• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  6 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  6 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  5 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  6 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  4 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  7 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  7 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  4 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  7 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτω τα χέρια από την απλή αναλογική στους δήμους

 • A-
 • A+
Οποιοδήποτε άλλο εκλογικό σύστημα πλην της απλής αναλογικής συνιστά κλοπή, υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών! Και όσοι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν στη «δοσοληψία» για την αλλαγή του συστήματος είναι συναυτουργοί της κλοπής αυτής.

Πιστή, είναι η αλήθεια, στις προεκλογικές της υποσχέσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Το βήμα αυτό κάνει ένα κόμμα, που ενώ έχει κρατήσει τις τύχες του τόπου στα χέρια του επί δεκαετίες, υποτίθεται ότι στη νέα του θητεία –υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη– θα εμφανιζόταν με μανδύα θεσμικό, μακριά από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες. Η κατάλυση, όμως, της απλής αναλογικής που ετοιμάζεται να νομοθετήσει, αυτήν ακριβώς τη σκοπιμότητα εξυπηρετεί.

Να εξηγούμεθα, κι αυτό είναι κάτι που δεν χωρά καμία αριθμητική αμφισβήτηση: οποιοδήποτε άλλο εκλογικό σύστημα πλην της απλής αναλογικής συνιστά κλοπή, υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών! Κι όσοι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν (π.χ. άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΙΝ.ΑΛΛ.) στη «δοσοληψία» για την αλλαγή του συστήματος, είναι συναυτουργοί της κλοπής αυτής.

Ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή όσοι κατείχαν αιρετά αξιώματα και συγχρόνως ασκούσαν διοίκηση επί δεκαετίες στον θεσμό, ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση καθιέρωσε το ισχύον εκλογικό σύστημα. Ομως, η πράξη δεν τους έκανε το χατίρι. Εκατοντάδες δήμοι αλλά και οι περισσότερες περιφέρειες διοικούνται με συνεργασίες, τις οποίες γέννησε η απλή αναλογική και με πολύ καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στην Καλλιθέα συνεργάζεται η πλειοψηφούσα παράταξη με άλλες δύο (στην πρώτη έχει την τιμή να είναι επικεφαλής ο γράφων), στις οποίες τόσο οι επικεφαλής όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοί τους δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο του δημάρχου.

Αλλά αυτή είναι η ουσία της Αυτοδιοίκησης, να σπάει διαχωριστικές γραμμές, στη βάση πολιτικών συμφωνιών κι όχι «καρεκλών», και να συνθέτει δυνάμεις για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και για την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Αρα, επί της ουσίας, η απλή αναλογική έχει επιτύχει ουσιαστικά παντού τον στόχο της.

Αλλα είναι τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στον χώρο. Και πρώτα απ’ όλα να αφαιρέσει από τον λαιμό της Αυτοδιοίκησης τη θηλιά, η οποία της φορέθηκε από τα Μνημόνια αλλά και από άλλα ατυχή νομοθετήματα και ουσιαστικά της αφαιρεί τη δυνατότητα να αποφασίζει η ίδια κι όχι το κεντρικό κράτος για τους πολίτες.

Διότι, ουσιαστικά ο όρος Αυτοδιοίκηση υπάρχει μόνο στα χαρτιά! Αντ’ αυτής αποφασίζουν κεντρικοί καρεκλοκένταυροι, επίτροποι, αποκεντρωμένες διοικήσεις και κάθε τι ακόμα που ακυρώνει την πράξη σύστασής της. Την ίδια ώρα, αυτά καλείται να προασπίσει και να προβάλει μετ’ επιτάσεως η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί ν’ ασχολείται η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της με το πώς θα ροκανίσει το δέντρο πάνω στο οποίο στηρίζεται το κομματικό της οικοδόμημα. Κι αυτό το πράττει με αποκρουστικές για την κοινωνία ταμπέλες. Είτε αυτές λέγονται ομπρέλες, είτε κινήσεις, είτε γέφυρες, είτε όπως αλλιώς ονομάζεται η εσωστρέφεια της δολιοφθοράς.

Στις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζονται και κάποιες θετικές για τον θεσμό, όπως η μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, όπως και η ενσωμάτωση των κοινοτήτων στα δημοτικά ψηφοδέλτια. Σε αυτά ναι, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε εκλογή δημάρχου από τον α’ γύρο με ποσοστό άνω του 42%, ούτε όριο εισόδου για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Το 3% όταν θεσπίστηκε, το 1994, για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, έγινε μόνο και μόνο για εθνικούς, τους οποίους όλοι γνωρίζουμε, και για κανέναν άλλο λόγο.

Εξάλλου, για την πλήρη εκδημοκρατικοποίηση της Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση πρέπει να αφαιρέσει από τους ΟΤΑ, τη θέσπιση της εξ ορισμού πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή και την αντίστοιχη της Ποιότητας Ζωής, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και επαύξησε η Ν.Δ. Τέλος, για ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των θεσμών, ίσως θα πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση, ακόμα και για την εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο ή και για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

* Επικεφαλής της παράταξης «ΤΩΡΑ Καλλιθέα», αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ΚΕΠ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο εκλογικό σύστημα
Η κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα που σήμερα καταθέτει υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις αντιλαϊκές πολιτικές που ετοιμάζει με όχημα τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε αυτοί να εξυπηρετήσουν πιο...
Το νέο εκλογικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τσεκούρι στην απλή αναλογική από το Μ.Βορίδη!
Ο Μ. Βορίδης μπορεί να ισχυρίζεται ότι με αυτό τον εκλογικό νόμο «διορθώνονται οι στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο Νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών αρχών σε...
Τσεκούρι στην απλή αναλογική από το Μ.Βορίδη!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερικές σκέψεις για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και αποκομμένα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι και η χώρα.
Μερικές σκέψεις για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νέοι μπροστά!
Πλέον αρκετό καιρό μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση διαπιστώνει κανείς, πως προσπάθειες που έγιναν από νεαρά και τολμηρά άτομα να εμπλακούν στα κοινά κατέληξαν για ακόμα μια φορά στο κενό.
Οι νέοι μπροστά!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογικά συστήματα στην Αυτοδιοίκηση την περίοδο 1949-1967
Τη μεταπολεμική-μετεμφυλιακή περίοδο 1949-1967 έγιναν 4 αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά ήρθαν οι συνταγματάρχες με τη νύχτα, τους διορισμένους συμβούλους, δημάρχους και κοινοτάρχες.
Εκλογικά συστήματα στην Αυτοδιοίκηση την περίοδο 1949-1967
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με το τσεκούρι του Βορίδη κόβουν στα μέτρα της Ν.Δ. καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ξέθαψε το τσεκούρι της Ακροδεξιάς και το χρησιμοποιεί για το πετσόκομμα της αναλογικής εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια με το πλαφόν του 3% για την εκλογή συμβούλων,...
Με το τσεκούρι του Βορίδη κόβουν στα μέτρα της Ν.Δ. καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας