• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.5°C / 38.5°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 37.7°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 35.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 38.4°C
  2 BF
  19%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 29.4°C / 34.8°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 38.3°C / 38.3°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 35.4°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.2°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 33.4°C
  3 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 32.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.5°C / 37.2°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 38.8°C
  0 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.3°C / 31.6°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  1 BF
  19%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ολυμπος, τα μνημεία και ο πολιτισμός

 • A-
 • A+

Οι Ολύμπιοι Θεοί «βλέπουν» κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου…

Πίσω από τα κυπαρίσσια, τις δάφνες και τα έλατα της αυλής μου στον Πολύγυρο, πέρα από τη θάλασσα του Θερμαϊκού, προβάλλει αραχνοΰφαντος ο Ολυμπος. Είναι το ζωογόνο βουνό των Θεών, απ’ όπου επέβλεπαν την ευρύτερη περιοχή, την προστάτευαν και την τροφοδοτούσαν με τη θεϊκή τους δύναμη.

Υποθέτω ότι οι νοτιοελλαδίτες κατά τους αρχαίους χρόνους επέλεγαν τη Χαλκιδική ως ιδανικό τόπο εποικισμού, γιατί ανάμεσα στις τόσες άλλες ευνοϊκές προϋποθέσεις διέθετε κι αυτή τη θεϊκή επικοινωνία. Αυτός ίσως θα ήταν -πέρα από τον πλούτο της- κι ένας πρόσθετος λόγος που ερμήνευε το πώς και το γιατί υπήρχαν τόσο πολλοί διάσπαρτοι οικισμοί σε όλη την περιοχή, από τον Πολύγυρο («Καστριά») μέχρι την ακτογραμμή του Θερμαϊκού, αλλά και σ’ όλη τη χερσόνησο!

Τα τεκμήρια αυτού του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πολυγύρου. Εκεί οι ντόπιοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της μαγευτικής Χαλκιδικής μπορούν να μάθουν την πραγματική αρχαία Ιστορία της. Το επιτελικό όμως κράτος έχει επί χρόνια ερμητικά κλεισμένο το τόσο ενδιαφέρον μουσείο…

Οι βασικοί λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι αρμόδιοι είναι ότι... δεν προβλέφθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια για τις συμπληρωματικές εργασίες (προθήκες, φωτισμός κ.λπ.)! Αλλά γι’ αλλού κι αλλού όπως φαίνεται περισσεύουν... Επαναλαμβάνεται κι εδώ, θα μπορούσα να πω έστω και σε μια διαφορετική εκδοχή, το ίδιο ωστόσο επώδυνη, η ιστορία της διατήρησης των μεσοβυζαντινών μνημείων στον σταθμό της Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης!

Απευθυνόμενος λοιπόν ως πολίτης στην υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, της υπενθυμίζω ότι όπως ίσως γνωρίζει τα πιο αξιόπιστα κριτήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι τα μνημεία, η ιστορία και ο πολιτισμός της! Με κραυγές και εκφωνήσεις πανηγυρικών «κατά τας επετείους» τίποτε δεν υπερασπίζεται, απλά γιατί όλα αυτά ως επί το πλείστον αλλού αποβλέπουν...

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», λοιπόν, κ. Μενδώνη και λοιποί αρμόδιοι, για να επικαλεστώ τη γνωστή ρήση, τη δανεισμένη από τον Αισώπειο μύθο «Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα»... Κάντε κάτι άμεσα για τη Χαλκιδική και μην τη θυμόσαστε μόνο για τα έσοδα από τον τουρισμό της, που και γι’ αυτόν ακόμη επιβάλατε lockdown καταμεσής του καλοκαιριού και της όποιας καλής, μέτριας ή αδύναμης περσινής περιόδου! Αν δεν υπερασπίζομαι το δίκιο του πολίτη, όχι μόνο του Χαλκιδικιώτη, παρακαλώ δώστε μας μια εξήγηση για ό,τι μπορεί πράγματι να συμβαίνει!

*αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 01/02/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απειλές και αποτροπές στην προστασία των Φιλίππων
Ο πρόσφατος θόρυβος για το ζήτημα των εργασιών στη Βασιλική Β΄ των Φιλίππων έφερε στην επιφάνεια τις αστοχίες ενός συστήματος προστασίας μνημείων και χώρων, παραγωγής και εκτέλεσης μελετών επί μνημείων σε μια...
Απειλές και αποτροπές στην προστασία των Φιλίππων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το εμβληματικό έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Η μέχρι σήμερα διαχείριση του εμβληματικού έργου επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποδηλώνει βαθιά περιφρόνηση των θεσμικών και δημοκρατικών διαδικασιών και αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου...
Για το εμβληματικό έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προκλητική η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού
Η υπουργός Πολιτισμού αγνοεί προκλητικά ότι όσα συμβαίνουν στον στρατιωτικό τομέα δεν μπορούν να συνδεθούν με αυθαίρετη κατάργηση συμφωνημένων εκδηλώσεων στον χώρο των τεχνών.
Προκλητική η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άλλο Πούτιν άλλο …Πούσκιν.
Ο... Πόλεμος και Ειρήνη στην Ουκρανία και στην Ευρώπη δεν εξαρτάται και δεν θα κριθεί από το αν το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού θα απαγορεύσει τον… Τολστόϊ, τον Τσαϊκόφσκι και όποιους άλλους, παγκόσμιου...
Άλλο Πούτιν άλλο …Πούσκιν.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν δεν...
Αν υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν συνεργήσει στο σκάνδαλο Νοvartis δεν θα έπεφταν ποτέ στην τσιμπίδα της Δικαιοσύνης ο Βαξεβάνης και η Παπαδάκου.
Αν δεν...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυρία Ευταξία της Θεσσαλονίκης
«Και ήταν θέαμα οικτρό να βλέπεις τότε τη μητρόπολη της ομοφροσύνης να έχει καταντήσει θάλασσα διχονοίας». Αγίου Δημητρίου Θαύματα.
Η κυρία Ευταξία της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας