• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.4°C / 9.0°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 8.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.1°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.6°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 10.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 9.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 6.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.8°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 7.6°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 6.0°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.6°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 9.2°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 8.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»

 • A-
 • A+

Το «κυβέρνηση τουρλού» εισήχθη στην πολιτική αργκό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ομως, η προϊστορία των «κυβερνήσεων τουρλού» ήταν λίγο μεγαλύτερη. Γιατί το κωμικό (ή το τραγικό) της υπόθεσης ήταν ότι ενώ το «τουρλού» αφορούσε στενά την περίοδο 2016-2019, εκφραζόταν αποκλειστικά από υψηλόβαθμους δρομείς και τηλεδιασκεδαστές διαφορετικών προελεύσεων, ιδεολογιών και παρατάξεων που οι ίδιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα συμμετοχής σε «κυβερνήσεις τουρλού».

Αναφέρομαι στην περίοδο της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου η οποία σχηματίστηκε με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Αναφέρομαι στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά ή, αλλιώς, «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» ή, αλλιώς, «κυβέρνηση Σαμαρο-Βενιζέλων» που από το 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και –για κάποιο διάστημα– της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που –πολύ πριν από τις εκλογές του 2019– απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κυβέρνησης τουρλού» όχι γιατί κατανοούσε τη σημασία της, αλλά γιατί του άρεσε ως σύνθημα κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Αντ’ αυτού υποσχέθηκε και πραγματοποίησε την «κυβέρνηση των αρίστων» –μια ιδέα που μαζί με τις λοιπές επικοινωνιακές σπέκουλες έκαψε τις εκλογικές καρδιές. Εκτός από λαϊκές καρδιές, συμπεριέλαβε πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, ανανήψαντες πρώην Κνίτες, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οπωσδήποτε Μακεδονομάχους και αρκετούς θρησκόληπτους έως θεούσες.

Τώρα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρεθούμε πιο κοντά στην ουσία της υπόθεσης εν Ελλάδι, η μεν «κυβέρνηση των αρίστων» κινείται στο πλαίσιο των «θεωριών των ελίτ» για τη διακυβέρνηση. Απεναντίας, οι «κυβερνήσεις τουρλού» βρίσκονται πιο κοντά στα «πλουραλιστικά μοντέλα» –τα οποία είναι προτιμότερα για δύσκολες περιόδους ή καταστάσεις.

Αποφεύγοντας τόσο τη θεωρητικολογία όσο και τη γενίκευση, θα σταθούμε μόνο στα ουσιώδη. Και τα ουσιώδη για τη θέση της χώρας στην περιοχή, την Ευρώπη και στον κόσμο ήταν και είναι η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η συλλογική ευημερία. Στα μοντέλα των ελίτ δεν υπάρχει δυνατότητα έκφρασης συλλογικών συμφερόντων. Πρυτανεύει η άποψη ότι η δημοκρατία δεν είναι παρά ανόητη ψευδαίσθηση, στον βαθμό που η δύναμη κατέχεται από μια προνομιούχα κληρονομική μειοψηφία: την ελίτ. Υπάρχει η στενή αναπαραγωγή των μελών της ελίτ, η ικανοποίηση άμεσων συμφερόντων συγκοινωνουσών ή διαπλεκόμενων ελίτ που συναποφασίζουν μαζί με την κυβερνώσα εκλεγμένη ελίτ. Υπάρχουν και οι πρακτικές της περιστρεφόμενης πόρτας στα φέουδα. Πάντως, η δημοκρατία δεν θεωρείται ουσιώδης παράγοντας, όπως και η διαφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η συλλογική ευημερία καθίσταται ένας στόχος σωτηριολογικού τύπου που ουδέποτε επιτυγχάνεται –δεδομένης της αντιδημοκρατικής ουσίας της ιδέας «των αρίστων».

Και εφόσον «δεν έχουμε κυβέρνηση τουρλού», αλλά ένα τουρλού από ελίτ που θεωρούν αυτονόητο και λυμένο το θέμα της εξουσίας και του ελέγχου των μηχανισμών της κοινωνίας, μπορούμε να δίνουμε βαρύτητα σε τεχνοκρατισμούς, σε νεο-δαρβινιστές ή σε «επιτροπές ειδικών» που με τις επιλογές τους κρατούν στα χέρια τους τις πιθανότητες της ευημερίας, του άμεσου και του απώτερου μέλλοντος των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων: για την υγεία, την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, τους οργανισμούς, το Πανεπιστήμιο. Χωρίς να ελέγχονται, χωρίς να λαμβάνουν τίποτε υπόψη τους και, κυρίως, χωρίς να λογοδοτούν. Και, βέβαια, χωρίς να διαβουλεύονται.

Είπαμε, «οι μάζες δεν μπορούν να αυτοκυβερνηθούν». Για παράδειγμα, ούτε καν το Πανεπιστήμιο. Δεν έχει καμία σημασία ότι όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Δεν ιδρώνει κανενός το αυτί όταν η αντιπολίτευση και τα όργανα των Πανεπιστημίων προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες της αστυνομίας στα ΑΕΙ και τον περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εχουν σημασία η σύλληψη καθεαυτή και η εφαρμογή της ιδέας. Και ενώ στις διεθνείς κατατάξεις τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια σημειώνουν επιτυχίες, στο εσωτερικό οι επιτυχίες εξαφανίζονται. Και προκειμένου να γίνει αποδεκτό το κυβερνητικό σχέδιο, τα δημόσια Πανεπιστήμια εμφανίζονται ως κέντρα ναρκωτικών και ως μήτρες ολόκληρης της ελληνικής εγκληματικότητας. Από κει και πέρα, χάνεται κάθε ουσία συνεννόησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Χάνεται και ο στόχος. Μένουν μόνον ο κοινωνικός αποκλεισμός και η κοινωνική αδικία. Και αυτό επικυρώνεται με την οργίλη φωνή, π.χ., του Χατζηνικολάου προς τις πρυτανικές αρχές ότι «αν δεν μπορούν να μαζέψουν το μαγαζί τους, τότε θα δεχθούν και την αστυνομία στις σχολές». Καλό το κράτος για τις δουλειές μας, αλλά όχι για να υπηρετεί την κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
Η κρίση δημιούργησε στη χώρα έναν νέο διπολισμό που στερούνταν ξανά την ιδεολογική αναφορά. «Μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» θόλωσαν τις ιδεολογικές διαφορές και έφεραν στο προσκήνιο δύο νέα στρατόπεδα. Οι...
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχουν αρκετές καβάντζες για διλημματικού τύπου συναινέσεις
Βρισκόμαστε σε κάπως σχετικά προχωρημένο στάδιο της πρώτης «αριστερής διακυβέρνησης». Άρα, η ιστορική διάσταση του εγχειρήματος μεγαλώνει το ειδικό βάρος του. Μπορεί να μιλάμε για διαχειριστές των κυβερνητικών...
Υπάρχουν αρκετές καβάντζες για διλημματικού τύπου συναινέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
Με τη συμπλήρωση ενός έτους διαχείρισης της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ., οι κυβερνώντες έκαναν κάποιου είδους απολογισμό, ενώ οι πρώην κυβερνώντες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον των...
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επάνοδος του στείρου αρχηγικού δικομματισμού
Η συνέχιση του «σκηνικού» του στείρου αρχηγικού δικομματισμού θα ενισχύσει την απογοήτευση του κόσμου από τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους και θα συμβάλει στο να ενταθεί το «κλίμα» παραίτησης που...
Επάνοδος του στείρου αρχηγικού δικομματισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας