• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.2°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / 0.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.3°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 1.9°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.1°C / 7.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  0 BF
  48%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απορίες και ερωτήματα για όριο φοίτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία

 • A-
 • A+
Το Πανεπιστήμιο τώρα αστυνομεύεται όπως και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι.

Ποτέ δεν αντιλήφθηκα γιατί πρέπει να θεσπιστεί ανώτατο όριο φοίτησης, όπως προβλέπεται στον υπό ψήφιση νόμο για τα ΑΕΙ. Πιστεύω ότι πρόκειται για μέτρο περιττό, άδικο, ανελεύθερο και πλήρως ιδεοληπτικό ακόμη και αν προβλέπονται εξαιρέσεις για φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται ή νοσούν. Και αυτό διότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι με την επιβολή αυτού του μέτρου θα αναβαθμιστούν οι σπουδές.

Επίσης, γιατί δεν θα πρέπει να είναι ελεύθερος κάποιος να ολοκληρώσει τις σπουδές του όποτε θέλει; Αφήστε που πολλές φορές οι λόγοι καθυστέρησης ή μη ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ανεξάρτητοι της θέλησης του φοιτητή. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις οι λόγοι αυτοί δεν αποδεικνύονται, ώστε να ενταχθούν στις εξαιρέσεις του νόμου. Εστω ότι κάποιος πρέπει να εργαστεί για να σπουδάσει ή επιθυμεί να εργαστεί είτε επειδή δεν θέλει να επιβαρύνει την οικογένειά του είτε για λόγους οικονομικής ανεξαρτησίας του. Είναι γνωστό ότι οι δουλειές που κάνουν οι φοιτητές είναι ευκαιριακές και εφήμερες κ.λπ.

Ποιος εργοδότης θα βεβαιώσει τις πραγματικές ώρες, ώστε να μπορεί να αποδείξει ο φοιτητής ότι εργάζεται αρκετές ώρες ή όσες τέλος πάντων χρειάζονται για να ενταχθεί στην εξαίρεση του νόμου;

Τέλος, το μέτρο του ανώτατου ορίου στη φοίτηση δεν δημιουργεί κάποιο οικονομικό όφελος στον προϋπολογισμό του κράτους! Εκτιμώ ότι ένας και μόνο λόγος υπάρχει που περιλήφθηκε αυτή η διάταξη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Επειδή η κυβέρνηση επιθυμεί να σταματήσει το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών-επαγγελματικών κομματικών στελεχών, που όμως και αυτό έχει ατονήσει πολύ τα τελευταία χρόνια! Επιθυμούν με λίγα λόγια να αποπολιτικοποιήσουν και αποϊδεολογικοποιήσουν τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ισχύσει η μία και μοναδική ιδέα-θέση: της αγοράς, που όμως είναι ήδη κυρίαρχη και ευθύνεται για πολλές κρίσεις, οικονομικές και περιβαλλοντικές!

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της δημιουργίας αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Προκύπτουν και για αυτό πολλά ερωτήματα. Αφού τα Πανεπιστήμια έχουν αυτοτέλεια συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους για την προφύλαξή τους; Πώς λοιπόν έρχεται η πολιτεία να αμφισβητήσει αυτό το συνταγματικό τους δικαίωμα; Επιπλέον, αφού η πολιτεία ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, γιατί πριν από χρόνια, όταν ο νυν πρωθυπουργός ήταν κορυφαίος υπουργός τής τότε κυβέρνησης, απέλυσε το προσωπικό φύλαξης των Πανεπιστημίων;

Επίσης, γιατί την αστυνομία στα Πανεπιστήμια δεν τη θέλουν ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί; Θυμίζω ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι οι «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» δεν πρέπει να υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., ούτε να στελεχώνονται από αστυνομικούς, αλλά το όποιο σώμα φύλαξης θα πρέπει «να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς»!

Περαιτέρω, η πολιτεία δεν είναι που μόλις πριν από λίγο καιρό κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, παρότι προέβλεπε παρέμβαση της αστυνομίας είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήματος των πανεπιστημιακών αρχών; Επομένως το Πανεπιστήμιο τώρα αστυνομεύεται όπως και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι. Γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε και άλλη αστυνομία για τα Πανεπιστήμια; Μήπως πρέπει να θεσπίσουμε ειδική αστυνομία και για τις εφορίες, τα γήπεδα, τα αεροδρόμια κ.λπ. κ.λπ.; Σήμερα, ποια είναι η μεγαλύτερη ανάγκη του δημόσιου Πανεπιστημίου;

Ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητα της πολιτείας για το δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα; Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας ή η μεγαλύτερη χρηματοδότησή του, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες υποδομές, δηλαδή αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστήρια, σύγχρονος εξοπλισμός, σύγχρονες εστίες, καλύτερη αναλογία φοιτητών/μέλος ΔΕΠ; Διάβασα πρόσφατα ότι στην Ε.Ε. αντιστοιχούν 15 φοιτητές/μέλος ΔΕΠ και στην Ελλάδα 39 φοιτητές/μέλος ΔΕΠ.

Τελικά γιατί να καθιερωθεί το μέτρο; Μήπως για να βολευτούν άλλα 1.000 «δικά μας παιδιά»;

*εκπαιδευτικός


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 01/02/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρόμος και τάξη μέσα στις σχολές
Το ειδικό σώμα θα εδρεύει στα Πανεπιστήμια, θα υπάγεται όμως και θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ., θίγοντας κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Τρόμος και τάξη μέσα στις σχολές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου
Η κατασπατάληση χρημάτων για την πρόσληψη των αχρείαστων ειδικών φρουρών προκαλεί και όλους εκείνους όπου έχουν πληγεί από αυτήν την επιβεβλημένη εν πολλοίς κρίση.
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
Αν έχει ανάγκη κάτι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ενίσχυση του ρόλου του και όχι η απαξίωσή του.
Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νεολαία μπορεί να τους νικήσει και τη φοβούνται
Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Η νεολαία μπορεί να τους νικήσει και τη φοβούνται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας