• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  0 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.4°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 27.5°C / 33.3°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 34.3°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις και ρεύματα, αλλαγή σελίδας;

 • A-
 • A+

Τελευταία είχαμε τη δημόσια παρουσίαση των θέσεων που εκφράζουν οι τάσεις/ρεύματα ΡΕΝΕ και ΟΜΠΡΕΛΑ στο πλαίσιο των προσυνεδριακών συζητήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. –με τη συνεισφορά και άλλων κινήσεων που συγκλίνουν, αν και με διαφορετικούς τρόπους, προς τους δυο αυτούς πόλους (Αριστερό Δίκτυο, «προεδρικοί», Γέφυρα, Κίνηση Μελών…). Συνωστισμός τάσεων; Καθόλου! Η ύπαρξη τάσεων είναι καταστατικά θεμιτή και απαραίτητη για τον εμπλουτισμό του κόμματος – ειδικά σε τούτη την περίοδο. Γνωρίζουμε ότι πολλοί, από κάποια sites, όπως «anoixta» και μισόκλειστα «parathyra», παροτρύνουν ευθέως τον «Αρχηγό» να αρχίσει να κόβει κεφάλια για να αποτραπεί η δήθεν επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο 3%. Είναι οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ (δανείζομαι την έκφραση από τον Κύρκο Δοξιάδη).

Προστέθηκε πρόσφατα και μια τρίτη Συμβολή που υπογράφουν οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλης και Παναγιώτης Παναγιώτου – μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Βλέπε «Αυγή», 12/1/21). Θα ήθελα να τη σχολιάσω σύντομα κάνοντας μια μικρή ιστορική ανασκόπηση.

Η ανασυγκρότηση των κομμάτων της Αριστεράς (και όχι μόνο) είναι ένα φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα δε όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες δοκιμασίες στα καθ’ ημάς: διασπάσεις, κυβερνητική θητεία με τους γνωστούς επώδυνους συμβιβασμούς και εκλογικές (σχετικές) ήττες του 2019. Αν και υπέβοσκε από καιρό, το εγχείρημα της Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε, όπως ήταν φυσικό, κατά το τέλος της δεύτερης διακυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., μετά τις παραιτήσεις βουλευτών. Ανακινήθηκε από ένα πολιτικό σχήμα ονομαζόμενο «Γέφυρα» με τον Αντώνη Λιάκο, τον Νίκο Μπίστη και προσωπικότητες προερχόμενες από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλους πολιτικούς ορίζοντες – μια άλλη πτέρυγα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ προσχώρησε όπως ξέρουμε στη Ν.Δ.. (βλέπε άρθρο του Αντώνη Λιάκου, «Γιατί η “Γέφυρα” και γιατί τώρα;» στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 18/3/2019).

Σε μια πρώτη φάση, με την κίνηση της «Γέφυρας», το θέμα της «Ανασυγκρότησης» σηματοδοτείται με τον όρο «Διεύρυνση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Σε μια δεύτερη φάση αποφασίζεται από την ηγεσία, χωρίς καμία διαβούλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) που σηματοδοτείται κάπως θολά στον δημόσιο λόγο ως «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τρίτη φάση, και πάλι με απόφαση εκ των άνω, η ονομασία που επιβλήθηκε είναι απλά και μόνο «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Στην πορεία δηλαδή χάσαμε τον «κορμό».

Αυτή η ιστορική ανασκόπηση επιβάλλεται διότι οι ονομασίες δηλώνουν πράγματα πέραν της ονομασίας αυτής καθ’ αυτής.

Ερχομαι στο συγκεκριμένο κείμενο. Είναι τόσο γενικό που μόνο μια εξειδικευμένη ανάλυσή του μπορεί να δώσει χώρο για μια αναλυτική κριτική – θα το αναλάβω αργότερα. Θα περιοριστώ προς το παρόν στις τελευταίες δέκα γραμμές του διότι ακριβώς είναι οι πιο συγκεκριμένες και συνθέτουν με πειστικό τρόπο το σύνολο του κειμένου και των προτάσεων που απορρέουν.

Για τους συντάκτες της τρίτης αυτής Συμβολής, η ανασυγκρότηση του «προοδευτικού πόλου» που μπορεί εν δυνάμει να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, απαιτεί «ένα ποσοστό λήθης». Μας λένε: «χωρίς ένα ποσοστό λήθης δεν υπάρχει πολιτική συμμαχιών». Το ποσοστό «λήθης» αφορά ουσιαστικά τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ποια περίοδο του ΠΑΣΟΚ καλύπτει η απαιτούμενη λήθη; Την παπανδρεϊκή, τη σημιτική, τη βενιζελική, τη σημερινή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όλες μαζί η τμήματα αυτών; Το κείμενο δεν μας δίνει άμεσες απαντήσεις αλλά έμμεσες.

Λίγες γραμμές πιο κάτω οι συντάκτες γράφουν: «Σε αυτό το πλαίσιο και αυτή την προοπτική, η λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις». Και κάτω από αυτό το πρίσμα, οι υπογράφοντες «δεσμεύονται να πάρουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να υλοποιηθεί η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας» (τα πλάγια στοιχεία είναι δικά μου).

Επανέρχομαι στο θέμα των ονομασιών της «ανασυγκρότησης/διεύρυνσης». Είχαμε την ανασυγκρότηση «Γέφυρας» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά χάσαμε τον κορμό και μείναμε με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Οι συντάκτες της Συμβολής κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα παραπάνω, αν ακολουθήσουμε τη λογική τους, δεν αποκλείεται να φτάσουμε και σε μια καινούργια ονομασία: Προοδευτική Συμμαχία-ΚΙΝ.ΑΛΛ.! Ποιο ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Αντε να ξέρεις...

Το «ποσοστό λήθης» δεν απαιτείται μόνο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., να ξεχάσει δηλαδή τη συμπόρευσή του με τον νεοφιλελευθερισμό, απαιτείται επίσης και από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεχάσει δηλαδή τις ταξικές, κινηματικές καταγωγές του, τους δρόμους και τις πλατείες, τα «παιδικά» του οράματα... Αυτά λένε και οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ.

* καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Βρυξέλλες

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναθεμελίωση του προοδευτικού χώρου!
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί αντικειμενικά τον «κορμό» του χώρου, έχει επισήμως αρχίσει τις διαδικασίες διεύρυνσης και μετασχηματισμού, αλλά και επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές.
Επαναθεμελίωση του προοδευτικού χώρου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά Αριστερά
Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε πότε είχαμε κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας, αλλά πότε στην ουσία ασκήθηκαν αριστερές πολιτικές που υπηρέτησαν τους πολίτες και την κοινωνία.
Πρώτη φορά Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερίζουσα εκκρεμότητα
Ως πολιτικό ον απέφυγα συστηματικά να κολλήσω στον εαυτό μου την ταμπέλα του αριστερού, δεξιού ή κεντρώου, λόγου χάρη, ακόμη κι αν ο βίος, οι πεποιθήσεις κι οι πράξεις μου αναπόφευκτα είχαν το στίγμα...
Αριστερίζουσα εκκρεμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγικές αντιφάσεις
Ο ρόλος της Αριστεράς είναι να συναρθρώσει πειστικά διά μέσου της πολιτικής της πρακτικής την εν λόγω τάση για ριζοσπαστικοποίηση με δημοκρατικές αρχές και με τη ρεαλιστική υλοποίησή τους – πράγμα που μεταξύ...
Αρχηγικές αντιφάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμα;
Αναμφίβολα, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι άκρως δυσχερείς για την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ένα κόμμα της Αριστεράς που επιδιώκει παράλληλα την ανασυγκρότησή του. Οι συζητήσεις για...
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ακόμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας