Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.7° 18.7°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 17.1°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.3° 17.1°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 16.9°
4 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
21.0° 16.8°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 16.2°
2 BF
36%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 19.4°
5 BF
44%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 20.1°
3 BF
65%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.5° 18.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 20.1°
4 BF
70%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
3 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
51%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 17.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 17.9°
3 BF
49%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
20.5° 17.5°
1 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
AP PHOTO

Για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ: Σκέψεις out of the book

Ο καπιταλισμός πεθαίνει εκεί που γεννήθηκε!

Όμως, παρά την αντίσταση του “παλιού”, αντικαθίσταται από ένα έκτρωμα μετακαπιταλισμού.

Αρνούμαι το δίλημμα Τραμπ ή Μπάιντεν.

Ξεκάθαρα όχι στον Τραμπ, για ό,τι ζήσαμε και απορρίψαμε.. Αλλά όχι και σε αυτές τις “νεοτεριστικές λύσεις” με τις οποίες φαίνεται να συντάσσεται ο  Μπάιντεν, γιατί τα δείγματα γραφής είναι πολύ αρνητικά.

Τα διαφαινόμενα βασικά στοιχεία της νέας πρότασης του συστημικού μπλοκ εξουσίας διεθνώς και με την οποία συντάσσεται η πολιτική ομάδα που συσπειρώνεται σήμερα στις ΗΠΑ γύρω από τον Μπάιντεν είναι :

-Ιδεολογικός φασισμός επιβολής της επιστημονικής αυθεντίας, κυρίως στους διεθνείς και κρατικούς επιστημονικούς φορείς,αδιαπραγμάτευτης ορθότητας ως στοιχείο της καθημερινότητας

-Όχι ουσιαστικές λύσεις για τη συνεχιζόμενη καταστροφή του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Μόνο λόγια, λόγια… χωρίς φυσικά να θίγεται το οικονομικό κέρδος.

-Απαξίωση του ανθρώπου ως είδος στον πλανήτη, με ιδεολογική προσέγγιση την υποταγή του πιο αδύναμου, ο οποίος βέβαια δεν ευθύνεται για την αδυναμία του.

-Ορατή η επιρροή «σοσιαλιστικών» προταγμάτων του κρατικού καπιταλισμού κυρίως στην καθοδήγηση μιας διαμορφούμενης “μάζας” πολιτών.

Πού είναι η Αριστερά;

Δεν μπορεί βασική παραδειγματική επιλογή προσωπικής ζωής για ένα κομμουνιστή να είναι η διαβεβαίωση των «ειδικών» όταν αρχειακή κοινωνική άποψη του είναι ότι τέτοιοι «ειδικοί» συντονίζονται με τις εξουσιαστικές πολιτικές επιλογές του καπιταλισμού. Όταν μάλιστα οποιοσδήποτε επιστήμονας ή πολιτικός εκτός «κυκλώματος» εκφράζει κάποια κριτική ή επιφύλαξη, χαρακτηρίζεται αναπόδεικτα ευθύς αμέσως «συνομωσιολόγος». Συνωμοσίες, όμως, κάνουν οι εξουσίες και όχι οι υποτελείς. Οι δεύτεροι κάνουν επαναστάσεις, για τον κομμουνισμό. Δεν μπορεί με ψήφους της Αριστεράς να γίνεται νόμος , μόνοι εμείς σχεδόν στην Ευρώπη, για χρήση τεχνικών ρομποτικής (πέρα από τους λόγους υγείας) χωρίς να εξασφαλίζεται η εργασία του πολίτη ως δικαιώμα και όχι στατιστικό μέγεθος της καπιταλιστικής οικονομίας με πιθανή την ρομποτική εργασιακή αντικατάσταση το δικαιώματος αυτού

Πού είναι η Πολιτική Οικολογία;

Όταν περιορίζεται στο ρόλο του "περιβαλλοντικού συνδικαλισμού" και των εποικοδομητικών προτάσεων αναδιάρθρωσης των καπιταλιστικών πολιτικών καταστροφής της Φύσης. Πού είναι το "σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά"; Πού είναι η “περιφερειακότητα” στην οικονομία και η συμμετοχή του πολίτη σ’ αυτά που τον αφορούν; Τι προτείνει για μια κοινωνική και άμεση δημοκρατία με τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων, αντί μιας τεχνητής “αντιπροσώπευσης”;

Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι πόσο πια είναι αποδομημένος ο πολιτικός όρος «σοσιαλιστής»!

Ο Μαρξ στο κομμουνισμό του μιλάει για κομμούνες και αξιοπρεπή αυτάρκεια του πολίτη σύμφωνα με τις ανάγκες του. Γιατί ο υπερκαταναλωτισμός είναι “τέχνασμα” του απερχόμενου καπιταλισμού και γίνεται προσπάθεια τώρα να παρεκτραπεί η πορεία της τεχνολογίας από την κοινωνική της χρήση όταν βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των πολυεθνικών. Χωρίς μάλιστα κοινωνικό έλεγχο.

Όλοι είμαστε χρήσιμοι. Και αυτοί που βάζουμε τις διανοητικές ικανότητες μας και αυτοί που βάζουμε τα χέρια μας, για την πρόοδο της κοινωνίας.

Είμαι οικολόγος. Βασίζω την ανθρώπινη οικονομία στην οικονομία της φύσης, που δίνει και απ’ αυτό συντηρείται. Και δεν παίρνει χωρίς να δίνει, όπως κάνει ο ανεγκέφαλος, εξουσιαστικός για τον πλανήτη, ανθρώπινος καθοδηγητισμός.

Η απαγκίστρωση της οικονομίας από το συγκεντρωτικό πλέγμα του κράτους, το οποίο εξυπηρετεί πάντα μειοψηφίες, σε λιγότερο αυταρχισμό και περισσότερο κοινωνικό συντονισμό Με συναίνεση, σεβασμό στο διαφορετικό και αρμονική συνύπαρξη με τη Φύση, θα πρέπει να διαχειριστούμε την υφιστάμενη παγκοσμιοποίηση και να σταθούμε ενάντια σε ένα μοντέλο φασίζοντος διευθυντηρίου των “ειδικών”.

  • Οι συνθήκες είναι θετικές,
  • οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν μία άλλη ριζοσπαστική πρόταση για την οργάνωση της ζωής τους,
  • οι αντίπαλες ιδεολογίες είναι αδύναμες στο κιοινωνικά «επιχειρηματολογείν» και   γι’ αυτό στον κοινωνικό διάλογο ρέπουν πλέον τόσο φανερά στον φασίζοντα λόγο..

Λείπει η οργάνωση.

Είμαι Άνθρωπος και αισιοδοξώ

Γι αυτό λοιπόν επιμένω: Τα πάντα ρει!!!

*Δικηγόρος, Οικολόγος, τέως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ: Σκέψεις out of the book

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας