• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.3°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  4 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  81%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρόμος και τάξη μέσα στις σχολές

 • A-
 • A+
Η Ν.Δ. διαμορφώνει ένα πεδίο πρόσφορο για επενδύσεις, εις βάρος της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, συμπληρώνοντας τα μέτρα στήριξης των ιδιωτικών κολεγίων.

Εδώ και έναν χρόνο σχεδόν, η ελληνική -και όχι- μόνο κοινωνία έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της πανδημίας, σε συνθήκες εγκλεισμού και αυτοπεριορισμού. Στη συγκυρία αυτή η κυβέρνηση βρήκε την ιδανική ευκαιρία να νομοθετήσει αντιδραστικές αλλαγές σε διάφορα κοινωνικά πεδία, χωρίς συχνά να ακολουθείται καν η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Συγκεκριμένα, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση -με μία ελληνική πρωτοτυπία- οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη συνεργάστηκαν για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου που αλλάζει όλα τα δεδομένα για τη φοιτητιώσα νεολαία, στην καλύτερη αγνοώντας και στη χειρότερη καταστέλλοντας άγρια τις αντιδράσεις πρυτανικών αρχών, καθηγητών/τριών και φοιτητών/τριών.

Το ν/σ, που κατατέθηκε στις αρχές του χρόνου, προβλέπει τη θεσμοθέτηση πειθαρχικών διατάξεων απονομιμοποιώντας «φωτογραφικά» πρακτικές του φοιτητικού συνδικαλισμού, την αφισοκόλληση, τις μικροφωνικές παρεμβάσεις, τις συλλογικές διαδικασίες.

Η αυταρχικότητα των διατάξεων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην πρόβλεψη κυρώσεων που κυμαίνονται από επίπληξη μέχρι διαγραφή από τη σχολή, αλλά και στη σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου που θα «δικάζει» τους/τις παραβάτες/ισσες.

Ταυτόχρονα, το πειθαρχικό πλαίσιο κατευθύνεται προς τον αποκλεισμό από τον χώρο του Πανεπιστημίου οποιασδήποτε δραστηριότητας εκφεύγει του ακαδημαϊκού σκοπού, απαγορεύοντας τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνοδεύεται, δε, από την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, σε μια ευθεία στοχοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας, αφού πλέον θα θεωρούμαστε εν δυνάμει εγκληματίες και θα τιμωρούμαστε αυστηρότερα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε φοιτητές/τριες. Το μέτρο αυτό στο σύνολό του στοχεύει στη διαμόρφωση ενός πολύ συγκεκριμένου μοντέλου πειθήνιου/ας φοιτητή/τριας.

Την ίδια πειθάρχηση και εντατικοποίηση προσπαθεί να επιβάλει η Ν.Δ. θεσπίζοντας ανώτατο όριο φοίτησης (στα ν+2 ή ν+3 έτη). Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που δεν λαμβάνει υπόψη τις φοιτητικές ανάγκες, αφού πλήττει κατ’ αρχάς τους/τις φοιτητές/τριες εργαζομένους/ες, που δουλεύουν στην πλειονότητά τους χωρίς ένσημα και, άρα, δεν καλύπτονται από τις -προσχηματικές- μεταβατικές διατάξεις.

Πλήττει όμως και τον καθένα και την καθεμία από εμάς, αφού σε πολλές περιπτώσεις, το ανώτατο όριο σπουδών είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου ετών αποφοίτησης για κάθε τμήμα. Δημιουργείται έτσι ένα εντατικοποιημένο πλαίσιο που δεν θα μας επιτρέπει να οργανώσουμε εμείς τις σπουδές μας, σύμφωνα με τους δικούς μας ρυθμούς, αλλά μας επιβάλλει να γίνουμε χρήσιμοι/ες στην αγορά εργασίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επιστέγασμα των παραπάνω αποτελεί η σύσταση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα διασφαλίζει την τήρηση του πειθαρχικού δικαίου στις σχολές αλλά και εν γένει την «ησυχία, τάξη και ασφάλεια». Το σώμα αυτό θα εδρεύει στα Πανεπιστήμια, θα υπάγεται όμως και θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ., θίγοντας κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία που θα μεταφερθεί μέσα στις σχολές.

Ξέρουμε, εξάλλου, από πρώτο χέρι ότι αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο σημαίνει φοιτητές/τριες ομήρους για ώρες, πνιγμένους/ες στα χημικά και χτυπημένους/ες. Συγχρόνως, το αφήγημα περί της φύλαξης των Πανεπιστημίων του εξωτερικού διαψεύδεται πανηγυρικά, αφού κανένα σώμα φύλαξης Πανεπιστημίου δεν υπάγεται στην εγχώρια αστυνομία, όπως δήλωσε πρόσφατα το σωματείο εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Ν.Δ. διαμορφώνει ένα πεδίο πρόσφορο για επενδύσεις, εις βάρος της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, συμπληρώνοντας τα μέτρα στήριξης των ιδιωτικών κολεγίων και τη θέσπιση νέας βάσης εισαγωγής που θα στρέψει όλο και περισσότερους/ες μαθητές/τριες στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο που οραματίζονται είναι ολοένα μετακινούμενο στη σφαίρα του ιδιωτικού, κλειστό στην κοινωνία, ελεγχόμενο με κάρτες εισόδου και κάμερες, αστυνομοκρατούμενο και με φοιτητές/τριες πειθαρχημένους/ες και αποπολιτικοποιημένους/ες.

Εμείς σε όλα αυτά απαντάμε πως η παραβατικότητα την οποία επικαλούνται είναι ένα συνολικό κοινωνικό φαινόμενο, στο οποίο η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι η αστυνομική καταστολή και βία. Ζητάμε, αντί των 30.000.000 ευρώ που θα κοστίσει η εφαρμογή του ν/σ αυτού, να δοθεί ουσιαστική χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι θέσεις μόνιμων φυλάκων, καθηγητών, καθαριστικού προσωπικού, ώστε να επιστρέψουμε στις σχολές μας όπως τις ξέρουμε, ζωντανές, ελεύθερες, δημόσιες και δωρεάν, πολιτικοποιημένες, εστίες αγώνα και αντίστασης σε όσους μας θέλουν να πειθαρχούμε και να σιωπούμε.

*φοιτητής Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, συμμετέχει στην Αριστερή Ενότητα
**φοιτητής Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ, συμμετέχει στην Αριστερή Ενότητα
***φοιτήτρια Νομικής στο ΕΚΠΑ, συμμετέχει στην Αριστερή Ενότητα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
Αν έχει ανάγκη κάτι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ενίσχυση του ρόλου του και όχι η απαξίωσή του.
Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
Το άρθρο 16 του Συντάγματος, το Αυτοδιοίκητο κι η έννοια της δωρεάν Παιδείας, αμφισβητούνται ανοιχτά και μόνοι υπερασπιστές τους είμαστε εμείς. Το Πάντειο έκανε την αρχή.
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να προασπίσουμε τον ανθρωπισμό
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στη συνέχεια η θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που δεν λογοδοτεί όμως στο πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκαν για την υποβάθμιση της δωρεάν εκπαίδευσης.
Να προασπίσουμε τον ανθρωπισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην εμπροσθο - φυλακή της επιστημονικής έρευνας
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην προσπάθεια του να θωρακιστεί απέναντι στις διεθνείς ερευνητικές προκλήσεις και να συμβάλλει ενεργά στην επιστημονική πρόοδο, προχωρά σε μια «συνεργασία-σταθμό».
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην εμπροσθο - φυλακή της επιστημονικής έρευνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου
Η κατασπατάληση χρημάτων για την πρόσληψη των αχρείαστων ειδικών φρουρών προκαλεί και όλους εκείνους όπου έχουν πληγεί από αυτήν την επιβεβλημένη εν πολλοίς κρίση.
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας