Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.9°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.1°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.0°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
Οχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια

 • A-
 • A+
Oταν η διάλυση του γάμου είναι η μοναδική διέξοδος των αδύναμων κρίκων της οικογενειακής αλυσίδας από μια βασανιστική κατάσταση, τότε δεν νοείται συζήτηση περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα που τα διαζύγια είναι πλέον συχνότατο φαινόμενο, ο νομοθέτης πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους ώστε να διασφαλίζεται η ομαλότητα στη συνέχιση της ζωής των μελών της οικογένειας και μετά τη διάλυση του γάμου. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου θα συζητηθεί στη Βουλή η υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που σημαίνει εναλλασσόμενη κατοικία, ίσος χρόνος επικοινωνίας και κοινές αποφάσεις των δύο γονέων για το μεγάλωμα των παιδιών.

Η υποχρεωτικότητα της συνεπιμέλειας είναι μια θέση που βρίσκει αντίθετες όλες τις γυναικείες οργανώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Οταν το διαζύγιο είναι η κατάληξη μιας οδυνηρής συμβίωσης, όταν η διάλυση του γάμου είναι η μοναδική διέξοδος των αδύναμων κρίκων της οικογενειακής αλυσίδας από μια βασανιστική κατάσταση, τότε δεν νοείται συζήτηση περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Συνήθως οι αδύναμοι κρίκοι είναι οι γυναίκες-θύματα ενδο-οικογενειακής βίας και τα παιδιά που υφίστανται τη βία άμεσα ή έμμεσα. Αυτές οι μητέρες-θύματα σηκώνουν όλο το βάρος της διάσωσης των ιδίων και των παιδιών τους, καταφεύγοντας στο διαζύγιο και την απομάκρυνση από τους θύτες-συζύγους. Οι επιζήσασες της ενδο-οικογενειακής βίας μετά έρχονται αντιμέτωπες με το δικαστικό σύστημα, που θα ορίσει την επικοινωνία με τον θύτη-πατέρα και τα δικαιώματά του σε ανατροφή, διαπαιδαγώγηση, μόρφωση και υγεία του παιδιού του. Αν το οικογενειακό δίκαιο υιοθετήσει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, τότε τα θύματα θα υποχρεώνονται να έχουν συχνές επαφές με τους θύτες τους. Κατά τη γνώμη μας αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Παραδείγματα από χώρες όπου έχει εφαρμοστεί η υποχρεωτική συνεπιμέλεια, καταδεικνύουν ότι σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυτό μπορεί να καταστεί ολέθριο για τους επιζήσαντες. Η συχνή υποχρεωτική επαφή των αντίδικων γονέων αντενδείκνυται σε περιπτώσεις που ο ένας γονέας είναι επικίνδυνος για τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του άλλου ή και των παιδιών.

Οι σύλλογοι των πατεράδων επικαλούνται το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης (Parental Alienation Syndrome-PAS), δηλαδή μια σειρά ψυχολογικών ή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που ενίοτε παρατηρείται σε παιδιά εξαιτίας της απομάκρυνσής τους από τον ένα γονέα. Το εν λόγω σύνδρομο αμφισβητείται ως κριτήριο από δικαστήρια πολλών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ισπανία.

Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα ή μη της έννοιας του συνδρόμου PAS, θεωρούμε προφανές ότι η τήρηση αποστάσεων από τον πατέρα-κακοποιητή θα αποδειχθεί επωφελής για την τραυματισμένη ψυχή του παιδιού. Κατά τη γνώμη μας, δεν ενδείκνυται η απόλυτη αποξένωση αλλά η οριοθετημένη επικοινωνία, και φυσικά στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας η επιμέλεια πρέπει να δίδεται αποκλειστικά στον μη βίαιο γονέα.

Παγκοσμίως έχει άλλωστε καταγραφεί η ανάγκη θεσμοθέτησης ειδικού διαμεσολαβητικού δικαστικού σώματος, το οποίο θα εξετάζει ζητήματα επιμέλειας των τέκνων σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, και άλλες πολύπλοκες διαφορές μεταξύ των γονέων.

Η υποχρεωτικότητα της συνεπιμέλειας ως οριζόντιο μέτρο θα είναι ένα τραγικό βήμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης εις βάρος των γυναικών. Αραγε ποιος είναι ο ρόλος της συζύγου-συντρόφου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; Μια γυναίκα απροστάτευτη έναντι της βίας και της εξόντωσης της προσωπικότητάς της, η οποία αν τελικά καταφέρει να λυτρωθεί από την κακοποιητική συνύπαρξη θα είναι για πάντα υποχρεωμένη να συναποφασίζει μαζί με τον θύτη της για τα παιδιά-θύματα;

Αντιθέτως, όταν διαπιστώνεται μια υγιής σχέση ανάμεσα στον πατέρα και τα παιδιά του, εκείνος πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τη μητέρα. Ο βαθμός της συνεπιμέλειας και της συνευθύνης θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση από το δικαστήριο και ποτέ βάσει υποχρεωτικότητας, με γνώμονα τη διατήρηση της οικογενειακής γαλήνης σε οικογένειες που ναι μεν έχουν χωριστεί, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν με άλλη μορφή.

*Βουλευτίνα Α’ Ανατολικής Αττικής, ΜέΡΑ25

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη συνεπιμέλεια και τη γονεϊκή αποξένωση Β’ ΜΕΡΟΣ
Τι συμβαίνει όμως όταν οι συνθήκες ζωής του τέκνου ή / και ενός εκ των γονέων μεταβάλλονται υπαίτια από τον δεύτερο, με σκοπό την απομάκρυνση του τέκνου από τον άλλο γονέα και την αδυναμία άσκησης των...
Για τη συνεπιμέλεια και τη γονεϊκή αποξένωση Β’ ΜΕΡΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η νόσος COVID-19 μπορεί να επιφέρει έμφυλη δικαιοσύνη
Σχέδιο κοινής πρωτοβουλίας της εκτελεστικής διευθύντριας της Μονάδας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες UN Women, κ. Phumzile Mlambo-Ngcuka και της επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιας για θέματα φύλου, κ. Helena Dalli
Πώς η νόσος COVID-19 μπορεί να επιφέρει έμφυλη δικαιοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άλλος χρόνος
Τι όνομα να δώσουμε στους ρυθμούς αυτούς, πώς να τους δεχτούμε; Είναι καταπιεσμένες μειοψηφίες, περιφρονημένοι φτωχοί συγγενείς. Χρόνια παιδικά και χρόνια γεροντικά, πώς να τα στριμώξουμε στον περήφανο...
Ο άλλος χρόνος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμφωνία των εαυτών
Ξαπλωμένη σαν αυτοκράτειρα στο τεράστιο κρεβάτι χαμογελά. Μπερδεμένα τα συνήθως καλοχτενισμένα μαλλιά της και το πρόσωπο ελαφρά συσπασμένο. Εχω την εντύπωση όμως πως, παρά τον πόνο, ο νέος ρόλος της τη...
Η συμφωνία των εαυτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεξ για επιβίωση: δημοσιογραφία της εξομολόγησης και ηθικός πανικός
Το σεξ για επιβίωση συμβαίνει στις ευκαιριακές πιάτσες της Αθήνας ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια των ΜΜΕ να δημιουργήσουν κλίμα ηθικού πανικού με αφορμή τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν...
Σεξ για επιβίωση: δημοσιογραφία της εξομολόγησης και ηθικός πανικός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κουκουβάγια στα Επείγοντα
Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό δάσος, ζούσαν δύο μαμάδες: μια κουκουβάγια και μια πέρδικα. Εστειλαν τα παιδάκια τους στο σχολείο, όμως ήταν αδιάβαστα και ο δάσκαλος για τιμωρία τα άφησε νηστικά το...
Μια κουκουβάγια στα Επείγοντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας