• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.5°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 21.5°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 17.3°C / 22.8°C
  1 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.5°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 22.2°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  69%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φύλον: θήλυ

 • A-
 • A+

Σε μια παράδοση ο Καλικάντζαρος της ιστορίας κυνηγάει τη μαμή, την οποία θεώρησε υπεύθυνη για την αθέτηση της υπόσχεσης ότι ο αρσενικός απόγονος οσονούπω έρχεται. Εφτασε να κάνει μια ντουζίνα κορίτσια και η μαμή για να αποφύγει την οργή του τοποθέτησε στη θέση της γενετήσιας περιοχής ένα ομοίωμα του ανδρικού μορίου, που το έπλασε από κερί.

Ο αναγνώστης/στρια της ιστορίας θα αφήσει ένα μειδίαμα, αυτά γίνονταν τα παλιά χρόνια, προοδεύσαμε τώρα, υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Πόσο όμως έχει προχωρήσει μια κοινωνία, στην οποία η γυναίκα χρειάζεται ειδική ποσόστωση, ώστε να υπάρξει αντιπροσώπευση σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αλλά και στη Βουλή; Η διεκδίκηση της ποσόστωσης είναι παραδοχή από όλες και όλους ότι η γυναίκα βρίσκεται σε δυσμενή κοινωνική θέση και χρειάζεται υποστήριξη, για να εκλεγεί σε διάφορα σώματα. Η ποσόστωση εκφράζει αυτό που στον δημόσιο λόγο δεν ομολογείται. Αντιμετωπίζεται η γυναίκα ως ευπαθές ή ανεπαρκές ον για την αντιμετώπιση των κρισίμων ζητημάτων. Η κάθε μορφή δράσης της πραγματώνεται με την ανοχή και την υψηλή εποπτεία του ανδρών. Από μόνες τους θα ήταν αδύνατο να έχουν οιαδήποτε επιτυχία.

Αυτή η αντίληψη έχει διαποτίσει κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο. Οι γυναίκες στη χειρότερη περίπτωση αντικαθιστούν τα διακοσμητικά φυτά σε τηλεοπτικές εκπομπές ή σε θέσεις επιχειρήσεων, που επιθυμούν να μερεμετίσουν την ελκυστικότητα της βιτρίνας τους. Αν όμως έχουν το θράσος να διεκδικήσουν ό,τι προκύπτει από τις ικανότητές τους, τότε αυτό μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να λοιδορείται. Ή να ζητιέται αντίτιμο.

Ο προϊστάμενος, ο προπονητής ενίοτε, ο διοικητικός παράγων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, το αφεντικό γίνονται ιδιοκτήτες του εργασιακού και του κοινωνικού χώρου. Ετσι, έχουν δικαίωμα και στην εργασία αλλά και στο σώμα του εργαζομένου, όχι αποκλειστικά και μόνο της γυναίκας.

Είναι κοινό μυστικό. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά μετά απ’ όσα προέκυψαν στον χώρο της ιστιοπλοϊας αλλά και αλλού. Κοινωνίες γυαλιστερές με χαμόγελα απαστράπτοντα. Η αποθέωση της κοινωνικής υποκρισίας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν, εκ των υστέρων παριστάνουν τους έκπληκτους. Τους κεραυνόπληκτους. Στόματα κλεισμένα, χέρια αλληλοϋποστηρίζόμενα, έχουν ερμηνεύσει λάθος αυτό που μαθαίνουμε από μικροί, βάστα με να σε βαστώ, ν’ ανεβούμε στο βουνό. Στην περίπτωση της όζουσας ατμόσφαιρας τροποποιείται η λαϊκή ρήση. Η αλληλεγγύη συχνά γίνεται συνενοχή στη συγκάλυψη.

Αρκεί η επίκληση της πατριαρχίας για να κατανοήσουμε το φαινόμενο; Εχω την εντύπωση πως, αν περιοριστούμε μόνο σ’ αυτή την εκδοχή, θ’ αφήσουμε απέξω την αρσενική παιδοφιλία. Την κακοποίηση και τον ψυχικό και κοινωνικό βιασμό του Ζακ Κωστόπουλου. Τους «παραδείσους» της παιδικής πορνείας για τους καλοταϊσμένους του «ευρωπαϊκού» πολιτισμού. Την αντίληψη που βάζει τους διοικητικούς μηχανισμούς στη θέση του ανθρωπισμού. Με τη Σοφία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προστασία προσωπικών δεδομένων και σεξουαλική εκμετάλλευση
Η ελληνική κοινωνία με τη δολοφονία της 21χρονης Ελένης αντίκρισε επιτέλους τις «πραγματικές» διαστάσεις που έχει λάβει ο βιασμός. Ο βιασμός δεν είναι μόνο η σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση του άλλου ατόμου....
Προστασία προσωπικών δεδομένων και σεξουαλική εκμετάλλευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σχολεία της σιωπής
Και το ποτάμι συνεχίζει να ταξιδεύει. Και προς το παρελθόν και προς το μέλλον. Μα τι συμβαίνει στα σχολεία; Ο,τι και μέσα μας, ό,τι και γύρω μας.
Τα σχολεία της σιωπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμήχανη Ανάσταση
Το Μεγαλοβδόμαδο, ιδίως από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, οι εκκλησιές γέμισαν. Με αποκορύφωση στην περιφορά των επιταφίων.
Αμήχανη Ανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδεχθή εγκλήματα…
Μια ιστορία έντονης παράνοιας και ενός αποτρόπαιου εγκλήματος χρησιμοποιείται κυνικά για τις κρατικές πολιτικές πειθάρχησης στις νέες ανάγκες.
Ειδεχθή εγκλήματα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οκτώ του Μάρτη – ημέρα γνώσης»
Η 8 Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα της γυναίκας ύστερα από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν στην πρώτη διεθνή συνάντηση γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910.
«Οκτώ του Μάρτη – ημέρα γνώσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας