• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.6°C / 9.1°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.6°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 9.5°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.1°C
  0 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 7.7°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 5.0°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  73%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση και εκκλησία, οι κύριες εστίες μόλυνσης

 • A-
 • A+

Με τους ανερμάτιστους χειρισμούς της κυβέρνησης Δεξιάς-Ακροδεξιάς του Μητσοτάκη για την πανδημία αποδείχθηκε ποιος είναι ο πραγματικός κυρίαρχος και συγκυβερνήτης στο ελληνοχριστιανικό κράτος: η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός όταν πρόκειται για τα δικά της συμφέροντα - ιδεολογικά, οικονομικά, εξουσιαστικά. Αν και δεν εκλέγεται από κανέναν, δεν υπολογίζει τίποτε, ούτε κυβέρνηση, ούτε νόμους, ούτε δημόσια υγεία, ούτε την κοινωνία από την οποία μισθοδοτείται. Είναι αδίστακτη, ανάλγητη, αλαζονική και αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.

Η αυταρχική νοοτροπία της έχει εκτραχυνθεί διότι είναι ανεξέλεγκτη και έχει τις ευλογίες και τη στήριξη της ακροδεξιάς πτέρυγας στην κυβέρνηση (Γεωργιάδης, Βορίδης, Κεραμέως κ.λπ.) και στους βουλευτές (Σαμαράς, Πλεύρης και άλλοι βυσσοδομούντες ακροδεξιοί). Νοσηρή κυβέρνηση, νοσηρή Εκκλησία. Θυμίζουν τους σκοτεινούς βυζαντινούς καιρούς. Είναι και οι δύο εχθροί της κοινωνίας, των ελευθεριών, της λογικής και της ισονομίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει για την πλειονότητα της κοινωνίας με εξαίρεση την Εκκλησία. Η κυβέρνηση επιδεικνύει την πυγμή της όχι στην Εκκλησία, αλλά σε ανυπεράσπιστους και σε όσους διεκδικούν νησίδες ελευθερίας και πολιτικής αξιοπρέπειας, όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου με 6.000 αστυνομικούς! Απαγορεύει αυθαιρέτως τη λειτουργία των μικρών εμπορικών και των βιβλιοπωλείων, που δεν έχουν μεταδοτικότητα της νόσου, και επιτρέπει στις εκκλησίες 50 άτομα, που έγιναν πολύ περισσότερα. Ομως τα βιβλιοπωλεία είναι φορείς γνώσης, επιστήμης και πολιτισμού, ενώ οι εκκλησίες είναι εστίες σκοταδισμού, αντιεπιστημονικών απόψεων και διακινητές της νόσου. Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στις εκκλησίες τις ημέρες των εορτών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

Εχουμε φτάσει στο παράλογο σημείο η κοινωνία να υφίσταται τα περιοριστικά μέτρα με τις ολέθριες συνέπειες, για να μπορούν κάποιοι αναίσθητοι κληρικοί έμποροι να ικανοποιούν τις νοσηρές, ανορθόλογες επιθυμίες και τα βυζαντινά τους βίτσια διασπείροντας τη νόσο. Προς τι λοιπόν οι θυσίες των υπολοίπων που τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και καραντίνας; Αποδεικνύονται μάταιες από τη στιγμή που η Εκκλησία περιφρονεί την κυβέρνηση, την καραντίνα και την υγεία του συνόλου. Ακόμη μια φορά ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας παρουσιάζεται ως επιβαλλόμενη λύση.

Η μόλυνση από τη δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση εξαπλώνεται και σε πολλούς άλλους τομείς. Στην απελπιστική κατάσταση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Στην πραξικοπηματική επέμβαση στη δικαστική εξουσία για τη συγκάλυψη του παγκόσμιου σκανδάλου Novartis στο οποίο εμπλέκονται γνωστοί υπουργοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στη βάρβαρη τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης. Στην απαράδεκτη απόφαση να αποσπαστούν βιαίως από τον φυσικό τους χώρο τα σημαντικά βυζαντινά ευρήματα στη Θεσσαλονίκη προς χάριν των κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών μεταφοράς στις οποίες εμπλέκονται και αρχαιολόγοι - παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των ειδικών διεθνώς.

Στη συνέχιση του καταστρεπτικής εκτροπής του Αχελώου παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις αντιδράσεις κατοίκων και οικολογικών οργανώσεων. Στην αυθαίρετη και αντισυνταγματική εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα πτυχία ιδιωτικών κολεγίων τριετούς φοιτήσεως. Στην ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, η οποία δεν θα εξαρτάται από τις πανεπιστημιακές αρχές, καταργώντας έτσι την αυτονομία των πανεπιστημίων και ολοκληρώνοντας την ουσιαστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το πιο ανησυχητικό είναι ο μετασχηματισμός του συστήματος προς την αστυνομοκρατία και τον ακροδεξιό αυταρχισμό, σε σημείο που ο κοινοβουλευτισμός να έχει μεταλλαχθεί σε αυταρχική νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία.

Ολη αυτή η λύμη έγινε σε διάστημα ενάμιση χρόνου, που σημαίνει ότι ώς το τέλος της θητείας της η κυβέρνηση θα τη συνεχίσει σε αρκετούς τομείς, εξοφλώντας γραμμάτια προς υποστηρικτές, χρηματοδότες, πελάτες, προς την οικονομική, μιντιακή, επιχειρηματική και εκκλησιαστική εξουσία. Στο τέλος της πανδημίας θα έχει επιφέρει μη αντιστρέψιμες καταστροφές, θα έχει κατασκευάσει ένα αυταρχικό πλαίσιο νόμων και θεσμών που θα είναι δύσκολο να ανατραπεί. Τέτοιες αυταρχικές, αντιδημοκρατικές, αντιλαϊκές πράξεις εξέθρεψαν μόνον ανώμαλες καταστάσεις. Εν ολίγοις η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άκρως επικίνδυνη και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα.

Η κυβέρνηση κάνει αυτά που κάνει επειδή κάποιοι την ψήφισαν, την ανέχονται και δεν αντιδρούν. Η όποια ανοχή γίνεται συνενοχή. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνει κάτι. Ομως όλη η αντιπολίτευση παρουσιάζεται εντελώς απρόθυμη για ουσιαστική αλλαγή. Ακόμη μια φορά το κομματικό σύστημα φανερώνει την αποτυχία του, είναι ανίκανο για οποιαδήποτε δημοκρατική λύση. Αυτή μπορεί να προκύψει μόνο από την ίδια την κοινωνία, χωρίς ανάθεση και εγκλωβισμό στα κόμματα. Ενα μελλοντικό πολιτικό κίνημα θα πρέπει να έχει ως στόχους βασικές θεσμικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η αποδυνάμωση της κομματικής εξουσίας και οπωσδήποτε τον χωρισμό πολιτείας και Εκκλησίας.

* διδάκτορας Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μηδενική ή μερική ανοχή;
Μια εποχή που γεννά, από ό,τι φαίνεται, ένα δίπολο που από τη μία έχει την υγιή κοινωνία του εκκλησιάσματος και από την άλλη τις «κατσαρίδες και τα τρωκτικά» που κατεβαίνουν στους δρόμους και τις διαδηλώσεις...
Μηδενική ή μερική ανοχή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ακροδεξιό πρόσωπο της Εκκλησίας
Η νοσηρή κατάσταση προέρχεται από το μέχρι τώρα ευνοϊκό status της Εκκλησίας με ευθύνη της Πολιτείας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνιστά μέρος του κράτους (ΝΠΔΔ) και μάλιστα είναι κράτος εν κράτει, αφού έχει...
Το ακροδεξιό πρόσωπο της Εκκλησίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
Ας σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους δικούς τους και τους γύρω τους, παροτρύνοντας όσους εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτούς, να πράξουν το ίδιο.
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
Μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας και 16.000 νεκρούς στην Ελλάδα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα αίτια αυτού του καταστροφικού αποτελέσματος και τις πιθανές προτάσεις εξόδου από το αδιέξοδο.
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ιδεολογικές παρενέργειες του Covid-19
Το προς εξέταση πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την άρνηση του εμβολιασμού –όσοι λένε πως δεν θα εμβολιαστούν ο κόσμος να χαλάσει ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία– αλλά αφορά την υποχρεωτικότητά του.
Οι ιδεολογικές παρενέργειες του Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας