• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.3°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.6°C / 13.8°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.6°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 16.4°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.3°C / 12.7°C
  0 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  96%
AP Photo/Aaron Favila
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιστροφή στην υγειονομική αθωότητα τον καιρό των πανδημιών

 • A-
 • A+

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ αντιμετωπίζει δύο παράλληλες ανθρωπογενείς κρίσεις, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, δηλαδή της έκτης μαζικής εξαφάνισης των ειδών. Δεν είναι μόνο κρίσεις του περιβάλλοντος ή του πλανήτη, αλλά της ανθρωπότητας, της επιβίωσης ή της εξαφάνισής μας μαζί με το ένα εκατομμύριο είδη που απειλούνται ως αποτέλεσμα δικών μας επιλογών και δραστηριοτήτων. Ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς. Οι πανδημίες ως αποτέλεσμα της κρίσης της βιοποικιλότητας -της μεταπήδησης παθογενειών από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο- πληθαίνουν σε συχνότητα και εντείνονται σε σφοδρότητα. Ζούμε στον «καιρό των πανδημιών» (Εκθεση για τη Βιοποικιλότητα και τις Πανδημίες - IPBES 2020), που με τη σειρά τους γεννούν μια νέα τριπλή κρίση η οποία είναι κοινωνική, θεσμική και τελικά οικονομική. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να επιστρέψουμε στην «υγειονομική αθωότητα» και με τι κόστος;

Αν και η βιοποικιλότητα δεν απασχολεί τη δημοσιότητα με την ίδια ένταση που βλέπουμε για την κλιματική αλλαγή, πρέπει να γίνει σαφές πως απαιτεί το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας στόχων για τη διατήρηση και αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. Κι αυτό γιατί είναι αλληλένδετες.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πρόσφατα ότι η πανδημία που έφερε ο νέος κορονοϊός δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την κλιματική αλλαγή και δεν φροντίσει για την προστασία των οικοσυστημάτων παράλληλα με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ πρέπει να αλλάξει και να γίνει βιώσιμο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελούν τη βάση, ενώ το νέο παγκόσμιο πλαίσιο που θα εγκριθεί στη διάσκεψη των μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (COP15) θα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την αναστροφή της απώλειας των ειδών.

Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε αρχικά είναι η ανάγκη προστασίας του 30% των θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων από ρύπους και πρακτικές όπως η υπεραλίευση και η εντατική καλλιέργεια. Οι πέντε βασικές αιτίες απώλειας της βιοποικιλότητας είναι: οι αλλαγές στη χρήση της γης και της θάλασσας, η άμεση εκμετάλλευση των οργανισμών, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η εισβολή ξένων ειδών.

Το δεύτερο που πρέπει να μας απασχολήσει ειδικά αυτό τον καιρό αφορά τη γεωργία, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ενσωμάτωση των αρχών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Βιώσιμων Στόχων του ΟΗΕ στα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια.

Είναι αυτονόητο πως αν ακολουθηθούν μοντέλα βιώσιμης διαχείρισης της καλλιεργήσιμης και δασικής γης θα υπάρξει ενίσχυση της βιοποικιλότητας, ενώ τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης πρέπει να υπαχθεί στη βιολογική γεωργία και έτσι να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αν επικρατήσει η εντατική καλλιέργεια και η αποψίλωση δασών, θα έχουμε επιδείνωση της σημερινής κατάστασης.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ μπορούμε να αναγάγουμε τα σημερινά χαρακτηριστικά του μικρού αγροτικού κλήρου και της γεωγραφικής διασποράς των καλλιεργειών σε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και συνεργασία για σχεδιασμό με στόχο την Ελλάδα του 2050 και όχι τον επόμενο εκλογικό κύκλο. Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να στηρίξουν σε μεγάλο βαθμό αυτή τη μετάβαση κάνοντας τη χώρα πρωτοπόρο στην πράσινη μετάβαση.

Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής που θα θέσει τους στόχους προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από ευρεία διαβούλευση. Αυτή η διαδικασία διαλόγου πρέπει να είναι ουσιαστική και ανοιχτή σε όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε όχι μόνο να μη μείνει κανείς πίσω, αλλά να συστρατευτούμε όλοι στη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ οι μάχες οπισθοφυλακής, όπως ήταν ο πρόσφατος νόμος του κ. Χατζηδάκη, όπως δεν έχουν νόημα οι κενές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν έφερε κάτι ο Covid-19, πέρα από πολλή δυστυχία και θάνατο, ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων πως μπορούμε να συνεχίσουμε σαν άλλοτε. Δεν μπορούμε.

Ηρθε η «Ωρα για δράση», όπως λέει και το σύνθημα της πορτογαλικής προεδρίας. Ηρθε η ώρα για έναν Εθνικό Νόμο για το Κλίμα, στη βάση όσων εξελίξεων συντελούνται καθημερινά στην Ενωση, αντί του οπισθοδρομικού σχεδίου Πισσαρίδη. Ηρθε η ώρα για συνεννόηση, γιατί ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες πως δεν θα είναι και ο άνθρωπος στη λίστα ειδών προς εξαφάνιση.

*Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
Η σύγχρονη μορφή ζωής, περικυκλώνεται από τις απανωτές κοινωνικές κρίσεις, επειδή αυτός ο κόσμος δεν έλυσε τις διαφορές του με την προηγούμενη ιστορικώς κατάσταση
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπόδιο ή άλλοθι;
Αυστρία, Δανία, Λετονία, Σλοβακία, Τσεχία, Φινλανδία, Ολλανδία και Σουηδία δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι προέχει η επιστροφή στην προ της πανδημίας περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
Εμπόδιο ή άλλοθι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία, κλιματική αλλαγή και ψηφιακός ισοπεδωτής
Οι εκτεταμένες πυρκαγιές επιβεβαίωσαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή, αν και οι πυρκαγιές αποκάλυψαν τόσο την κακοδιαχείριση των δασών όσο και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πανδημία, κλιματική αλλαγή και ψηφιακός ισοπεδωτής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γύρισμα σελίδας
Οι μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής δεν αντιμετωπίζονται με την εμβάθυνση της διατλαντικής σχέσης ούτε καν με τη συνολική συστράτευση της Δύσης.
Γύρισμα σελίδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
Σύμφωνα με το ΙΝΕ, αποτελεσματική αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να θεωρείται όχι αυτή που ενισχύει τη συνολική δαπάνη όταν καταρρέει η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή που στοχεύει στη...
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας