της «Eldorado» έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάπτυξης και των ξένων επενδύσεων. Παρατηρείται ένας ιδιόμορφος ανταγωνισμός μεταξύ μνημονιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης με πρωταγωνίστρια τη Ν.Δ....
Ανάπτυξη, ξένες επενδύσεις και «Eldorado»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας