• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.8°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελίες και ένοχοι

 • A-
 • A+

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί με αυτό το απελευθερωτικό τσουνάμι των καταγγελιών που ξεκίνησαν από την αποκάλυψη της Ζέτας Δούκα για τη συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη κατά τη συνεργασία τους, θα ήταν να εκφυλιστεί σε ένα πεδίο κουτσομπολιού σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου κάθε νέα καταγγελία θα δίνει στους παρουσιαστές την ευκαιρία να καταδείξουν τον «βρόμικο», «ανήθικο» κόσμο τους θεάματος όπου, αφιονισμένοι από ουσίες και αλκοόλ, όλοι επιδίδονται σε ακατονόμαστες πράξεις.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως μία ακριβώς αντίστοιχη περίπτωση σκανδάλου στον δημοσιογραφικό χώρο τις τελευταίες μέρες δεν έχει τύχει παρόμοιας προβολής. Πρόσφατα, άλλωστε, σε εκπομπή του Mega ο Γιώργος Παπαχρήστος επιχείρησε να παρουσιάσει ως φυσιολογική την, εμπνευσμένη από τον στρατό, κακοποιητική συμπεριφορά των «παλαιών» προς τους «νέους» στο επάγγελμα. Προφανώς την υπέστη και θεώρησε καλή ιδέα να τη διαιωνίσει.

Το ιδανικό θα ήταν η τόλμη των γενναίων γυναικών του θεατρικού χώρου να ωθήσει τις ομόφυλές τους από πολύ λιγότερο προβεβλημένα εργασιακά περιβάλλοντα να αποφασίσουν πως ήρθε η ώρα να παραδώσουν στη χλεύη τα ονόματα και τις πράξεις των δικών τους παρενοχλητών και κακοποιητών. Μόνο τότε οι αποκαλύψεις τους θα έχουν επιτελέσει πλήρως τον σκοπό τους: όπως και τα κείμενα που εκφέρουν επί σκηνής, θα έχουν λειτουργήσει ως παράδειγμα.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε πει σε ανύποπτη στιγμή πως σε αυτή τη χώρα όταν κάποιος παύει να είναι δημιουργός καθίσταται δημογέροντας. Αναρωτιέμαι μεγαλόφωνα αν εκτός από δημογέροντας καταντάει και κακοποιητής. Σε αρκετές περιπτώσεις οι καταγγελλόμενοι είναι πρόσωπα που η θολή τους κρίση, η υπερβολική τους έπαρση, το άσχημο μυαλό τους ή η λατρεία τους για χρήμα και προβολή κατέληξαν να επικρατήσουν πάνω στις ικανότητές τους και τελικώς να τις εκμηδενίσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ονόματά τους αποτελούν εδώ και χρόνια -αν όχι δεκαετίες- αντικείμενο συζήτησης στον χώρο σε σχέση με τέτοιες συμπεριφορές. Με λίγα λόγια, πολλά από τα καταγγελλόμενα αίσχη ήταν κοινά μυστικά.

Ας αναλογιστούμε το μέγεθος της ευθύνης μας και ας αναρωτηθούμε αν μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι περισσότερο είτε για να τους σταματήσουμε πιο έγκαιρα είτε για να ενθαρρύνουμε τα θύματά τους να καταγγείλουν νωρίτερα τα όσα υπέστησαν. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, της τέχνης, της διανόησης συχνά κολακευόμαστε να πιστεύουμε πως είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, πιο «ψαγμένοι» από τους πολίτες της χώρας που αποτελούν το κοινό μας. Δεν θα είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον κόσμο του θεάτρου αν διαπιστώσουμε ότι φερθήκαμε όπως οι περίοικοι που σιωπούν επί χρόνια ακούγοντας τον γείτονα να δέρνει τη γυναίκα του ή δηλώνουν άγνοια για το ποιόν του συζυγοκτόνου λέγοντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι δεν είχε δώσει δικαιώματα στη γειτονιά.

Αυτό ας αποτελέσει ένα διαφορετικό #MeToo.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι άλλοι «βιασμοί»
Θα πάω πίσω σ’ ένα πριν από χρόνια πρωινό, όταν τρεις νεαρές δημοσιογράφοι έντρομες και με προφυλάξεις κατέφθασαν στην ΕΣΗΕΑ, γιατί στον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργάζονταν τους είχαν πει πως έπρεπε να βάψουν τα...
Οι άλλοι «βιασμοί»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πιστέψτε τις Γυναίκες»: αναστοχασμοί μίας ψυχαναλύτριας για τη χρονικότητα του τραύματος
Τα καλέσματα να «πιστέψουμε τις γυναίκες» έχουν ενταθεί καθώς όλο και περισσότερες αθλήτριες περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από σεξουαλική παρενόχληση, αθλήτριες ιδιαίτερα καταξιωμένες.
«Πιστέψτε τις Γυναίκες»: αναστοχασμοί μίας ψυχαναλύτριας για τη χρονικότητα του τραύματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Μπεκατώρου: έμφυλη βία και χρονικότητες
Η Σοφία είναι όλες όσες είμαστε εν δυνάμει Σοφίες, ή υπήρξαμε Σοφίες, μη επώνυμες, μη γενναίες, φοβισμένες, εκτοπισμένες, παγωμένες και βιασμένες στα προσφυγικά καμπς, χωρίς βήμα και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Υπόθεση Μπεκατώρου: έμφυλη βία και χρονικότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρεμάλες για ορφανά
Με την ανοχή/παρότρυνση του προσωπικού ενός ιδρύματος, ορφανά ανήλικα από 7 έως 11 ετών λάμβαναν μέρος σε ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ τους, ενώ υφίσταντο τιμωρίες μεσαιωνικού τύπου.
Κρεμάλες για ορφανά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το θέατρο της απελπισίας
Αυτό το θέατρο της απελπισίας είναι ενίοτε βαρετό, ενίοτε συγκλονιστικό, ενίοτε αδιάφορο, εξαρτάται από το ποιoς το παίζει, πώς το παίζει και ποιoς παρακολουθεί.
Το θέατρο της απελπισίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας