• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 31.8°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.6°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 33.8°C
  4 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  31%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απάντηση είναι ο άνθρωπος

 • A-
 • A+
Ο σεβασμός προς τη φύση και τα πλάσματά της είναι προϋπόθεση συνέχειας της ανθρωπότητας.

Στα καινοφανή παγωμένα μονοπάτια που μας οδήγησε βίαια η πανδημία, βρήκαμε γρήγορα λύσεις μαζί με τη νεολαία της Κοινότητας Κορθίου Ανδρου για να ζεστάνουμε τις καρδιές των ανθρώπων, επικοινωνώντας καθημερινά με όλους όσοι χρειάζονταν τη βοήθειά μας, ακόμη και αν αυτή περιοριζόταν σε μια απλή καλημέρα.

Κατά τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις της ομάδας μας, ανέκυπταν συνεχώς ζητήματα που απαιτούσαν λύσεις. Την απάντηση μας την έδινε πάντα αβίαστα το απόφθεγμα του συγγραφέα «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση».

Οι πρόσφατες μεταναστεύσεις γονέων μελών της ομάδας μας στο εξωτερικό λόγω της αβάσταχτης ανεργίας και η εξαιτίας αυτής κατά κύριο λόγο ερήμωση των οικισμών μας, καθώς και η αγωνία της σπουδάζουσας αυτής νεολαίας για την προβλεπόμενη αδυναμία εύρεσης εργασίας στον τόπο μας μετά το πέρας των σπουδών τους, με έκαναν να δώσω τον λόγο της τιμής μου ότι θα εξαντλήσω τις δυνατότητες που μας δίδονται ώστε να επέλθει ακίνδυνη για το περιβάλλον πρόσοδη ανάπτυξη στην κοινότητά μας.

Το πρώτο μεγάλο έργο που υλοποιείται σήμερα στην Κοινότητα Κορθίου ύστερα από εικοσαετή διαδικασία αδειοδότησης και ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας και όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανδρου είναι ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση Φραγκάκι. Οι μετοχές της αδειοδοτημένης για το έργο αυτό εταιρείας «GREEK WINDPOWER A.E.» μεταβιβάστηκαν προσφάτως στην εγνωσμένου κύρους και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ».

Με αφορμή προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο οδικό μας δίκτυο ένεκα των εργασιών διαμόρφωσής του και των καιρικών συνθηκών, επικοινωνήσαμε προσφάτως με τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και διαπιστώσαμε με ευχαρίστηση τη θέλησή του, όχι μόνο να δημιουργηθεί μια διαρκής φίλια σχέση μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της εταιρείας, αλλά επιπροσθέτως να διατεθούν η τεχνογνωσία και το έμψυχο και «άψυχο» δυναμικό της εταιρείας στη διάθεση του οράματος ανάπτυξης της κοινότητάς μας.

Πέραν της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας για θέματα υγείας με την παροχή από την εταιρεία ασφαλιστικής κάλυψης για εναέρια διακομιδή ασθενών κατοίκων του νησιού μας και της έγγραφης δεσμεύσεως για την πλήρη αποκατάσταση του οδικού μας δικτύου και τη συντήρησή του καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του αιολικού σταθμού, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας υποσχέθηκε να κατασκευάσει άμεσα νέες δεξαμενές πόσιμου ύδατος στους οικισμούς της Κοινότητας Κορθίου σε αντικατάσταση όσων έχουν φθαρεί, καθώς και να επιμεληθεί της μελέτης και της κατασκευής σύγχρονου σφαγείου, που όραμά μας είναι να λειτουργήσει συνεταιριστικά, ώστε να πάψουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης οι κτηνοτρόφοι του τόπου μας και να εμπορεύονται οι ίδιοι τα άριστης ποιότητας αμνοερίφιά τους.

Υπό συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του σταθμού, υπάρχει δυνατότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής αυτού, να ανταποδίδονται στην κοινότητά μας από την εταιρεία έργα υποδομών και ανάπτυξης, πέραν των εκ του νόμου επιβεβλημένων τελών. Η εταιρεία δηλώνει διατεθειμένη να το πράξει και μάλιστα δεσμευόμενη εγγράφως.

Ο σεβασμός προς τη φύση και τα πλάσματά της είναι προϋπόθεση συνέχειας της ανθρωπότητας, όχι όμως με την κοσμοκεντρική αντίληψη που επιχειρεί στο όνομα της οικολογίας να αμφισβητήσει την ανθρώπινη παρουσία, διότι έτσι οδηγούμαστε στον μηδενισμό. Υπάρχουν μελέτες για την προστασία ειδών υπό εξαφάνιση και μπορούμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες πρακτικές.

Αντιδράσεις που δεν δικαιολογούνται από ψύχραιμες λογικές εκτιμήσεις με μοναδικό σκοπό την αναιτιολόγητη ματαίωση νόμιμα αδειοδοτημένων έργων δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Είμαστε βέβαιοι ότι η ισόρροπη ανάπτυξη που οραματιζόμαστε, μέρος της οποίας είναι και ο εν λόγω σταθμός παραγωγής «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, μπορεί να είναι όχι απλά βιώσιμη και εναρμονισμένη με το περιβάλλον, αλλά και αειφόρος. Αρκεί η απάντηση να είναι ο άνθρωπος.

*πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου Ανδρου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 01/02/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άνδρος-ανεμογεννήτριες: Το ερώτημα είναι... ποιος άνθρωπος;
Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με την υπόθεση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Άνδρο, στην οποία αντιδρά η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου...
Άνδρος-ανεμογεννήτριες: Το ερώτημα είναι... ποιος άνθρωπος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θυμάμαι από την πανδημία 2,5 χρόνια μετά
Η απομόνωση, ο εγκλεισμός, τα ρεπορτάζ στα κανάλια, οι καθημερινές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Τι θυμάμαι από την πανδημία 2,5 χρόνια μετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχεδόν τετραπλασιασμός κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες 30 ημέρες
Μετά τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό από την 1η Ιουνίου, άρχισε να αυξάνεται συνεχώς η θετικότητα -δηλαδή τα κρούσματα που διαγιγνώσκονται ανά 100 τεστ- στη χώρα μας.
Σχεδόν τετραπλασιασμός κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες 30 ημέρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.
Σύμφωνα με τη Eurostat, πλεονάζουσα θνησιμότητα, κάθε μήνα, για κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε., είναι το ποσοστό, κατά το οποίο το σύνολο των θανάτων, τον συγκεκριμένο μήνα, υπερβαίνει τον μέσο όρο των θανάτων,...
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι οι πολίτες καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα τους που κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν καθημερινά σχετικά με την πανδημία.
Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό και των τεστ για τον ιό το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία ολόκληρου του έτους 2021.
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας