• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαζί και μόνοι μπορούμε

 • A-
 • A+

Γιατί εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε μία θέση στο πολιτικό στερέωμα; Αραγε δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες και προτάσεις μας άλλα πολιτικά κόμματα; Μήπως έχουμε το copyright; Κι όμως, ναι! Οσο και αν ακούγεται αλαζονικό, τα πράσινα κόμματα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από πράσινα πρόσωπα ή ακόμα και πτέρυγες που θα κάνουν «διορθωτικές» κινήσεις στο πρόγραμμά τους. Εκεί ακριβώς έγκειται και η αντίφαση, όταν η κύρια πολιτική τους πρόταση είναι ασύμβατη με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας. Με άλλα λόγια, δεν έχει μεγάλη σημασία αν το λιγνιτικό εργοστάσιο, η πετρελαιοπηγή ή τα ΒΑΠΕ εντός ευαίσθητων οικοσυστημάτων είναι κρατικά ή ιδιωτικά, αλλά το ότι είναι εκεί.

Στο τελευταίο κομβικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων πάρθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις: η ενότητα του οικολογικού πράσινου χώρου και η αυτόνομη κάθοδος στις επόμενες εκλογές. Οι ανανεωτικές διεργασίες που ήδη λαμβάνουν χώρα οδηγούν στα εξής αισιόδοξα γεγονότα:

● Τα παλαιότερα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων παρέδωσαν τη σκυτάλη στους/στις νεότερους/ες ηλικιακά, καθώς και σε νέα μέλη του κόμματος, δίνοντάς τους θέσεις ευθύνης. Το έργο των προηγούμενων στελεχών, είτε αυτοί υπηρέτησαν σε κυβερνητικές θέσεις είτε όχι, είτε βρίσκονται εντός των Ο.Π. είτε όχι, είναι σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

● Η πλούσια εμπειρία που αποκτήθηκε στη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε εξαιρετικά δυσμενείς πολιτικές συνθήκες, θα τους είναι χρήσιμη για την περαιτέρω συμμετοχή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Οι νεότεροι με διάθεση αυτοκριτικής αποτιμούν θετικά το κυβερνητικό έργο των Οικολόγων Πράσινων, που επιτελέστηκε με τις περιορισμένες τους δυνάμεις (διαχείριση απορριμμάτων, δασικοί χάρτες, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, προστασία υγροτόπων, φορείς διαχείρισης Π.Π. κ.λπ.), με σκοπό την ανασύνταξη και τον σχεδιασμό της επόμενης εξίσου δύσκολης περιόδου που μας περιμένει μετά την πανδημία.

Στα νέα όργανα των Οικολόγων Πράσινων εκλέχτηκε επίσης σεβαστός αριθμός γυναικών, κάτι που θα δώσει ώθηση στα ζητήματα φύλου, μειονοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού, θέματα που αποτελούν έναν εξίσου σημαντικό πυλώνα της Πολιτικής Οικολογίας δίπλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η συσπείρωση και ο διάλογος με άλλες πράσινες πολιτικές κινήσεις, πρόσωπα και συλλογικότητες θα δώσουν αυτήν την απαιτούμενη ώθηση στην πράσινη πολιτική που στηρίζουμε και εκπροσωπούμε. Τα νεοεκλεγμένα όργανα των Ο.Π. έχουν ήδη ξεκινήσει τη διεύρυνση αυτής της βάσης διαλόγου, υπερβαίνοντας παλαιότερες διαφωνίες και διενέξεις που οδήγησαν τον χώρο στην πολυδιάσπαση και την αποδυνάμωση. Απαραίτητη αυτή τη στιγμή είναι η οικοδόμηση διακριτής πολιτικής ταυτότητας σε μια εποχή που το πράσινο «πουλάει». Αρκεί να κοιτάξουμε το «πρασίνισμα» της αγοράς και των κομμάτων, τη ραγδαία πράσινη βιομηχανική ανάπτυξη και το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, τα οποία δεν είναι απαραίτητα συμβατά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή τη στιγμή κύριο μέλημά μας είναι η ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου προγράμματος βιωσιμότητας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας. Εχουμε ήδη αναπροσαρμόσει τις θέσεις μας στη μετά κορονοϊό εποχή, όχι για την παλινόρθωση ενός παλαιού οικονομικού μοντέλου και την ανάκτηση του χαμένου εδάφους, αλλά για την ανάδειξη της επιδημίας σε σημείο καμπής της καταστροφικής δραστηριότητας του ανθρώπου ενάντια στη φύση και τον εαυτό του μέσα από τις αδιέξοδες επιλογές του. Και μόνη απάντηση σε αυτό είναι η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας την οποία πρεσβεύουμε και υποστηρίζουμε.

Η ανασύνταξη και ενδυνάμωση αυτών των δυνάμεων απαιτεί αναλογικό εκλογικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς ανατρέπεται ή παρακωλύεται από τη συντηρητική κυβέρνηση, όπως και άλλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, η εμβάθυνση του κοσμικού κράτους, η προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών, η αναδιαμόρφωση του (αυτο)διοικητικού χάρτη για αποτελεσματική, διαφανή και αυτοδύναμη διοίκηση.

Γι' αυτόν τον σκοπό απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις οικολογικές και προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να επεξεργαστούμε προτάσεις βιωσιμότητας και ευημερίας προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και της πλειοψηφίας των πολιτών. Για να αναδείξουμε την Ελλάδα σε χώρα-μοντέλο βιωσιμότητας, με καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους πολίτες και αποδόμησης του αναπτυξιακού μύθου που καλλιεργήθηκε και εφαρμόστηκε με παρωχημένα επενδυτικά προγράμματα, αφήνοντας ανεκμετάλλευτους χρήσιμους και πολύτιμους πόρους. Για να στηρίξουμε τη μικρή οικογενειακή και μικρομεσαία ή και συνεταιριστική επιχείρηση, την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την κυκλική οικονομία, την εκπαίδευση και έρευνα σε πράσινους κλάδους και τομείς της ελληνικής παραγωγής και, τέλος, για να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή μας με γνώμονα την ευημερία των λαών μας.

 * κοινωνιολόγος, συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακή τύχη και δυστυχία φέρνει ο διωγμός των πελαργών…
Ο Απρίλιος έφτασε, οι πελαργοί έχουν ξεκινήσει να φτάνουν στην Ουκρανία, όπως το έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος δύσκολα θα συναντήσουν στην Ουκρανική ύπαιθρο την ησυχία που έβρισκαν, για να...
Κακή τύχη και δυστυχία φέρνει ο διωγμός των πελαργών…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα ευρωπαϊκή πνοή από τους Γερμανούς Πράσινους
Αυτήν την εβδομάδα αρχίζει για τα καλά η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες για πρώτη φορά υπάρχει περίπτωση μεγάλης πολιτικής αλλαγής, αφού η Ανγκελα Μέρκελ...
Νέα ευρωπαϊκή πνοή από τους Γερμανούς Πράσινους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βιοποικιλότητα: ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εποχής μας
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το σημερινό, αυξανόμενα ραγδαία, ποσοστό εξαφάνισης ειδών είναι πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία, με περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών να...
Βιοποικιλότητα: ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιγιαλός: στραβά αρμενίζοντας και πάλι
Οι αιγιαλοί πρέπει, λοιπόν, να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες, με μέτρα και κανόνες που να μην τους προκαλούν βλάβες και όχι να παραχωρούνται προς αποκλειστική επιχειρηματική εκμετάλλευση.
Αιγιαλός: στραβά αρμενίζοντας και πάλι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απάτη της Ν.Δ. για τη φορολογία
Στο άρθρο αυτό θα αποδείξω την απάτη της ΝΔ. Θα καταρρίψω το μύθευμα της αντιπολίτευσης, ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μας στηρίζεται σε επαχθή φορολογία
Η απάτη της Ν.Δ. για τη φορολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντιμετώπιση του ακροδεξιού ρατσιστικού κινδύνου στην Ευρώπη είναι επιτακτική
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είχαν διαγνώσει από παλιά τον μεγάλο κίνδυνο που απειλεί την Ευρώπη και είχαν καλέσει την ευρωπαϊκή κοινωνία σε εγρήγορση. Οι καιροί δεν είναι μενετοί, η Ευρώπη κινδυνεύει, η δημοκρατία...
Η αντιμετώπιση του ακροδεξιού ρατσιστικού κινδύνου στην Ευρώπη είναι επιτακτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας