• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.8°C / 37.8°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.9°C / 36.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.3°C / 34.4°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 38.0°C / 38.0°C
  3 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.2°C / 40.6°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.0°C / 38.3°C
  2 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 26.7°C / 35.6°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 31.0°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  4 BF
  21%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  40°C 39.0°C / 40.0°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 36.0°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.8°C / 37.0°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.0°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.2°C / 40.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.0°C / 38.3°C
  2 BF
  13%
Φύλον: θήλυ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φύλον: θήλυ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε μια παράδοση ο Καλικάντζαρος της ιστορίας κυνηγάει τη μαμή, την οποία θεώρησε υπεύθυνη για την αθέτηση της υπόσχεσης ότι ο αρσενικός απόγονος οσονούπω έρχεται. Εφτασε να κάνει μια ντουζίνα κορίτσια και η μαμή για να αποφύγει την οργή του τοποθέτησε στη θέση της γενετήσιας περιοχής ένα ομοίωμα του ανδρικού μορίου, που το έπλασε από κερί.

Ο αναγνώστης/στρια της ιστορίας θα αφήσει ένα μειδίαμα, αυτά γίνονταν τα παλιά χρόνια, προοδεύσαμε τώρα, υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Πόσο όμως έχει προχωρήσει μια κοινωνία, στην οποία η γυναίκα χρειάζεται ειδική ποσόστωση, ώστε να υπάρξει αντιπροσώπευση σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αλλά και στη Βουλή; Η διεκδίκηση της ποσόστωσης είναι παραδοχή από όλες και όλους ότι η γυναίκα βρίσκεται σε δυσμενή κοινωνική θέση και χρειάζεται υποστήριξη, για να εκλεγεί σε διάφορα σώματα. Η ποσόστωση εκφράζει αυτό που στον δημόσιο λόγο δεν ομολογείται. Αντιμετωπίζεται η γυναίκα ως ευπαθές ή ανεπαρκές ον για την αντιμετώπιση των κρισίμων ζητημάτων. Η κάθε μορφή δράσης της πραγματώνεται με την ανοχή και την υψηλή εποπτεία του ανδρών. Από μόνες τους θα ήταν αδύνατο να έχουν οιαδήποτε επιτυχία.

Αυτή η αντίληψη έχει διαποτίσει κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο. Οι γυναίκες στη χειρότερη περίπτωση αντικαθιστούν τα διακοσμητικά φυτά σε τηλεοπτικές εκπομπές ή σε θέσεις επιχειρήσεων, που επιθυμούν να μερεμετίσουν την ελκυστικότητα της βιτρίνας τους. Αν όμως έχουν το θράσος να διεκδικήσουν ό,τι προκύπτει από τις ικανότητές τους, τότε αυτό μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να λοιδορείται. Ή να ζητιέται αντίτιμο.

Ο προϊστάμενος, ο προπονητής ενίοτε, ο διοικητικός παράγων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, το αφεντικό γίνονται ιδιοκτήτες του εργασιακού και του κοινωνικού χώρου. Ετσι, έχουν δικαίωμα και στην εργασία αλλά και στο σώμα του εργαζομένου, όχι αποκλειστικά και μόνο της γυναίκας.

Είναι κοινό μυστικό. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά μετά απ’ όσα προέκυψαν στον χώρο της ιστιοπλοϊας αλλά και αλλού. Κοινωνίες γυαλιστερές με χαμόγελα απαστράπτοντα. Η αποθέωση της κοινωνικής υποκρισίας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν, εκ των υστέρων παριστάνουν τους έκπληκτους. Τους κεραυνόπληκτους. Στόματα κλεισμένα, χέρια αλληλοϋποστηρίζόμενα, έχουν ερμηνεύσει λάθος αυτό που μαθαίνουμε από μικροί, βάστα με να σε βαστώ, ν’ ανεβούμε στο βουνό. Στην περίπτωση της όζουσας ατμόσφαιρας τροποποιείται η λαϊκή ρήση. Η αλληλεγγύη συχνά γίνεται συνενοχή στη συγκάλυψη.

Αρκεί η επίκληση της πατριαρχίας για να κατανοήσουμε το φαινόμενο; Εχω την εντύπωση πως, αν περιοριστούμε μόνο σ’ αυτή την εκδοχή, θ’ αφήσουμε απέξω την αρσενική παιδοφιλία. Την κακοποίηση και τον ψυχικό και κοινωνικό βιασμό του Ζακ Κωστόπουλου. Τους «παραδείσους» της παιδικής πορνείας για τους καλοταϊσμένους του «ευρωπαϊκού» πολιτισμού. Την αντίληψη που βάζει τους διοικητικούς μηχανισμούς στη θέση του ανθρωπισμού. Με τη Σοφία.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Προστασία προσωπικών δεδομένων και σεξουαλική εκμετάλλευση
Η ελληνική κοινωνία με τη δολοφονία της 21χρονης Ελένης αντίκρισε επιτέλους τις «πραγματικές» διαστάσεις που έχει λάβει ο βιασμός. Ο βιασμός δεν είναι μόνο η σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση του άλλου ατόμου....
Προστασία προσωπικών δεδομένων και σεξουαλική εκμετάλλευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σπάρτιον το βουρλοειδές
Η επιστημονική λέξη μπορεί να δημιουργήσει έναν φαντασιακά διαφορετικό κόσμο, που υπάρχει μόνο εντός του λεκτικού φλοιού. Στην περίπτωση όμως του θάμνου, σπάρτιου του βουρλοειδούς, η επιστήμη κινείται κοντά...
Σπάρτιον το βουρλοειδές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άγαλμα
Κάθε φορά που γίνεται μια επανάσταση, μια πολιτική αλλαγή, την πληρώνουν τα αγάλματα. Είναι τα σύμβολα. Το ίδιο γίνεται και με τις οδωνυμίες.
Το άγαλμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βατράχια και βουβάλια
Ομως ο κοασμός και η λεπτή φύση του βατράχου υποχωρούν. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τα βουβάλια, που είναι κυριαρχικά. Δεν αφήνουν μια σταλιά τόπο και γι’ αυτούς.
Βατράχια και βουβάλια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταυρούλα, η ταμίας
Ημέρα της Γυναίκας, λέει. Δικαιώματα… Αλλιώς ξεκίνησε. Ονειρευόταν να γίνει αρχαιολόγος. Από μικρή. Επαιρνε τον κασμά του πατέρα της κι έσκαβε.
Σταυρούλα, η ταμίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας