• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 5.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 19.1°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.3°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.2°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 12.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  83%
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προοδευτική διακυβέρνηση

 • A-
 • A+

Η κ. Γεννηματά, πρώτη εδώ και αρκετό καιρό, έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Μάλιστα, έθεσε ως όρο και απαράβατη προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την αυτόνομη πορεία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια υποστήριξε την ανάγκη προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης και την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. όμως έχει άλλη γνώμη. Εχοντας επικοινωνιακή υπεροπλία, προσπαθεί να πυρπολήσει όλες τις γέφυρες ενδεχόμενης συνεννόησης των αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Προφανώς δεν αρκείται στις κυβερνητικές δάφνες της και προσπαθεί να χειραγωγήσει τις εξελίξεις. Αλλωστε, από ό,τι φαίνεται, η Ν.Δ. είναι οπαδός του λενινιστικού δόγματος: «Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς».

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρκετές φορές διολισθαίνει σε λαϊκίστικη αντιπολίτευση που απλά παράγει πολιτική ένταση και όξυνση, απουσία όμως της κοινωνίας. Σε αντίθεση, το Κίνημα Αλλαγής, διατηρώντας τον αυτόνομο πολιτικό του λόγο, επιμένει σε προγραμματική αντιπολίτευση, με εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Ας επισημάνω όμως ότι αυτή η προσπάθεια της Ν.Δ. καθίσταται περιττή, καθώς δυστυχώς αυτό το κατορθώνει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αυτό γίνεται εμφανές μέσα από κείμενα που κατατέθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Ομπρέλα» αναφέρει στο κείμενό της ότι καταθέτει προτάσεις πέρα και ακόμα και σε αντίθεση και σε αναθεώρηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αναζήτηση, βέβαια, δεν προκύπτει πουθενά σε ποια συγκεκριμένα ζητήματα αναφέρεται.

Διαπιστώνει ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα σε ενεργούς πολίτες και ότι είναι εναντίον των «μετεγγραφών» και των συναλλαγών για αξιώματα που δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις. Πάλι δεν έχει το θάρρος να αναφερθεί συγκεκριμένα και εντυπωσιάζει ότι αυτό που ενοχλεί είναι οι δυσμενείς εντυπώσεις. Δυστυχώς στο κείμενο δεν λείπουν τα αριστερά στερεότυπα και οι ιδεοληψίες της παραδοσιακής Αριστεράς.

Η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα «ΡΕΝΕ» λέει ότι δεν επιδιώκει να ενσωματωθεί στη διαχειριστική αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά σε άλλη παράγραφο επιλέγει να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργά στο εγχείρημα διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής κυβερνητικής Αριστεράς. Τελικά, να πατάς σε δυο βάρκες είναι αρκετά μεγάλος μπελάς. Και τα δυο κείμενα μας λένε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση πλατιάς συμμαχίας από δυνάμεις της Αριστεράς της πολιτικής Οικολογίας και της Κεντροαριστεράς, με κεντρικό εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι θίγονται ζητήματα πολιτικών συμμαχιών, χωρίς αναφορές στα πολιτικά υποκείμενα που συγκρότησαν ή καλούνται να συγκροτήσουν αυτές οι συνεργασίες. Αυτό το γεγονός μου θυμίζει την εξαφάνιση του Τρότσκι από την περίφημη φωτογραφία στη 2η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πουθενά στα κείμενα δεν υπάρχει Καμμένος και ΑΝ.ΕΛΛ. Σημειωτέον ότι οι «καμμένοι» είναι στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα ιδεών. Επίσης, ενώ υπάρχουν αναφορές για όρους συνεργασίας με όμορους χώρους, πουθενά δεν αναφέρεται το Κίνημα Αλλαγής ως πολιτικό κόμμα. Αγνοείται παντελώς και απουσιάζει κάθε αναφορά. Για να μην αδικήσω την πραγματικότητα, δεν συμβαίνει το ίδιο στο κείμενο της «Γέφυρας».

Το Κίνημα Αλλαγής όμως είναι παρόν και δεν υπεκφεύγει. Την προγραμματική βάση την θέτουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Εκεί θα αναζητηθούν ριζοσπαστικές λύσεις για την ανάταξη της χώρας. Εκεί όμως περισσεύει ο εύκολος δημαγωγικός λόγος και θα χρειαστούν μεγάλες συναινέσεις για μια μεταρρυθμιστική καταιγίδα που χρειάζεται η χώρα. Οι οποιεσδήποτε προγραμματικές συμπτώσεις θα δοκιμαστούν στο πεδίο των πολιτικών διεκδικήσεων του σήμερα και θα προκύψουν από τις μεγάλες προτεραιότητες που θέτουν οι ανάγκες της κοινωνίας του αύριο.

* μέλος Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής και της Γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς φτάσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και πού πάμε από εδώ
Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, που από παλιά πολλοί τη θεωρούσαμε αναγκαιότητα-προτεραιότητα, φαίνεται ότι, ενώ είναι επιβεβλημένη ανάγκη, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.
Πώς φτάσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και πού πάμε από εδώ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις και ρεύματα, αλλαγή σελίδας;
Συνωστισμός τάσεων; Καθόλου! Η ύπαρξη τάσεων είναι καταστατικά θεμιτή και απαραίτητη για τον εμπλουτισμό του κόμματος – ειδικά σε τούτη την περίοδο.
ΣΥΡΙΖΑ, τάσεις και ρεύματα, αλλαγή σελίδας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία»
Το 2021 είναι ένα κομβικό έτος για τη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, αλλά και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας με την εκταμίευση των πόρων από το...
«Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά Αριστερά
Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε πότε είχαμε κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας, αλλά πότε στην ουσία ασκήθηκαν αριστερές πολιτικές που υπηρέτησαν τους πολίτες και την κοινωνία.
Πρώτη φορά Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
Ο «πατριωτικός»-ελληνορθόδοξος αυριανισμός αφενός και ο πασοκικός «εκσυγχρονισμός» αφετέρου, που βλέπουμε στις μέρες μας να αναπαράγονται στο εσωτερικό πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι παρά τα δύο σκέλη μιας...
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας