Μπορεί το Γηροκομείο Αθηνών να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, μετά τις πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις για κακοδιαχείριση, ωστόσο η περίπτωσή του δεν είναι μεμονωμένη. Οι υποθέσεις «ευαγών» ιδρυμάτων που έπεσαν στα βράχια λόγω εξοργιστικής διαχειριστικής αβελτηρίας αφθονούν και εκτός Αθηνών. Μία από αυτές είναι το «Στάλλειο και Γάτειο Γηροκομείο Αμφισσας». Το συγκεκριμένο ίδρυμα παραμένει εν πολλοίς άγνωστο εκτός Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μείζονος διαχειριστικού σκανδάλου που περιλαμβάνει προκλητική διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ, απλήρωτους εργαζόμενους και, φυσικά, στέρηση της τοπικής κοινωνίας από μια κρίσιμη υποδομή.
Η σύντομη και θλιβερή ιστορία του ιδρύματος ξεκινά το 2007 με τη σύστασή του, κατόπιν συνένωσης παλαιών τοπικών κληροδοτημάτων. Η περιουσία του περιλαμβάνει δεκάδες ακίνητα, κτήματα και οικόπεδα μεγάλης αξίας. Ολως περιέργως, τίποτα δεν αξιοποιείται σωστά από τις διοικήσεις και από το 2009 αρχίζουν να συσσωρεύονται οφειλές, προς εργαζόμενους, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, ύψους 2.259.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πορείας είναι το 2014, μετά από μόλις εφτά χρόνια λειτουργίας, το ίδρυμα να καταλήξει στο λουκέτο.
Τα ερωτήματα προκύπτουν αμείλικτα. Πώς το ίδρυμα οδηγήθηκε στην καταστροφή και ποιος ευθύνεται; Ο διαχειριστικός έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών το 2016 έδειξε ότι συστηματικές πλασματικές υπερεκτιμήσεις εσόδων και υποεκτιμήσεις εξόδων οδήγησαν στη συσσώρευση των οφειλών. Οι διαχειριστικές επιτροπές υπερεκτιμούσαν τα έσοδα συστηματικά και στη βάση των πλαστών εσόδων πραγματοποιούσαν υπέρογκα έξοδα για προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού και υπερβολικές προμήθειες. Η εκποίηση των «ασημικών» του ιδρύματος, ακινήτων και οικοπέδων «φιλέτων», ήταν πάντα η εύκολη, ενδεχομένως για κάποιους και «πονηρή», λύση για κάλυψη των ζημιών.
Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά, το Συμβούλιο εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο γνωμοδότηση, με την οποία ζητά συμπληρωματικούς οικονομικούς ελέγχους και καταλογισμό των ζημιών στους ασκήσαντες τη διαχείριση. Ο τοπικός μητροπολίτης, δήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, πρόεδροι του τοπικού δικηγορικού συλλόγου παρήλασαν από τις διοικητικές θέσεις. Μεταξύ αυτών και ο νυν αντιπεριφερειάχης Φωκίδας. Αλλοι συνέβαλαν στο φιάσκο και άλλοι προσπάθησαν μάταια να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Το σίγουρο είναι ότι έξι χρόνια μετά το λουκέτο, οι υπεύθυνοι δεν έχουν λογοδοτήσει, ενώ πολλοί πρώην εργαζόμενοι, που παλεύουν έκτοτε για τα δεδουλευμένα τους, το μόνο που λαμβάνουν από τον τοπικό βουλευτή και τον περιφερειάρχη, είναι υποσχέσεις.
Η φωκική κοινωνία, που στερείται μιας σπουδαίας υποδομής, ζητά να καταλογισθούν ευθύνες, να δικαιωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, αλλά και να αποκατασταθεί η λειτουργία του ιδρύματος. Αραγε, η κυβέρνηση και η περιφέρεια θα φροντίσουν ώστε η υπόθεση να λάβει γρήγορα τον δρόμο της Δικαιοσύνης ή θα επιτρέψουν τη συγκάλυψή της;
* Βουλεύτρια Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας