• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.4°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 5.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 7.2°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  0 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 8.6°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  77%
Photo by Parastoo Maleki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή

 • A-
 • A+
Aυξημένο άγχος, σημαντική κατάθλιψη, έντονη δυσφορία και αυτοκτονικές σκέψεις έδειξε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε φοιτητές κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την καθημερινότητά μας είναι εμφανείς. Από την οικονομία στους ρυθμούς ζωής και από την εργασία στις συναναστροφές μας, οι αλλαγές είναι ριζικές, με τις ζωές μας να έχουν κάνει στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών. Φανερά είναι, όμως, και τα αποτελέσματα του εγκλεισμού και της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων, και πιο συγκεκριμένα των φοιτητών, οι οποίοι έχουν καθηλωθεί στο παρόν και είναι αβέβαιοι για το μέλλον. Κοινώς, ζούμε τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός επηρέασε τις ζωές των φοιτητών και την ψυχοσύνθεσή τους σε μεγάλο βαθμό. Η πανεπιστημιακή ζωή και οι σπουδές δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες, κάτι που έχει αντίκτυπο στους φοιτητές και στις επιδόσεις τους. Ψυχολογικές μεταπτώσεις, κατάθλιψη, άγχος, ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις είναι συχνά φαινόμενα μεταξύ των φοιτητών στις μέρες του κορονοϊού.

Αν αναλογιστεί κανείς τον φόρτο εργασίας, το άγχος για τις πρωτόγνωρες συνθήκες των εξεταστικών, την εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων, που τους αναγκάζει να είναι μπροστά στους υπολογιστές για ώρες, και την έλλειψη διεξόδων από την πλήξη της καθημερινότητας, οι παραπάνω ψυχολογικές επιπτώσεις δεν είναι παράλογες. Η ζωή των φοιτητών άλλαξε απότομα. Προ πανδημίας χαρακτηριζόταν από εύρος επιλογών, από δραστηριότητες κάθε είδους, κοινωνικές συναναστροφές και πλήθος διαπροσωπικών σχέσεων, πράγματα που πλέον έχουν καταστεί αδύνατα. Ο εγκλεισμός είναι η νέα πραγματικότητα και η ψυχική επιβάρυνση είναι η πρώτη απώλεια.

Οι παραπάνω ψυχολογικές επιπτώσεις επιβεβαιώνονται και από έρευνα η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Το 68% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 32% άντρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 22 έτη. Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρξε αύξηση του άγχους (42%), της κατάθλιψης (72,4%) και των αυτοκτονικών σκέψεων (63,3%). Παράλληλα σημειώθηκε αύξηση στην ποσότητα του ύπνου κατά 66,3%, με ταυτόχρονη όμως μείωση της ποιότητάς του κατά 43%. Τέλος, η γενική ποιότητα ζωής τους έπεσε κατά 57% και η σεξουαλική ζωή χειροτέρευσε.

Υπήρξε και δεύτερη έρευνα που σκοπό είχε να εξετάσει την έκταση της κλινικής κατάθλιψης μεταξύ των φοιτητών, καθώς και, δευτερευόντως, πιθανές μεταβολές στα επίπεδα άγχους, δυσφορίας και στις τάσεις αυτοκτονίας. Σε αυτή τη μελέτη οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών τους. Η πρώτη ομάδα συμπεριλάμβανε φοιτητές Επιστημών Υγείας, η δεύτερη φοιτητές Τεχνικών Επιστημών και η τρίτη ομάδα φοιτητές Θεωρητικών Επιστημών.

Αυξημένο άγχος λόγω του εγκλεισμού δήλωσαν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Μάλιστα, πάνω από το 65% δήλωσε σημαντική αύξησή του. Επίσης, στο 12,43% σημειώθηκε σημαντική κατάθλιψη, ενώ αντίστοιχο ποσοστό εμφάνισε έντονη δυσφορία (13,46%). Περισσότερο φαίνεται να επηρεάζονται οι γυναίκες και οι φοιτητές της δεύτερης και τρίτης ομάδας. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πιθανότητες κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών είναι διπλάσιες από ό,τι στους άντρες. Παράλληλα παρατηρήθηκε συσχέτιση της κατάθλιψης με την αποδοχή θεωριών συνωμοσίας.

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η ψυχολογία των φοιτητών έχει πληγεί. Γι' αυτό σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει να πράξει αναλογιζόμενη αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Η ελάφρυνση του φόρτου εργασίας, η ανοχή και η πιο ελαστική αντιμετώπιση στην περίοδο της εξεταστικής, καθώς και η κατανόηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, είναι κάποια μόνο από τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη. Επομένως είναι μείζονος σημασίας, τόσο στον χώρο της Παιδείας όσο και γενικότερα, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περάσει αυτή η πρωτόγνωρη και δυσχερής κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.


Βιβλιογραφία:
- Kaparounaki, C., K., Patsali, M., E., Mousa, D., P., V., Papadopoulou, E., V., K., Papadopoulou, K.,K.,K. and Fountoulakis, K., N., 2020. University students’ mental health amidst the COVID-19 quarantine in Greece. Psychiatry Research, [e-journal] volume 290: 113111. Doi: 10.1016/j.psychres.2020.113111
- Patsali, M., E., Mousa, D., P., V., Papadopoulou, E., V., K., Papadopoulou, K.,K.,K., Kaparounaki, C., K., Diakogiannis, I. and Fountoulakis, K., N., 2020. University students’ changes in mental health status and determinants of behavior during the COVID-19 lockdown in Greece. Psychiatry Research, [e-journal] volume 292:113298. Doi: 10.1016/j.psychres.2020.113298

 

*Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών και φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

**Φοιτητής Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεραξίες θανάτου
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια ποιο ακριβώς μέτρο θνησιμότητας είναι «κανονικό» ή «φυσιολογικό», όλες οι στατιστικές υπηρεσίες μετρούν με ζήλο τις υπεραξίες θανάτου που αποδίδει η ίδια η Covid-19.
Υπεραξίες θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως λέμε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;
Εάν η κυβέρνηση θέλει να πιστώνεται ολοκληρωτικά τα θετικά υγειονομικά αποτελέσματα της άνοιξης, πρέπει, αν έχει την στοιχειώδη ευθιξία, να αποδεχθεί και να χρεωθεί τις ευθύνες της, για την αρνητική εξέλιξη.
Μήπως λέμε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*
Φέτος δεν παίρνω μέρος στη γιορτή. Ο δικός μου Άη Βασίλης πέθανε το 2020 κι ο χρόνος δεν έχει πια δώρα για μένα. Αυτό το παράδοξα όμορφο βράδυ του νέου χρόνου θέλω μόνο να κρατήσω, σαν τον ποιητή, ενός λεπτού...
«Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους»*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλώς μια προσωπική άποψη
Τα κανάλια που δέχθηκαν τα παχυλά ποσά επιμένουν να δηλώνουν ότι το σύστημα υγείας έχει αναβαθμιστεί, ενώ οι γιατροί το αρνούνται πεισματικά.
Απλώς μια προσωπική άποψη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας