• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.5°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.9°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.5°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.9°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  48%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τάξη και ασφάλεια

 • A-
 • A+

Οι ολιγαρχίες παράγουν ανισότητες και τις διαχειρίζονται με επιχειρήσεις τάξης και ασφάλειας. Αυτή είναι η έσχατη απλούστευση και συμπύκνωση της παγκόσμιας δυναμικής. Από τη φράση εν τω μεταξύ κάτι απουσιάζει: Για δόγμα Law and Order γίνεται λόγος στα αγγλικά, «Νόμος, τάξη και ασφάλεια» λέμε εμείς, ήδη από την εποχή της δικτατορίας. Αυτό που λείπει όμως από τον τίτλο του άρθρου είναι η λέξη «νόμος». Οχι τυχαία, αφού η διαχείριση των κοινωνικών συγκρούσεων όλο και λιγότερο προσφεύγει στη νομοθεσία, στο κράτος δικαίου και στη Δικαιοσύνη, αρκούμενη στην επιβολή της τάξης.

Η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί προπομπό και σημαιοφόρο αυτής της πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Θυμίζω ελάχιστα από τα πολλά, αλλά νωπά και γνωστά παραδείγματα.

● Η εγκατάσταση της αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου, που εισάγεται εδώ ως παράδειγμα για όλο τον κόσμο, όχι μόνο είναι ανεπιθύμητη στις δημοκρατίες, αλλά προσκρούει και σε συνταγματικές εγγυήσεις: στην κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη από χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία παρακολουθήσεις. Κατά το εισαγόμενο νεοδημοκρατικό μοντέλο, δεν έχουμε καν ασφάλεια στην υπηρεσία της εκπαίδευσης αλλά εκπαίδευση ως πρόσχημα για γενικευμένη επιτήρηση και πειθάρχηση.

● Η ελληνική κυβέρνηση πρώτη από τις χώρες της Ε.Ε. και χωρίς την προβλεπόμενη διαφάνεια είχε αναθέσει σε εταιρεία εξόρυξης δεδομένων (Palantir) την επεξεργασία πληροφοριών που συλλέγονται προς αντιμετώπιση της πανδημίας. Eίναι γνωστό ότι η επεξεργασία αυτή, έστω κι αν ξεκινά από ανώνυμα δεδομένα, καταλήγει συνδυάζοντάς τα στην παραγωγή εξατομικευμένων προφίλ που δυνάμει είναι πρόσφορα για πολιτική, οικονομική και στρατιωτική χειραγώγηση και εκμετάλλευση. Η έμμεση παράκαμψη όχι μόνο του Συντάγματος αλλά και του πιο συγκεκριμένου νόμου είναι σαφής.

● Αλλη ελληνική καινοτομία: Οι φυλακές αποσπώνται πλήρως από την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και υπάγονται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Δικαιοσύνη κρίνεται δηλαδή ανίκανη να έχει την ευθύνη των ποινικών αποφάσεών της, οι λειτουργίες της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνικής επανένταξης κρίνονται δευτερεύουσες, μάλλον αμελητέες, και η εκτέλεση των ποινών αφήνεται αποκλειστικά σε ένα υπουργείο που έχει αποστολή και υποδομές μόνο για την αστυνόμευση.

Ας μην παρεξηγηθούμε. Η αστυνόμευση είναι μια κρίσιμη και πολύτιμη λειτουργία στην πολιτεία, έως και ηρωική κάποτε. Είναι όμως υπηρετική κι όχι ανταγωνιστική των άλλων αγαθών της ανθρωπότητας. Δεν αποτελεί πανάκεια, αποστολή űber alles, μοχλό παραγκωνισμού της Δικαιοσύνης ή της Παιδείας. Η δημοκρατία, η εργατιά, οι φοιτητές, ακόμη και οι «ήσυχοι» θεσμοί της Δικαιοσύνης, θα πουν με τον τρόπο τους το no passaran.

* ομ. καθηγητής ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tρία χρόνια Ν.Δ.: Τρία χρόνια βάναυσης νομοθετικής (και όχι μόνο) λεηλασίας σε δικαιώματα και ελευθερίες
Η νομοθετική επιδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες αφήνει βομβαρδισμένο τοπίο στην τρίχρονη κοινοβουλευτική της παραγωγή.
Tρία χρόνια Ν.Δ.: Τρία χρόνια βάναυσης νομοθετικής (και όχι μόνο) λεηλασίας σε δικαιώματα και ελευθερίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτονομία, νόμος και πρακτικός λόγος: κατευόδιο στον Γιόζεφ Ραζ
O Ραζ συνέχισε το πρόγραμμα του νομικού θετικισμού του Κέλσεν και του Χαρτ. Οι θετικιστές υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο και η ισχύς του νόμου δεν εξαρτώνται από ηθικές προκείμενες ή επιχειρήματα.
Αυτονομία, νόμος και πρακτικός λόγος: κατευόδιο στον Γιόζεφ Ραζ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Διαμαρτυρίες» της νομοθετικής λειτουργίας
Η νομοθετική λειτουργία αποτελεί και είναι πράγματι κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτισμού, υψίστη θεσμική λειτουργική δραστηριότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
«Διαμαρτυρίες» της νομοθετικής λειτουργίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το έλλειμμα της δημοκρατίας και οι συνέπειές του
Οσα συνέβησαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης σε βάρος πολιτών με την καταχρηστική άσκηση εξουσίας στο πλαίσιο της κυβερνητικής λογικής αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν πρέπει να θεωρούνται ως κεραυνός εν αιθρία.
Το έλλειμμα της δημοκρατίας και οι συνέπειές του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βία-θέαμα
Από το ρωμαϊκό Κολοσσαίο ώς τα ρινγκ της εποχής μας, η βία ως θέαμα συναρπάζει. Να το μεγάλο πρόβλημα με δυο λόγια: Η βία παράγει βία, ώς εδώ γνωστό, αλλά και το θέαμα της βίας παράγει βία
Η βία-θέαμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας