• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.4°C / 31.3°C
  2 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.5°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.9°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 26.2°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.6°C / 30.7°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.8°C / 28.2°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 30.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  35%
Διαχρονικές ορμές και βία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχρονικές ορμές και βία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι νέοι όλων των εποχών αναζητούν ερωτικό ταίρι για να ζευγαρώσουν, λέμε στα χωριά μας. Βρισκόμαστε σε κάποιο χωριό της Λέσβου, στα μέσα της δεκαετίας του ’30, του περασμένου αιώνα. Κάποιος νέος επιχειρεί να ικανοποιήσει, με βία, τις σεξουαλικές ορμές του πάνω σε γυναίκες του χωριού. Το γεγονός καταγράφεται, κατονομάζοντάς τον, στις εφημερίδες της εποχής. Το περιστατικό δεν ξεφεύγει από τον Μυριβήλη, ο οποίος το κάνει χρονογράφημα στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος».

Τον παρουσιάζει ως «σφριγηλό», «μπακαλόπαιδο» νέο που προσπαθεί «να επιβάλει βιαίως τον υπερεκχειλίζοντα οργασμόν του εις τας άνευ άρρενος προστάτου γυναίκας του χωρίου του». Ετσι «ενερριχήθη από ένα υψηλόν παράθυρον και εισεπήδησε μέσα εις τον κοιτώνα μιας ανυπόπτου χήρας». Στις φωνές αποτροπής και βοήθειας της γυναίκας ο νέος «τής έταξε λεφτά και διάφορα είδη του παντοπωλείου του, ως τουλομοτύρι, παστουρμάν, μπακαλιάρο και άλλα τοιαύτα, ουδόλως ευκαταφρόνητα πράγματα διά να σωπάσει». Αφού είδε ότι δεν έχει αποτέλεσμα, «έσπευσε να δραπετεύσει εκτελών την ιδίαν επικίνδυνον διαδρομήν εκ του παραθύρου προς την οδόν».

Χαριτολογώντας, ο Μυριβήλης γράφει ότι τότε τον δικαιολόγησαν γιατί «το ερωτικόν πραξικόπημα έλαβε χώραν τους ανοιξιάτικους μήνας, καθ’ ους η φουσκοδεντριά επενεργούσα επί παντός οργανισμού καθιστά και όλα τα άρρενα εκτάκτως διαχυτικά».

Επειτα από κάποιο διάστημα ο νέος «συνελήφθη και πάλιν διά παρομοίας φύσεως νυκτερινήν εκστρατείαν του. Ωθούμενος υπό ακατασχέτων παρορμήσεων του ενστίκτου προς διαιώνισιν του είδους […] ενερριχήθη και πάλιν διά του παραθύρου εις τον κοιτώνα μιας νέας, της δασκάλας [του χωριού] αυτήν την φοράν. Η κοπέλα, ενώ εκοιμάτο ονειρευομένη μακαρίως τον 13ον μισθόν των δημοδιδασκάλων, εδέχθη εις τας αγκάλας της τον απρόσκλητον εραστήν, ο οποίος εζήτει με το στανιό να την υποχρεώσει να τον βοηθήσει, όπως απαλλαγεί από την περίσσειαν της ρώμης του». Ο νέος επιχείρησε πάλι να την εξαγοράσει.

Η δασκάλα έβαλε τις φωνές, κάλεσε σε βοήθεια και ο υποψήφιος βιαστής συνελήφθη από την αστυνομία. «Τι θα γίνει στη συνέχεια;», αναρωτιέται ο χρονογράφος. Θα συλλαμβάνεται κάθε τόσο, θα εκτίει την ποινή και θα απελευθερώνεται; Η κακή έξις του υποψήφιου βιαστή πρέπει να διακοπεί· και γι' αυτό προτείνει δύο τρόπους. «Ο νέος αυτός πρέπει ή να παραδοθεί εις τας χείρας ειδικού χειρουργού, εξ εκείνων οι οποίοι εξημερώνουν δι’ επιτηδείου εγχειρήσεως τους θυμοειδείς ίππους, ή πρέπει να νυμφευθεί διά της βίας».

Πέρα από το ευτράπελο της γραφής έχουμε περίπτωση άσκησης βίας. Ο νεαρός του χωριού δεν έχει κάποιας μορφής εξουσία, έτσι ώστε να επιβληθεί και να ωφεληθεί. Προσπαθεί να εξαγοράσει τα θύματά του, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις. Η δημοσιοποίηση μέσω των φωνών απέτρεψε τον βιασμό. Δεν ξέρουμε αν τον πάντρεψαν!

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φάμπρικα δεν σταματά
Μετά τις δραματικές σκηνές βίας που παρακολουθήσαμε στη Μυτιλήνη προχθές, όπου «200 ακροδεξιοί, αφού έδειραν και απείλησαν μετανάστες, έφυγαν σαν κύριοι», δεν μπορώ πάρα να μη σκεφτώ πως στη θέση τους θα...
Η φάμπρικα δεν σταματά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λέσβος: από τον Βενιζέλο στον Τσίπρα, επισκέψεις, συγκεντρώσεις και πλατείες
Με την άφιξη ενός πολιτικού αρχηγού, σε κάποια πόλη, αρχίζει η περιοδεία του. Υποδοχή στο λιμάνι ή στο αεροδρόμιο, συναντήσεις με ψηφοφόρους, μέλη, εκπροσώπους φορέων, καθορισμένα σημεία εκφώνησης λόγων....
Λέσβος: από τον Βενιζέλο στον Τσίπρα, επισκέψεις, συγκεντρώσεις και πλατείες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!
Σήμερα το βράδυ, θα αγκαλιάσω την κόρη μου και θα της πω ιστορίες για άνδρες που θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τις γυναίκες που αγαπούσαν, για αγόρια που μόνη τους έγνοια ήταν να κάνουν την κοπέλα τους...
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαγγέλης Γιακουμάκης
Οι βασανιστές του ορμώντας πάνω του και χτυπώντας τον αλύπητα του προξενούσαν μώλωπες, μέχρι που μωλωπίζοντας και την ψυχή του τον έσπρωξαν στον θάνατο.
Βαγγέλης Γιακουμάκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο κάστρο
Νωρίς το απόγευμα, βρέθηκα να περπατώ στη νότια πλευρά του κάστρου της πόλης. Προορισμός, η μικρή παραλία Φυκιότρυπα. Βάδισα ανάμεσα στα πεύκα, ακολούθησα ένα δρομάκι, μέχρι που σταμάτησε σ’ έναν βράχο.
Στο κάστρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δρόμοι και μονοπάτια
Ενας μικρός χείμαρρος, ένας βράχος, μια συστάδα πρίνων, τα υπολείμματα τοίχου ενός ξωκλησιού είναι τα εσωτερικά όρια, τα αγροτικά τοπόσημα, τα οποία ορίζουν αυτές τις περιοχές. Τι άραγε συμβολίζουν, τι θέλουν...
Δρόμοι και μονοπάτια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας