• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.2°C
  1 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 31.0°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  61%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλιμακώνεται ο αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος

 • A-
 • A+
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση επικαλείται προσχηματικά τη δημόσια υγεία για να συρρικνώσει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να νομοθετεί χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις.

Η χθεσινή Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ (ΦΕΚ 242 Β’) με την οποία απαγορεύονται ώς την άλλη Δευτέρα όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχει πλήθος άνω των εκατό ατόμων κλιμακώνει τον αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο που είχαν σηματοδοτήσει οι προηγούμενες απαγορεύσεις συναθροίσεων.

Ο πρώτος λόγος αντισυνταγματικότητας της Απόφασης είναι ότι το άρθρο 11 του Συντάγματος δεν προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής τέτοιας απαγόρευσης παρά μόνο εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Η επίκληση της δημόσιας υγείας δεν είναι δυνατό να βασιστεί ούτε στην ΕΣΔΑ διότι αυτή θέτει (άρθρο 53) ένα minimum δικαιωμάτων, όχι την «οροφή» της προστασίας τους.

Η αντισυνταγματικότητα της Απόφασης παρουσιάζεται ακόμα πιο έκδηλη αν ιδωθεί υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας. Η Απόφαση επικαλείται το παραπλανητικό δίλημμα «δημόσια υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα» για να αποφύγει το ερώτημα «πώς μπορεί να ασκηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας».

Επιπλέον, ακόμα και με βάση την ΠΝΠ που επικαλείται η Απόφαση, για την απαγόρευση συναθροίσεων χρειάζεται η έκφραση της γνώμης της «Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19». Η Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ επικαλείται σχετικά την από 22.1.2021 γνώμη της Επιτροπής την οποία δεν γνωρίζουμε αφού δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Γνωρίζουμε όμως ότι με βάση αυτήν τη γνώμη εκδόθηκε η από 23.1.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 186Β΄), η οποία προέβλεπε ότι οι συναθροίσεις τελούν σε αναστολή με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020. Η Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή, επικαλείται μια γνωμοδότηση με βάση την οποία είχε προηγουμένως εκδοθεί μια ΚΥΑ με περιεχόμενο αντίθετο προς την Απόφαση!

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ισχυρισμός του Λευτέρη Οικονόμου ότι η εν λόγω Απόφαση συνιστά «άνοιγμα» σε σχέση με ό,τι ίσχυε προηγουμένως είναι προκλητικά ψευδής. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν την πορεία των γεγονότων σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη: στις 22.1.2021 η Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας γνωμοδότησε για τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα.

Στις 23.1.2021 εκδόθηκε με βάση αυτή τη γνώμη ΚΥΑ που εξαίρεσε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από την αναστολή. Στις 25.1.2021 εκδόθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ απόφαση απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Στις 26.1.2021 ο (πολιτικός προϊστάμενος του Αρχηγού της ΕΛΑΣ) Λευτέρης Οικονόμου δηλώνει ότι αυτή η απόφαση συνιστά «άνοιγμα»!!

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση επικαλείται προσχηματικά τη δημόσια υγεία για να συρρικνώσει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να νομοθετεί χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι εξίσου προφανές ότι η απαγόρευση εκδόθηκε για τις επικείμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εξάλλου, κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης διευκρίνισαν χθες ότι η Απόφαση αφορά τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και όχι τον συνωστισμό στα εμπορικά κέντρα (sic).

Η στάση της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα όσων διαλαμβάνει Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει καλέσει τις κυβερνήσεις «να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων με ισχυρό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα» και τούτο «ιδίως σε μια κατάσταση όπου οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπουν τη δέουσα δημοκρατική συζήτηση και την ασφαλή διαμαρτυρία».

Το Ψήφισμα αναφερόταν ως παράδειγμα στην de facto απαγόρευση της άμβλωσης που ήθελε να θεσπίσει η κυβέρνηση της Πολωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει πλέον αποφασιστικά στα χνάρια της πολωνικής. Παραβλέπει όμως ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών στην Πολωνία ανάγκασαν την υπερσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση να παγώσει τα σχέδιά της. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και εδώ αν η πανεπιστημιακή κοινότητα ακολουθήσει το παράδειγμα των γυναικών της Πολωνίας.

*Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ, μέλος Δ.Σ. ΔΣΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρόμος και τάξη μέσα στις σχολές
Το ειδικό σώμα θα εδρεύει στα Πανεπιστήμια, θα υπάγεται όμως και θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ., θίγοντας κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Τρόμος και τάξη μέσα στις σχολές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου
Η κατασπατάληση χρημάτων για την πρόσληψη των αχρείαστων ειδικών φρουρών προκαλεί και όλους εκείνους όπου έχουν πληγεί από αυτήν την επιβεβλημένη εν πολλοίς κρίση.
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
Αν έχει ανάγκη κάτι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η ενίσχυση του ρόλου του και όχι η απαξίωσή του.
Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία
Η μάχη για την αυτονομία του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει γίνει ουσιαστικά μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στη χώρα, καθώς περίπου 20 Πανεπιστήμια διοικούνται από μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Η μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας