• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 21.3°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  0 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.5°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 23.9°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου

 • A-
 • A+
Αυτό που θα επιβάλουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι μιας άλλης μορφής και αντίληψης ακαδημαϊκή ζωή και κατάλυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο ν/σ του υπ. Παιδείας που κατατίθεται στη Βουλή χρωματίζει με άλλο –σκούρο– χρώμα το Πανεπιστήμιο. Μέσα στην πανδημία και με κλειστά (διά ζώσης) για δεύτερο χρόνο τα Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση θεωρεί επείγουσα την πολυδύναμη και οπλισμένη αστυνόμευσή τους. Δεν μπορεί να πειστεί κανένας ότι πρόθεσή τους είναι να αντιμετωπιστούν εγκληματικές πράξεις και ποινικά αδικήματα εντός των χώρων αυτών.

Αλλωστε στα περισσότερα ελληνικά Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν έχουν συμβεί ποτέ τέτοιες πράξεις τις τελευταίες δεκαετίες που να απαιτούν την επέμβαση της αστυνομίας. Ποιος ο λόγος, για παράδειγμα, να υπάρχει αστυνομική δύναμη μέσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όταν από την ίδρυσή του έως σήμερα λειτουργεί χωρίς ποτέ καμιά ενόχληση ή ανάγκη φύλαξης;

Αλλά και σε περιπτώσεις όπου έχουν συμβεί παραβατικές πράξεις και επεισόδια, γνωρίζουν πολύ καλά οι ιθύνοντες πού, πότε και πώς συμβαίνουν και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με εστιασμένες και ηπιότερες παρεμβάσεις, χωρίς να κατακλυστούν με στρατιωτικού τύπου δυνάμεις όλες οι ελληνικές πόλεις.

Κυρίως, αυτό που θα επιβάλουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι μιας άλλης μορφής και αντίληψης ακαδημαϊκή ζωή, κατάλυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, θεώρηση των φοιτητών και των νέων, αλλά και όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως εσωτερικού εχθρού υπό παρακολούθηση.

Στόχος, όπως φαίνεται και από τον «προληπτικό» χαρακτήρα του νομοσχεδίου, είναι το πνεύμα, η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, ο αυθορμητισμός, η ζωντάνια και η γενικότερη επίδραση του Πανεπιστήμιου στην κοινωνία, και όχι η προστασία των υποδομών και της περιουσίας του.

Στην ίδια κατεύθυνση, το νέο ειδικό πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές προβλέπει ποινές ακόμα και για τη «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού χωρίς άδεια ή για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του ιδρύματος»! Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος και η αποστολή του Πανεπιστήμιου; Ποιος θα κρίνει αν μια δραστηριότητα έχει σκοπό αντίθετο με αυτούς του Ιδρύματος; Ποιοι από τους συντάκτες του νομοσχεδίου δέχονται ότι μεταξύ των σκοπών του Πανεπιστήμιου είναι και να μπολιάζει και να αλλάζει την κοινωνία με ό,τι καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό έχει μια χώρα, δηλαδή τους φοιτητές;

Η αστυνομία δεν θα επιβλέπει μόνο την τήρηση της «τάξης», αλλά και γενικότερα την πανεπιστημιακή ζωή, όπως π.χ. τη χρήση των χώρων, τις δράσεις - συμβάντα κ.λπ., αν είναι συμβατά με τον σκοπό του Ιδρύματος. Δηλαδή δεν θα ακυρώνεται ή καταστέλλεται μόνο μια συναυλία ή συνέλευση που δεν προβλέπεται, αλλά θα διώκονται και θα τιμωρούνται οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Εν ολίγοις, η αστυνομία θα επιβάλλει διά ροπάλου μια άλλου τύπου κουλτούρα.

Από την άλλη, η κατασπατάληση χρημάτων για την πρόσληψη των αχρείαστων ειδικών φρουρών προκαλεί και όλους εκείνους όπου έχουν πληγεί από αυτήν την επιβεβλημένη εν πολλοίς κρίση, και έχασαν δουλειές και εισοδήματα, ενώ η οικονομική τους υποστήριξη δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο των απωλειών τους.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τρόπους απομείωσης του αριθμού των σπουδαστών του δημόσιου Πανεπιστήμιου, με ανάλογη βέβαια διάθεση πελατειακής βάσης προς τα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία λειτουργούν με άλλους όρους.

Η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, θα έχει αποτέλεσμα να μένουν πολλές θέσεις για πρωτοετείς φοιτητές κενές, ενώ συγχρόνως θα υπάρχουν υποψήφιοι που ενώ τις δηλώνουν, θα μένουν εκτός, για να απευθυνθούν στη συνέχεια σε κάποιο ιδιωτικό, όπου εκεί μπορούν να γραφτούν ανεξαρτήτως βάσης!

Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, που θα ισχύσει άμεσα, θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν πλήθος Τμημάτων στα περισσότερα δημόσια τριτοβάθμια εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα σχέδια, που βάλλουν ευθέως στο πιο ζωντανό και σκεπτόμενο κομμάτι του πληθυσμού, δεν θα έχουν μέλλον.

*εκπαιδευτικός, π. περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 08/02/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αστυνόμευση του Πανεπιστημίου
Η κυβέρνηση σήμερα προωθεί νομοσχέδιο που εισάγει ένα δρακόντειο σύστημα αστυνόμευσης στο πανεπιστήμιο. Η παιδεία θα υποτάσσεται πλέον στην ασφάλεια, αντί να την υπηρετεί.
Η αστυνόμευση του Πανεπιστημίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κινείται σε μια λογική ακραίου αυταρχισμού και επιβολής πρωτοφανών αστυνομικών μέτρων για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
Εχοντας διαμορφώσει συστηματικά την κοινωνική αναπαράσταση των πανεπιστημίων ως «άντρων ανομίας», η κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να συνδυάσει «λιγότερο κράτος» με κρατικές αυταρχικές παρεμβάσεις.
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας