• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 10.7°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.1°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.2°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.9°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 10.6°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  0 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 9.2°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχρονικές ορμές και βία

 • A-
 • A+

Οι νέοι όλων των εποχών αναζητούν ερωτικό ταίρι για να ζευγαρώσουν, λέμε στα χωριά μας. Βρισκόμαστε σε κάποιο χωριό της Λέσβου, στα μέσα της δεκαετίας του ’30, του περασμένου αιώνα. Κάποιος νέος επιχειρεί να ικανοποιήσει, με βία, τις σεξουαλικές ορμές του πάνω σε γυναίκες του χωριού. Το γεγονός καταγράφεται, κατονομάζοντάς τον, στις εφημερίδες της εποχής. Το περιστατικό δεν ξεφεύγει από τον Μυριβήλη, ο οποίος το κάνει χρονογράφημα στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος».

Τον παρουσιάζει ως «σφριγηλό», «μπακαλόπαιδο» νέο που προσπαθεί «να επιβάλει βιαίως τον υπερεκχειλίζοντα οργασμόν του εις τας άνευ άρρενος προστάτου γυναίκας του χωρίου του». Ετσι «ενερριχήθη από ένα υψηλόν παράθυρον και εισεπήδησε μέσα εις τον κοιτώνα μιας ανυπόπτου χήρας». Στις φωνές αποτροπής και βοήθειας της γυναίκας ο νέος «τής έταξε λεφτά και διάφορα είδη του παντοπωλείου του, ως τουλομοτύρι, παστουρμάν, μπακαλιάρο και άλλα τοιαύτα, ουδόλως ευκαταφρόνητα πράγματα διά να σωπάσει». Αφού είδε ότι δεν έχει αποτέλεσμα, «έσπευσε να δραπετεύσει εκτελών την ιδίαν επικίνδυνον διαδρομήν εκ του παραθύρου προς την οδόν».

Χαριτολογώντας, ο Μυριβήλης γράφει ότι τότε τον δικαιολόγησαν γιατί «το ερωτικόν πραξικόπημα έλαβε χώραν τους ανοιξιάτικους μήνας, καθ’ ους η φουσκοδεντριά επενεργούσα επί παντός οργανισμού καθιστά και όλα τα άρρενα εκτάκτως διαχυτικά».

Επειτα από κάποιο διάστημα ο νέος «συνελήφθη και πάλιν διά παρομοίας φύσεως νυκτερινήν εκστρατείαν του. Ωθούμενος υπό ακατασχέτων παρορμήσεων του ενστίκτου προς διαιώνισιν του είδους […] ενερριχήθη και πάλιν διά του παραθύρου εις τον κοιτώνα μιας νέας, της δασκάλας [του χωριού] αυτήν την φοράν. Η κοπέλα, ενώ εκοιμάτο ονειρευομένη μακαρίως τον 13ον μισθόν των δημοδιδασκάλων, εδέχθη εις τας αγκάλας της τον απρόσκλητον εραστήν, ο οποίος εζήτει με το στανιό να την υποχρεώσει να τον βοηθήσει, όπως απαλλαγεί από την περίσσειαν της ρώμης του». Ο νέος επιχείρησε πάλι να την εξαγοράσει.

Η δασκάλα έβαλε τις φωνές, κάλεσε σε βοήθεια και ο υποψήφιος βιαστής συνελήφθη από την αστυνομία. «Τι θα γίνει στη συνέχεια;», αναρωτιέται ο χρονογράφος. Θα συλλαμβάνεται κάθε τόσο, θα εκτίει την ποινή και θα απελευθερώνεται; Η κακή έξις του υποψήφιου βιαστή πρέπει να διακοπεί· και γι' αυτό προτείνει δύο τρόπους. «Ο νέος αυτός πρέπει ή να παραδοθεί εις τας χείρας ειδικού χειρουργού, εξ εκείνων οι οποίοι εξημερώνουν δι’ επιτηδείου εγχειρήσεως τους θυμοειδείς ίππους, ή πρέπει να νυμφευθεί διά της βίας».

Πέρα από το ευτράπελο της γραφής έχουμε περίπτωση άσκησης βίας. Ο νεαρός του χωριού δεν έχει κάποιας μορφής εξουσία, έτσι ώστε να επιβληθεί και να ωφεληθεί. Προσπαθεί να εξαγοράσει τα θύματά του, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις. Η δημοσιοποίηση μέσω των φωνών απέτρεψε τον βιασμό. Δεν ξέρουμε αν τον πάντρεψαν!

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φάμπρικα δεν σταματά
Μετά τις δραματικές σκηνές βίας που παρακολουθήσαμε στη Μυτιλήνη προχθές, όπου «200 ακροδεξιοί, αφού έδειραν και απείλησαν μετανάστες, έφυγαν σαν κύριοι», δεν μπορώ πάρα να μη σκεφτώ πως στη θέση τους θα...
Η φάμπρικα δεν σταματά
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πώς τις αντέχετε;» «Γυναίκες, κλείστε το στόμα σας»
Όταν ένας άνδρας μιλάει πολύ, δε λέμε ότι φλυαρεί, λέμε ότι έχει το χάρισμα του λόγου και χειμαρρώδη ευγλωττία. Μια γυναίκα, ακόμα και όταν λέει σοβαρά πράγματα και όχι κοινοτοπίες του στενού χώρου που ζει και...
«Πώς τις αντέχετε;» «Γυναίκες, κλείστε το στόμα σας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
Δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου τάσσονται υπέρ της παραμονής της παραλίας «Αφεντέλη» ως δημόσιο αγαθό.
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2021 δεν έπεσε από τα σύννεφα
Ηταν μια παράξενη χρονιά το 2021. Μια πονεμένη χρονιά. Μας επιφύλαξε τρομερές αποκαλύψεις βίας. Γυναικοκτονίες, παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, βιασμούς και εκβιασμούς, σε σπίτια, σε δρόμους αλλά και στη σκοτεινή...
Το 2021 δεν έπεσε από τα σύννεφα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις πλαγιές του νησιού
Τούτη τη φορά πήρες ένα μικρό δρομάκι, που νόμιζες ότι οδηγούσε σε κάποια στάνη. Κι όμως μετά από μικρή διαδρομή, σχεδόν παράλληλα με τη θάλασσα, βρέθηκες αντίκρυ στα νησιά.
Στις πλαγιές του νησιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας Πάπας στην κοιλάδα του φόβου
Ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα: το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Ηρθε με φυσική παρουσία για να θυμίσει ότι και αυτοί είναι άνθρωποι, σε μια Ευρώπη που μοιάζει να θέλει να το...
Ενας Πάπας στην κοιλάδα του φόβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας