• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 34.3°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 33.0°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 32.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.3°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 31.2°C
  3 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  49%
Φωτ: Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψωμί-Παιδεία-Αστυνομοκρατία

 • A-
 • A+

Με έκπληξη διαβάζουμε καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης τις εξελίξεις σχετικά με την αγαστή συνεργασία των υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη φύλαξη των χώρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σε πρώτη προσέγγιση και μόνο η συνεργασία των δύο αυτών υπουργείων με στόχο την παραγωγή νομοθετικού πλαισίου είναι αντιφατική και συγκρουσιακή εν τη γενέσει της. Αν όμως προχωρήσει κανείς σε δεύτερο επίπεδο, θα διαπιστώσει εύκολα ότι η συνεργασία αυτή είναι άκρως ανησυχητική.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η εγκατάσταση ενός αστυνομικού σώματος στον πανεπιστημιακό χώρο θα πετύχει την εξάλειψη της παραβατικότητας. Υποστηρίζει ότι έτσι θα ενισχυθεί ουσιαστικά το ακαδημαϊκό άσυλο και πιο συγκεκριμένα ο σημαντικότερος πυλώνας του· αυτός της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Για να το πετύχει αυτό επιστρατεύει το ένα και μοναδικό όπλο που διαθέτει, τη δυσφήμηση του ευρύτερου πανεπιστημιακού χώρου μέσω μερίδας των ΜΜΕ. Αυτή τη φορά όμως, η συνταγή για την αντιμετώπιση των «καθημερινών φαινομένων βίας και παραβατικότητας» είναι κάπως διαφορετική και ίσως και λίγο επικίνδυνη.

Τα δύο αρμόδια υπουργεία συνεργάζονται για την ίδρυση ενός ειδικού σώματος της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα στελεχώνεται από αστυνομικούς με πεδίο δράσης τους χώρους των πανεπιστημιουπόλεων, ενώ το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα «σημαντικά κέντρα ανομίας και παραβατικότητας» στην Αθήνα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ), στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών). Οι σχετικές πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και δυστυχώς κλιμακώνονται καθώς βαίνουμε προς την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αρχικά διέρρευσαν εικόνες των στολών, για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη ότι πρόκειται για μια ιδιότυπη μορφή φύλαξης, με ρουχισμό που παραπέμπει στη στολή της δημοτικής αστυνομίας. Στη συνέχεια η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν να δρουν προληπτικά -με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό-, ενώ στο «Βήμα» (17.1.2021) δημοσιεύθηκε ότι «…εντός του κτιρίου των φρουρών των Πανεπιστημίων θα υπάρχουν όπλα αν χρειαστούν σε περιπτώσεις επίθεσης κ.λπ.». Αραγε είναι ενήμερες η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι οικογένειες των φοιτητών ότι σχεδιάζεται να υπάρχουν αποθήκες οπλισμού στους πανεπιστημιακούς χώρους;

Το θέμα της φύλαξης των χώρων και των κτιρίων των πανεπιστημιουπόλεων είναι πράγματι ένα ζήτημα που απασχολεί την εκάστοτε διοίκηση των ιδρυμάτων αλλά και τους εργαζομένους. Ας μην ξεχνάμε όμως κάποιους βασικούς λόγους που αυτό δημιουργήθηκε. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2013 ανακοινώθηκε ένας αριθμός 1.349 υπαλλήλων των ΑΕΙ της χώρας, οι οποίοι θα έμπαιναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (χρησιμοποιώντας τον αποκρουστικό χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για «λίπος» των ιδρυμάτων). Μεταξύ των ειδικοτήτων, φύλακες και νυχτοφύλακες. Για τα πιλοτικά ιδρύματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι διαθεσιμότητες αριθμούσαν 498 για το ΕΚΠΑ, 399 για το ΕΜΠ, 169 για το ΑΠΘ, 118 για το Πανεπιστήμιο Πατρών και 35 για το ΟΠΑ. Αραγε θυμάται κανείς ότι ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το διάστημα 2013-2015, υπεύθυνος για την υλοποίηση των πολιτικών διαθεσιμότητας, ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός;

Οσον αφορά τον αριθμό του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. που θα στελεχώσει το νέο αστυνομικό σώμα, αυτός προγραμματίζεται να είναι στα 1.000 άτομα, ενώ δεν διασαφηνίζεται αν το νούμερο αυτό θα αφορά μόνο την πρώτη φάση των πέντε πιλοτικών ιδρυμάτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Εδώ θα είχε ενδιαφέρον να αντιπαραθέσουμε το προηγούμενο στοιχείο με την ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ στις 15.10.2020, σύμφωνα με την οποία οι νέες θέσεις μελών ΔΕΠ που δόθηκαν από το υπουργείο υπολείπονται σημαντικά του αριθμού των 36 που κενώθηκαν λόγω αφυπηρέτησης το έτος 2019.

Ας μη γελιόμαστε. Η ανησυχία της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η εξασφάλιση της «εννόμου τάξεως» ούτε η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι ο ακαδημαϊκός χώρος είναι συνυφασμένος με τις διαδικασίες ζύμωσης ιδεών και αμφισβήτησης οι οποίες ανθούν ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Μόνο που επιβάλλοντας αστυνομοκρατία εντός του πανεπιστημιακού χώρου, ουσιαστικά βάλλει κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Και το τελευταίο είναι πλέον η μεγάλη ανησυχία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 * αναπληρωτής καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται καμία αστυνομική υπηρεσία
Η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει σε ρύθμιση για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε μια ευαίσθητη περίοδο και για ένα τόσο σοβαρό θέμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία συνολικά.
Για ένα ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται καμία αστυνομική υπηρεσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
Εχοντας διαμορφώσει συστηματικά την κοινωνική αναπαράσταση των πανεπιστημίων ως «άντρων ανομίας», η κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να συνδυάσει «λιγότερο κράτος» με κρατικές αυταρχικές παρεμβάσεις.
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων
Ο προς διαβούλευση εκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης αντικατοπτρίζει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία εισαγωγής των κανόνων της αγοράς στο κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό της παιδείας.
Νέα προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
Πιστεύει όμως κανείς στα σοβαρά ότι μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα Harvard ή ότι η επιτόπια αστυνόμευση της φοιτητικής ζωής θα φρονηματίσει τους φοιτητές ώστε να αδιαφορήσουν για τη διαγραφόμενη ζοφερή...
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας