• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 3.4°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.2°C / 0.5°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.0°C / 3.4°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.8°C / -0.4°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -7.0°C / -4.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 0.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.9°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  5 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / -0.5°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.1°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.3°C
  1 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.2°C / -0.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -3.1°C / 0.5°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανισότητα της αμοιβής της εργασίας

 • A-
 • A+

Στις σύγχρονες κοινωνίες οι επαγγελματικές δεξιότητες έχουν συναρτηθεί με εισοδηματικά κριτήρια, συγκροτώντας τις ανάλογες τάξεις και τις κοινωνικές και οικονομικές διαφοροποιήσεις. Με βάση όμως τη θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου η εργασία δεν είναι μια ομοιογενής οντότητα, διότι διαφορετικά άτομα για πλήθος λόγους χαρακτηρίζονται από διαφορετικά επίπεδα ανθρώπινου κεφαλαίου, από διαφορετικές δηλαδή ικανότητες να συμβάλουν στην παραγωγή των αγαθών και των υπηρεσιών.

Η ανισότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου δεν καθορίζεται όμως μόνο από τους παράγοντες εκείνους τους οποίους δεν ελέγχουν τα άτομα, όπως η κοινωνική καταγωγή ή τα φυσικά χαρίσματα –όπως ισχυρίζεται ο Piketty–, αλλά προσδιορίζεται σε κοινωνικό επίπεδο κυρίως από την ατομική επικυριαρχία και τη μη δημοκρατική κοινωνική και πολιτική οργάνωση. Η «αυθαίρετη» συνεπώς συνάρτηση μεταξύ εισοδήματος και επαγγελματικών δεξιοτήτων δεν υπαγορεύεται συνήθως στη βάση της δημοκρατικής κοινωνικής οργάνωσης, αλλά είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα της ατομικής επικυριαρχίας και της μη δημοκρατικής λειτουργίας. Σε μια πραγματικά όμως δημοκρατική κοινωνική οργάνωση, η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου οικονομικού πλούτου τείνει να αμβλύνει τις εισοδηματικές ανισότητες ανάμεσα στα επαγγέλματα, δημιουργώντας ενιαίο και αδιαίρετο κοινωνικό σώμα.

Διαχρονικά, η ιστορική εξέλιξη της κοινωνικής διαστρωμάτωσης αντικαθρεφτίζει σε σημαντικό βαθμό την εμπέδωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των μελών μιας κοινωνικής οργάνωσης. Οπως προκύπτει, οι κοινωνικές τάξεις δεν συνιστούν στατικό οργανισμό προσδιορισμένο από νόμους κοινωνικών αυτοματισμών αλλά, τουναντίον, αμιγώς δυναμικό, όπου τα άτομα ανταγωνίζονται να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη, πλούτο και εξουσία. Η τάση προς την ολιγαρχική κοινωνική οργάνωση επιφέρει οικονομικές διαφοροποιήσεις οι οποίες συγκροτούν τις ανάλογες κοινωνικές τάξεις.

Ο «αυθαίρετος» προσδιορισμός της αμοιβής της εργασίας χωρίς επαρκή οικονομική τεκμηρίωση, ο οποίος ρέπει να αυξάνει τις ανισότητες και να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχότερους, οδηγώντας σε φτωχοποίηση ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, συνιστά άδικες πολιτικές με ελλιπή δημοκρατική βάση και αποτελεί την «πεμπτουσία» των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στη χώρα μας, μετά τη δεκαετή κρίση, όπου απουσιάζει ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων, έχει κυριαρχήσει η υποαπασχόληση, η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές αμοιβές, οικοδομώντας εργασιακή «ζούγκλα» και διευρύνοντας ραγδαία τις ανισότητες, επιβεβαιώνοντας έτι περαιτέρω την προαναφερθείσα θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου με τη διαστρέβλωση της λαϊκής βούλησης.

Συνοψίζοντας, η βαρύνουσα σημασία της τήρησης του κοινωνικού συμβολαίου και της λαϊκής βούλησης καθίστανται με κρυστάλλινο τρόπο ο πλέον καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η αμοιβή της εργασίας στις κοινωνίες θα προσδιορίζεται με δίκαιο τρόπο ή διαφορετικά θα συντελείται ανισοκατανομή του πλούτου και ανισομέρεια των υλικών αγαθών προς όφελος των ολιγαρχικών δυνάμεων και σε βάρος της ολότητας του κοινωνικού σώματος.

* Συγγραφέας, οικονομολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενναία αύξηση μισθών, τώρα
Ο πληθωρισμός μάλλον ήρθε για να μείνει και ας μη βασιζόμαστε ούτε στις ερμηνείες ούτε στις σχετικές προβλέψεις των «θεσμών» - ΔΝΤ, ΕΚΤ και τα τοιαύτα.
Γενναία αύξηση μισθών, τώρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βασικό εισόδημα και εγγύηση της εργασίας
Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι ο συνδυασμός του «βασικού εισοδήματος» με την «εγγύηση της εργασίας» θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί η απάντηση στην...
Βασικό εισόδημα και εγγύηση της εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;
Στον πόλεμο του καπιταλισμού των πλατφορμών και του μοντέλου δεξιάς διακυβέρνησης, αυτός ο νέος τρόπος δράσης και αντίδρασης, με ό,τι περιλαμβάνει και συμπυκνώνει, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο για την...
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «πρώτο ένσημο» και οι ανάγκες των νέων
Αν πράγματι νοιαζόμαστε για τους νέους και τις νέες, οφείλουμε να τους δώσουμε τον χώρο και κυρίως τον χρόνο να διεκδικήσουν τη ζωή τους με καλύτερους όρους.
Το «πρώτο ένσημο» και οι ανάγκες των νέων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απασχόληση και ευημερία
Οι τρέχουσες συνθήκες και αναπτυξιακές προκλήσεις απαιτούν τολμηρές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ειδικά στο θεσμικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Απασχόληση και ευημερία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μύθοι: «Ολα για το καλό μας»
Η έκθεση Πισσαρίδη (ντυμένου με τον μανδύα καθηγητή-οικονομολόγου βραβευμένου με το Νόμπελ Οικονομίας) στοχεύει στην πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και μείωση των...
Οι μύθοι: «Ολα για το καλό μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας