• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 20.5°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.5°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 17.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.2°C
  5 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.7°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  62%
AP Photo/Emrah Gurel
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου με τον διεθνή χαρακτήρα του –με τα μαθήματα που γίνονται στα αγγλικά και με τους διεθνούς κύρους διδάσκοντες είναι απόλυτα ενσωματωμένο στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στις αρχές Ιανουαρίου η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα διορισμού ως πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ενός από τα πιο έγκριτα Πανεπιστήμια της Τουρκίας, αλλά και διεθνώς, του Melih Bulu που είναι φίλα προσκείμενος στο καθεστώς, αλλά δεν έχει κανέναν δεσμό με το Πανεπιστήμιο εκτός από τη διδακτορική διατριβή που έχει εκπονήσει εκεί. Κάτι τέτοιο, όπως ήταν εύλογο, προκάλεσε την αγανάκτηση φοιτητών και διδασκόντων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα Πανεπιστήμια στην Τουρκία. Το 1981, μετά το πραξικόπημα του 1980, ιδρύθηκε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Yükesk Öğretim Kurulu/YÖK) με στόχο τον έλεγχο των Πανεπιστημίων από το καθεστώς.

Το 1992 όμως το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έγινε η αφετηρία για το «σπάσιμο» των διορισμών των πρυτανικών αρχών από το YÖK και την (επανα)κατάκτηση του δικαιώματος όλων των Πανεπιστημίων να εκλέγουν τις διοικήσεις τους.

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου με τον διεθνή χαρακτήρα του –με τα μαθήματα που γίνονται στα αγγλικά και με τους διεθνούς κύρους διδάσκοντες είναι απόλυτα ενσωματωμένο στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα- λειτουργεί ως μια εστία εναλλακτικής σκέψης προς την επίσημη ιδεολογία και γι' αυτόν τον λόγο μάλιστα έχει συχνά κατηγορηθεί για αναπαραγωγή του «ελιτισμού».

Ετσι, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, στο πλαίσιο της σκληρής «εκκαθάρισης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διορίστηκε από την κυβέρνηση πρύτανης διαφορετικός από εκείνον που είχε αναδειχτεί από τις εκλογές του ιδρύματος. Το υψηλό κύρος του ιδρύματος όμως είχε αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος πρύτανης να προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην επιφέρει καμία αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση.

Τη χαριστική βολή έφερε το διάταγμα του Ιανουαρίου. Στις 4 Ιανουαρίου 2021 χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας διαδήλωσαν κατά του διορισμού, για να δεχτούν τα σκληρά αντίποινα της αστυνομίας, που συνέλαβε 22 φοιτητές, έπειτα από επιδρομές στα σπίτια τους, και τους επιφύλαξε ταπεινωτική αντιμετώπιση (ιδίως στους ΛΟΑΤΚΙ).

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας φοιτητών και διδασκόντων συνεχίζονται και την 1η/2 η αστυνομία εισέβαλε στο campus του Πανεπιστημίου και συνέλαβε 159 άτομα που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Από αυτούς 58 φοιτητές υποβάλλονται ακόμη σε ανάκριση. Εν τω μεταξύ, από τις πρώτες πράξεις της νέας πρυτανείας ήταν το κλείσιμο της λέσχης των ΛΟΑΤΚΙ φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Ετσι, η μάχη για την αυτονομία του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει γίνει ουσιαστικά μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στη χώρα, καθώς περίπου 20 Πανεπιστήμια διοικούνται πλέον από μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Δεν λείπουν επίσης οι υποψίες ότι η προνομιακή θέση του Πανεπιστημίου το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό σε επενδυτές από το Κατάρ που το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να προσελκύσει.

* Επίκουρη καθηγήτρια Τουρκικής Ιστορίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Μεσανατολικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί πανεπιστημιακής αστυνομίας
Το Πανεπιστήμιο είναι μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για μια χώρα. Και -σύμφωνα με τις αρχές του Διαφωτισμού- είναι ένας θεσμός που συνδέεται εξ ορισμού με την ελευθερία της σκέψης, του λόγου και...
Περί πανεπιστημιακής αστυνομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ που διεκδικούν να ξαναγίνει το Πανεπιστήμιο ένας χώρος που ανήκει στην κοινότητά του.
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
Το άρθρο 16 του Συντάγματος, το Αυτοδιοίκητο κι η έννοια της δωρεάν Παιδείας, αμφισβητούνται ανοιχτά και μόνοι υπερασπιστές τους είμαστε εμείς. Το Πάντειο έκανε την αρχή.
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
Πιστεύει όμως κανείς στα σοβαρά ότι μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα Harvard ή ότι η επιτόπια αστυνόμευση της φοιτητικής ζωής θα φρονηματίσει τους φοιτητές ώστε να αδιαφορήσουν για τη διαγραφόμενη ζοφερή...
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπροστά στο σύστημα εξουσίας (2)
Μόνιμος κάτοικος και δημότης Μυτιλήνης, αλλά και κάτοικος Νέας Σμύρνης όταν ο καλός δρόμος με φέρνει στο κλεινόν άστυ. Ετσι είχα την ευκαιρία και την τύχη να βρεθώ στη συγκέντρωση της Τρίτης 9ης Μαρτίου 2021...
Μπροστά στο σύστημα εξουσίας (2)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά και το Πανεπιστήμιο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αντιμαχίες που φούντωσαν ξανά με αφορμή τον καινούργιο νόμο για τα Πανεπιστήμια και την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα της αστυνομίας που θα τα επιτηρεί.
Η Αριστερά και το Πανεπιστήμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας