• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοκρατικές ευαισθησίες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι αστικές δημοκρατίες στηρίζονται στην ψήφο του λαού και σε τρεις λέξεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ήτοι ισονομία, ισοπολιτεία, ισηγορία. Χωρίς να είμαι νομικός ή ειδήμων, αναφέρω τις απόψεις μου διερωτώμενος ταυτόχρονα, καθόσον:

● Η ψήφος του λαού από το 1974, που αποκατεστάθη στη χώρα η δημοκρατία, εδραίωσε το πολίτευμα. Ο Α. Παπανδρέου ως αντιπολίτευση υποσχόταν: «Ο λαός στην εξουσία».

Το σύνθημα αυτό θα μπορούσε ίσως υπό την ευρεία έννοια (εκτός της συμμετοχής εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια) να ερμηνευτεί και ως υπόμνηση προς τους εκλεγμένους πολιτικούς ότι δηλαδή έχουν μεν δύναμη λόγω των ψήφων τους (αυτό δεν ισχύει εν πολλοίς για τους διορισμένους), όμως ταυτόχρονα δεσμεύονται ηθικά έναντι των ψηφοφόρων τους, διότι ως εκτελεστική εξουσία λογοδοτούν σε αυτούς και, ανάλογα, βάσει των πεπραγμένων τους, επανεκλέγονται ή μαυρίζονται.

● Η δικαστική εξουσία ελέγχει την εκτελεστική δι’ ακυρώσεων νόμων που κρίνονται αντισυνταγματικοί (π.χ., αναδρομικά). Προσπαθεί, στο πλαίσιο του λειτουργήματος που εξασκεί να απονείμει δικαιοσύνη διά της ορθής εφαρμογής των άρθρων του Συντάγματος όπως π.χ. άρθρο 4, παρ.1 (ισότητα), άρθρο 4, παρ. 5 κ.λπ. Ετσι, διαβάζουμε στα ΜΜΕ: «Αναδρομικά 60 μηνών στο Δημόσιο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αδειάζει το ΣτΕ, που είχε αποφανθεί ότι πρέπει να καταβληθούν μόνο 11 μήνες...»

● Το 1986-87 είχα αρθρογραφήσει εκφέροντας την άποψη ότι οι νομάρχες πρέπει να εκλέγονται από τον λαό, που τελειοποιήθηκε το 1994 (συστήθηκε η υπερνομαρχία με ταυτόχρονο επαναπροσδιορισμό των ορίων των νομαρχιών Αθήνας και Πειραιά). Αυτό συμβαίνει και με τους 13 περιφερειάρχες από το 2010 (Αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου «Καλλικράτης»), που εκλέγονται από τον λαό.

Εδώ επισημαίνεται το δημοκρατικό ιδεώδες της εκλογής τους από τον λαό, διότι ως ιδέα παρόμοια διοικητική διαίρεση (περιφέρειες) είχε το πρώτον εφαρμοστεί το 1972, μόνο που τότε οι 7 υφυπουργοί (περιφερειάρχες) ήσαν διορισμένοι.

Συμπερασματικά: Η δημοκρατία στη χώρα μας είναι καλά παγιωμένη. Φυσικά τα δύσκολα χρόνια, το 2010-12 με την υπαγωγή στο ΔΝΤ και τα μνημόνια δημιουργήθηκαν και ακραίες λαϊκές αντιδράσεις: κτυπήθηκαν πολιτικά πρόσωπα, γιουχαΐστηκε τ. υπουργός, πολιτικοί εμφανίστηκαν σε δημόσιους χώρους ενδυματολογικά παραλλαγμένοι (μη αναγνωρίσιμοι), μέλη της Βουλής φυγαδεύτηκαν από τον Εθνικό Κήπο, ακούστηκαν συνθήματα όπως «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή», επιχειρήθηκε (ανεπιτυχής) είσοδος από αγανακτισμένος στη Βουλή κ.λπ. Στην «Εφ.Συν.» διαβάσαμε: «Με δόλωμα τον Κουβέλη ψαρεύουν τους 180» (25/8/2014).

Τα παραπάνω είναι υποδεέστερα σε σύγκριση με ό,τι συνέβη στην Αμερική (κατάληψη Καπιτωλίου κ.λπ.), που σημαίνει ότι η Δημοκρατία μας έχει ωριμάσει. Επειδή όμως η Δημοκρατία στηρίζεται στην ψήφο του λαού, νομίζω ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται από τον λαό, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Ετσι θα φυλάσσεται απόλυτα το κύρος της Βουλής, δεδομένου ότι σήμερα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμετέχουν και οι βουλευτές Επικρατείας, που δεν έχουν εκλεγεί απευθείας από τον λαό. Επιπρόσθετα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με οριακή πλειοψηφία (1 ψήφου) τυχόν αλλαγή βουλευτού με εφαρμογή απόφασης Εκλογοδικείου, ίσως δημιουργήσει θέμα ακυρότητας.

*τ. συν/στης Δ/ντής ΕΣΥ, Τ. ΔΙΥ/ΕΣΥ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 25/01/2021.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «σύνδρομο της καχυποψίας» και η δημοκρατία
Σήμερα ο τόπος βρίσκεται στη δίνη ενός «συνδρόμου καχυποψίας». Στον κ. Μητσοτάκη μπορούμε να καταλογίσουμε την αφροσύνη και την αλαζονεία να αγνοεί τους κινδύνους από τις ανήκεστες βλάβες.
Το «σύνδρομο της καχυποψίας» και η δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος δικαίου
Στο κράτος δικαίου είναι απαλλαγμένο το άτομο από τον κίνδυνο να γίνει θύμα των άμεσων και πρόσκαιρων θελήσεων του εξουσιαστή και υπόκειται μόνο στις μονιμότερες θελήσεις που διατύπωσε σε ανύποπτο χρόνο με...
Κράτος δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τα απόβλητα του «Συμβολαίου»
Οι πολιτείες δημιουργούνται για να διαρκέσουν. Αυτό, τουλάχιστον στις νεότερες μορφές τους, μας διαμηνύεται από δύο ιδρυτικούς λόγους τους. Ο ένας αφηγείται μια συνθήκη φυσικής κατάστασης του ανθρώπου, όπου...
Για τα απόβλητα του «Συμβολαίου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το Πολυτεχνείο
Σήμερα πενθούμε γιατί η πύλη που έπεσε, που σήμαινε νεκρούς, γροθιά στον φασισμό, στο σύστημα των κακών, αναγέννηση της ελευθερίας, αντικαταστάθηκε από πολλές πόρτες, μία για τον καθένα.
Για το Πολυτεχνείο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέμα πολιτεύματος
Η πολιτική είναι πεδίο σκληρών μαχών και αδυσώπητων συγκρούσεων και όχι χώρος τέιου κυριών από τα βόρεια προάστια ή το Κολωνάκι. Πόσο μάλλον όταν η χώρα διαθέτει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση μετά το 1974.
Θέμα πολιτεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας