• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.6°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.7°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 14.6°C
  6 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.5°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 13.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 8.6°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  47%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα με... μπούμερανγκ

 • A-
 • A+

Σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό, υπάρχει ένα πλαίσιο και συγκεκριμένες συνθήκες για να καθορίζεται ως τέτοια μια πράξη. Κατά κύριο λόγο αναφέρεται σε άτομα ή ομάδα ανθρώπων που αυτό που είναι, είναι πολύ θετικά αποδεκτό από ευρύ κοινό και τείνει να γίνει ηγεμονικό και ταυτόχρονα απειλεί το στάτους κβο, την υπάρχουσα κυριαρχία. Αρα «θύματα» μιας δολοφονίας χαρακτήρα δεν γίνονται περιθωριακές ιδέες και οι φορείς τους, δεν γίνονται πρόσωπα και ενδεχόμενες πολιτικές που συντηρούν μια κατάσταση, η οποία αρχίζει να γίνεται μη επιθυμητή από την πλειονότητα των ανθρώπων.

Κατά συνέπεια, εύκολα καταλαβαίνουμε ποιοι αναλαμβάνουν τους ρόλους «θύτη και θύματος». Από τη μια είναι μια εξουσία που απειλείται γιατί δεν έχει πια την κοινωνική νομιμοποίηση και από την άλλη είναι αυτό που έρχεται να την αλλάξει, χωρίς όμως να έχει διάθεση να συνδιαλλαχθεί με το παλιό και φθαρμένο.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν από υπέρογκα ψεύδη μέχρι χειραγωγούμενες μισές αλήθειες και το πεδίο στο οποίο αναφέρονται ξεκινά από στοιχεία της ιδιωτικής ζωής μέχρι τον δημόσιο πολιτικό λόγο. Η επιτυχία κρίνεται από το αν γίνει κοινωνικά αποδεκτός σε ευρύ κοινό, το οποίο θα αλλάξει την τελική του εικόνα για τα θύματα -πρόσωπα ή ομάδες προσώπων- στα οποία απευθύνεται αυτή η πράξη. Βοηθούν τόσο η εξουσία που κατέχει ο θύτης όσο και το αν το κοινό δεν κατέχει πολιτιστικό κεφάλαιο και κριτική σκέψη με αποτέλεσμα να «καταπίνει αμάσητα» τα όσα του προσφέρουν βιαίως και συνεχώς οι φορείς που εργολαβικά παίζουν τον ρόλο του φυσικού αυτουργού.

Και ερχόμαστε στο συγκεκριμένο. Εκατοντάδες συνάδελφοι στο κείμενο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και οι γνωστοί 68 που τολμήσαμε να μιλήσουμε για ανθρώπινα δικαιώματα με καθολική εφαρμογή, έχουμε στοχοποιηθεί, απειλούμαστε, προπηλακιζόμαστε από πληρωμένους κονδυλοφόρους και έναν φασιστικό εσμό αυλοκολάκων αυτών που εξουσιάζουν τη χώρα αλλά νιώθουν φόβο να χάσουν τα κεκτημένα τους, νιώθουν φόβο από αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.

Για αυτούς λοιπόν ένα μήνυμα. Εχετε ήδη χάσει. Κρυφτείτε στα λαγούμια σας γιατί το αύριο ποτέ δεν μπορείς να το σταματήσεις. Και το «όπλο» που εξαπολύετε εναντίον μας, αυτή η προσπάθεια δολοφονίας των χαρακτήρων μας από φυσικούς αυτουργούς τους γλείφτες σας, είναι ένα όπλο που σαν το μπούμερανγκ γυρνά πίσω σε αυτόν που το έστειλε, χωρίς να βρει τον επιθυμητό στόχο. Και αν δεν προσέξει ο φορέας που το έστειλε, μπορεί να τον χτυπήσει και κατακέφαλα.

Αναμένω το ίδιο και τώρα.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παιδεία και άσυλο
Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο για να καταπολεμήσει τη βία και ανομία στα Πανεπιστήμια. Η παραπάνω δήλωση είναι προβληματική για συγκεκριμένους λόγους.
Παιδεία και άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τέχνη τού να είσαι με όλους
Το σημερινό σημείωμα αφορά τους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Επί ΠΑΣΟΚ του Αντρέα δήλωσαν ότι απελευθερώθηκαν. Επί Ν.Δ. του Μητσοτάκη ανήλθαν όλες τις βαθμίδες εν αγαστή συνεργασία με τους συντηρητικούς...
Η τέχνη τού να είσαι με όλους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανελλαδικές εξετάσεις - Μια ματιά από μακριά
Με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, αναπτύσσεται ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον των πανελλαδικών εξετάσεων και το σύστημα που θα τις αντικαταστήσει. Κανείς φυσικά δεν αναφέρεται...
Πανελλαδικές εξετάσεις - Μια ματιά από μακριά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τσουχτερή αγορά των μεταπτυχιακών
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ακόμη σε ουσιώδεις πρωτοβουλίες στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ουσιώδεις: τέτοιες που να συνιστούν ξεκάθαρη αλλαγή προσανατολισμού. Στο επίπεδο της ρητορικής,...
Η τσουχτερή αγορά των μεταπτυχιακών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστήμιο: οι μεγάλες ευθύνες της Αριστεράς
Οσο η Αριστερά εξακολουθεί να αναζητεί στρατηγικούς συμμάχους στη σύνοδο των πρυτάνεων, των προέδρων των ΤΕΙ και των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, χωρίς να προτείνει η ίδια μια καινούργια ατζέντα για την...
Πανεπιστήμιο: οι μεγάλες ευθύνες της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ποια «αντιμεταρρύθμιση» μιλάτε;
Νομίζω πως η μεγάλη επιτυχία της κ. Διαμαντοπούλου, μάλλον και η μοναδική της, ήταν η επιτυχημένη καμπάνια δυσφήμησης του ελληνικού Πανεπιστημίου ως «παλιο-πανεπιστήμιου». Θυμίζω το μπαράζ των άρθρων...
Για ποια «αντιμεταρρύθμιση» μιλάτε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας