• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 30.3°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  3 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 29.6°C
  4 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.4°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.1°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.1°C / 32.7°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 30.5°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 34.8°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.7°C
  1 BF
  23%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  5 BF
  36%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το άγος των εκκρεμών συντάξεων

 • A-
 • A+
Το κυβερνητικό σχέδιο εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων είναι καταδικασμένο σε παταγώδη αποτυχία: χαρακτηρίζεται από μυωπική μονομέρεια και στηρίζεται σε παιδαριώδεις παραδοχές, που σε κάποιες περιπτώσεις άπτονται ακόμη και των ορίων της αφέλειας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των άρθρων 103-107 και 111 του Ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α 256/23.12.2020) προβλέπεται η εφαρμογή ειδικών έκτακτων μέτρων για την εκκαθάριση των τρομακτικού αποθέματος των αιτήσεων συνταξιοδοτικών παροχών που εκκρεμούν. Σημειώνεται ότι ένας αριθμός των εκκρεμοτήτων αυτών χρονολογείται από 5ετίας.

Είχε προηγηθεί του νόμου δήλωση του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ότι πληρώνει πολιτικό κόστος λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων και ότι ζήτησε εισηγήσεις αρμοδίως για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Συνεπώς οι ρυθμίσεις του Ν. 4764/2020 αποτελούν το προϊόν των εισηγήσεων αυτών (που προφανώς έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό) και συνιστούν το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο.

Ασφαλώς ανακύπτει το ερώτημα αν οι ρυθμίσεις του Ν. 4764/2020 είναι εκείνες που πράγματι χρειάζονται για την επιτυχή προώθηση του θέματος της εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων (αλλά και της αποφυγής συσσώρευσης νέων εκκρεμοτήτων λόγω της συνεχιζόμενης υποβολής νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης).

Από την επισκόπηση των ρυθμίσεων των ως άνω διατάξεων προκύπτει σαφέστατα ότι το κυβερνητικό αυτό σχέδιο στηρίζεται αποκλειστικώς στην προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού που απασχολείται στην έκδοση των παροχών, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της προηγούμενης επισήμανσης της πλειονότητας των αιτιών που δημιουργούν τα bottlenecks στη συνολική διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και έκδοσης των συντάξεων.

Νομίζω ότι επιβάλλεται να παρατηρήσω ότι ακόμη και αν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας διατεθεί στις υπηρεσίες έκδοσης των συντάξεων, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως η θέσπιση και λήψη συγκεκριμένων οργανωτικής φύσεως μέτρων δεν μπορεί να προκύψει ουσιώδες θετικό αποτέλεσμα.

Λυπούμαι (χιλιάδες συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούνται), αλλά το κυβερνητικό σχέδιο του Ν. 4764/2020 είναι καταδικασμένο σε παταγώδη αποτυχία: χαρακτηρίζεται από μυωπική μονομέρεια και στηρίζεται σε παιδαριώδεις παραδοχές που σε κάποιες περιπτώσεις άπτονται ακόμη και των ορίων της αφέλειας.

Επισημαίνω ότι με βάση αξιόπιστες πληροφορίες μου η εικόνα των εκκρεμοτήτων σήμερα είναι εξοργιστική: οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο των 500.000, ενώ πριν από 2 χρόνια οι εκκρεμότητες έφταναν τις 260.000.

Η εικόνα όμως που αναμένεται να σχηματιστεί στη συνέχεια είναι ακόμη πιο εξοργιστική: μέσα στο 2021 προβλέπεται να υποβληθούν περίπου 160.000 νέες αιτήσεις και εξ αυτών περίπου οι μισές μέλλουν να προστεθούν στο υφιστάμενο απόθεμα των 500.000.

Οι εξελίξεις αναμένονται τρομακτικές: παρίσταται άμεση ανάγκη ενός πραγματικού συναγερμού για τη χάραξη ενός σοβαρού νέου σχεδίου.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως βαρύνεται και με τις προηγηθείσες πομπώδεις (αλλά ανεδαφικές) διακηρύξεις της περί ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ: παραμένει νωπή η επίσημη διακήρυξη, παρουσία του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Εργασίας περί άμεσης ηλεκτρονικής έκδοσης των συντάξεων από τον Ιούνιο του 2020!

Επισημαίνω ότι το έτος 2015, σε συνεργασία μου με τον τότε υπουργό Εργασίας Δ. Στρατούλη και τον πολύπειρο τότε Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβ. Σπυρόπουλο, είχαμε εκπονήσει ένα ειδικό πρόγραμμα που προέβλεπε την εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών τότε συντάξεων μέσα σε τρεις μήνες, με την παράλληλη άμεση κρίση και έκδοση απόφασης των νεο-υποβαλλομένων αιτήσεων σύνταξης.

Οδηγός μας υπήρξε αφενός η μελέτη του φινλανδικού συστήματος (είχα ενημερωθεί και παρακολουθήσει τη διαδικασία, σε σχετική παρουσία μου στο Ελσίνκι από τους επιτελείς του αρμόδιου φινλανδικού υπουργείου – οι συντάξεις εκεί εκδίδονται άμα τη υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και εκτελούνται επίσης άμεσα) και αφετέρου η εμπειρία του κ. Σπυρόπουλου ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και είχε ασχοληθεί και τότε με επιτυχία με το ίδιο θέμα).

Ασφαλώς δεν προτίθεμαι να αναλύσω το σχετικό σχέδιό μας. Μπορώ όμως να επισημάνω τους κεντρικούς άξονες στους οποίους είχε στηριχθεί, ώστε να γίνει σαφέστερα αντιληπτή η τεράστια απόκλιση του σχεδίου αυτού από το σημερινό κυβερνητικό σχέδιο.

Πρώτον, διαχωρίσαμε ως σαφώς διακριτές τις διαδικασίες:

- άμεσης έκδοσης των νεο-υποβαλλομένων αιτήσεων συνταξιοδότησης ώστε να αποφεύγεται η διόγκωση του αποθέματος των εκκρεμοτήτων με την προσθήκη νέων και

- ειδικής αντιμετώπισης της προώθησης των αποθέματος των εκκρεμοτήτων - μηδενισμός του συνόλου αυτών σε 3 μήνες.

Βασική παραδοχή μας υπήρξε ότι η αντιμετώπιση εκάστης των δύο αυτών διαδικασιών απαιτούσε τη λήψη διαφορετικών οργανωτικής φύσεως μέτρων.

Δεύτερον, για την αντιμετώπιση των bottlenecks («μποτιλιαρίσματα») στις διαδικασίες εντοπίσαμε τα αίτια των καθυστερήσεων: διαπιστώσαμε ότι ασφαλώς χρειαζόταν και ανακατανομή του προσωπικού με ενίσχυση συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων, αλλά ο περιορισμός των αιτιών των καθυστερήσεων αποκλειστικώς στην έλλειψη προσωπικού θα αποδεικνυόταν εσφαλμένος, ελλιπής και αναποτελεσματικός.

Τρίτον, κρίναμε ότι η ενίσχυση του προσωπικού (και μάλιστα στοχευμένη σε ειδικές υπηρεσιακές μονάδες και πάντως όχι μόνο στις μονάδες έκδοσης των αποφάσεων) θα έπρεπε απαραιτήτως να συνοδεύεται από συγκεκριμένα οργανωτικά μέτρα (τα οποία και είχαμε προσδιορίσει).

Τέταρτον, η λήψη των αναγκαίων αυτών οργανωτικών μέτρων θα έπρεπε να προηγηθεί οποιασδήποτε ενίσχυσης του προσωπικού.

Πέμπτον, βασικό πυλώνα όλων των διαδικασιών έπρεπε να αποτελέσει ο προηγούμενος επακριβής και πλήρης καθορισμός (και μάλιστα κατά Ταμείο αλλά και ανά περιφερειακή μονάδα) των αιτιών στις οποίες οφείλονταν οι καθυστερήσεις.

Εκτον, είχαμε καταρτίσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εκάστου σταδίου υλοποίησης των επί μέρους φάσεων και μέτρησης σε κάθε στάδιο των αποτελεσμάτων.

Βέβαια οι εξελίξεις δεν ευνόησαν την εφαρμογή του σχεδίου μας. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούνται.

* πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική ψευδαίσθηση υψηλού κινδύνου η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
Το εγχείρημα της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα συνοδεύεται, μεταξύ των άλλων, από λανθασμένα επιχειρήματα, εννοιολογικές συγχύσεις και σοβαρές θεσμικές παρεκκλίσεις του...
Ιστορική ψευδαίσθηση υψηλού κινδύνου η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
Κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ● Οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία –και όσοι ήδη εργαζόμενοι επιθυμούν– θα καταθέτουν τι εισφορές σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές...
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι, μετά τους ανέργους, έχουν υποστεί τις δραματικότερες περικοπές τα τελευταία 10 χρόνια. Ομως τα βάσανα δεν σταματούν εδώ. Καθημερινά πιέζονται όλο και περισσότερο.
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
Ενώ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο ιδιωτικός τομέας λιμοκτονεί και η νεολαία μεταναστεύει, μπορούν να δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που έχουν ένα σταθερό εισόδημα και μπορούν να βιοπορίζονται στις...
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις στο θέμα των αναδρομικών. Οφείλει μια τεράστια έμπρακτη «συγγνώμη» προς τους συνταξιούχους. Οφείλει να επεκτείνει άμεσα την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων σε...
Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας