• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 21.8°C / 26.6°C
    3 BF
    63%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 22.5°C / 26.9°C
    2 BF
    55%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    26°C 23.8°C / 26.0°C
    2 BF
    52%
  • Ιωάννινα
    Θύελλα
    20°C 20.0°C / 20.9°C
    2 BF
    49%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 26.3°C
    3 BF
    64%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 17.0°C / 23.2°C
    1 BF
    59%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 19.5°C
    0 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 26.3°C / 26.3°C
    3 BF
    46%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 23.0°C
    2 BF
    69%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 24.6°C
    2 BF
    64%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 23.4°C / 23.8°C
    2 BF
    56%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.7°C / 21.8°C
    2 BF
    64%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 22.9°C
    2 BF
    73%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 23.4°C
    3 BF
    56%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 23.5°C / 26.0°C
    3 BF
    52%
  • Ρόδος
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 20.8°C / 22.1°C
    3 BF
    82%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    26°C 23.4°C / 26.8°C
    3 BF
    39%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.3°C / 22.7°C
    2 BF
    62%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 23.1°C / 23.9°C
    3 BF
    71%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.6°C / 21.6°C
    2 BF
    66%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο

  • A-
  • A+
Το ότι κάποιος φοιτητής δεν τελειώνει στην ώρα τις σπουδές του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι τεμπέλης, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην καθυστέρηση αυτή.

Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερη προσοχή όσα λέγονται για την ποιότητα των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων και των Ελλήνων φοιτητών. Δεν ξέρω πού αποσκοπεί η απαξίωσή τους ή μάλλον δεν θέλω να εκφράσω άποψη για κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω. Σίγουρα όμως έπειτα από αρκετά χρόνια στην Εκπαίδευση έχω να καταθέσω κάποια δεδομένα:

1) Παλιοί μαθητές μου, που διαπρέπουν αυτή τη στιγμή είτε ως γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία, εδώ και στο εξωτερικό, είτε ως διευθυντές εταιρειών που οι ξένοι τούς έχουν «εμπιστευτεί τα κλειδιά τους» είτε ως μηχανικοί πολύτιμα στελέχη πολυεθνικών, είναι όλοι τους παιδιά που πέρασαν από το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο διαβατήριο για την καριέρα τους.

2) Το επίπεδο των σπουδών μιας σχολής δεν κρίνεται από τους τοίχους της σχολής –που βέβαια καλό είναι να είναι καθαροί–, ούτε από τα όμορφα κτίρια που βλέπουμε στο Netflix. Κρίνεται από το επίπεδο των διδασκόντων και των φοιτητών τους. Υπάρχουν πολλές σχολές στη χώρα μας, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Νομικές κ.λπ., που τα πτυχία τους χαίρουν ιδιαίτερου σεβασμού και προτίμησης στο εξωτερικό.

3) Η δυσφήμηση όλων των φοιτητών, ότι είναι τραμπούκοι ή τεμπέληδες, είναι άλλη μια υστερόβουλη πράξη. Ναι, υπάρχουν μειονότητες ελαχίστων ατόμων που προκαλούν επεισόδια ανάρμοστα στον πανεπιστημιακό χώρο. Ομως υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο να αντιμετωπιστούν, όπως γράφει σε άρθρο του ο κ. Σουφλιάς στο τελευταίο «Βήμα της Κυριακής». Βούληση δεν υπάρχει από μέρους των υπευθύνων.

4) Το ότι κάποιος φοιτητής δεν τελειώνει στην ώρα τις σπουδές του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι τεμπέλης. Ξέρετε, η ζωή δεν είναι γραμμική για όλους, γεμάτη επιτυχίες και προόδους. Στη ζωή υπάρχουν και πισωγυρίσματα. Υπάρχουν παιδιά που αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς να καταφέρουν παράλληλα για κάποιο διάστημα να παρακολουθούν τις σπουδές τους. Ή παιδιά που αρρωσταίνουν. Ξέρετε, η κατάθλιψη θερίζει στις νέες γενιές.

Από τη στιγμή που το κράτος μετά το πέρας της κανονικής διάρκειας των σπουδών τούς διακόπτει έτσι κι αλλιώς όλες τις δωρεάν παροχές σε στέγη, βιβλία κ.λπ., δεν μπορώ να καταλάβω την πρεμούρα να τους διαγράψει από τη σχολή τους.

5) Αν έχει ανάγκη κάτι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ενίσχυση του ρόλου του. Αυτό γίνεται με επενδύσεις σε υποδομές, σε εργαστήρια στην έρευνα και σε προσωπικό. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε κεφάλαιο μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό του ΕΚΠΑ για να προσλάβουμε αστυνομικούς μέσα στα Πανεπιστήμια. Πραγματικά, και να με συγχωρέσετε για τον λόγο μου, δεν βρίσκω πιο ηλίθια ιδέα από αυτήν. Να περιπολούν αστυνομικοί μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Ανάμεσα σε παιδιά 18 έως 25 χρονών που το αίμα τους βράζει. Που το μυαλό τους είναι γεμάτο με επαναστατικές ιδέες και διάθεση να αλλάξουν τα πάντα.

Μάλλον κάποιοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι νέος και φοιτητής. Τι σημαίνει να βράζει το αίμα σου. Αν ναι, επίσης βλέπουν πολύ... Νetflix.

*φυσικός


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 08/02/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρόμος και τάξη μέσα στις σχολές
Το ειδικό σώμα θα εδρεύει στα Πανεπιστήμια, θα υπάγεται όμως και θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ., θίγοντας κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Τρόμος και τάξη μέσα στις σχολές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ που διεκδικούν να ξαναγίνει το Πανεπιστήμιο ένας χώρος που ανήκει στην κοινότητά του.
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
Το άρθρο 16 του Συντάγματος, το Αυτοδιοίκητο κι η έννοια της δωρεάν Παιδείας, αμφισβητούνται ανοιχτά και μόνοι υπερασπιστές τους είμαστε εμείς. Το Πάντειο έκανε την αρχή.
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να προασπίσουμε τον ανθρωπισμό
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στη συνέχεια η θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που δεν λογοδοτεί όμως στο πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκαν για την υποβάθμιση της δωρεάν εκπαίδευσης.
Να προασπίσουμε τον ανθρωπισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας