• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο

 • A-
 • A+

Τον Αύγουστο 2017 το Πάντειο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο φιλοξένησαν το 13ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ενωσης με συμμετοχή άνω των 3.500 συνέδρων. Στη συνεδρίαση της διεθνούς οργανωτικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες πριν από την έναρξη του συνεδρίου εξήγησα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια λόγω της μείωσης των επιχορηγήσεων για λειτουργικές δαπάνες περίπου στο 1/3 σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Εντούτοις, τους διαβεβαίωσα ότι είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και να οργανώσουμε το συνέδριο με απόλυτη επιτυχία, όπως και έγινε. Οταν τελείωσε η συνεδρίαση ο Αυστριακός πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής με πλησίασε και με ρώτησε: «Πώς επιβιώνετε με μείωση της επιχορήγησης κατά 65%; Εμείς αν είχαμε μείωση 5% θα αντιμετωπίζαμε τεράστιο πρόβλημα».

Αλήθεια, πώς μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά κυρίως να βελτιώσει το επίπεδο σπουδών και τη διοικητική του λειτουργία; Το ισχυρότερο σημείο του είναι το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, οι ικανότητες και η αγάπη της συντριπτικής πλειονότητας φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα προβλήματα συνδέονται με τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, την έλλειψη πόρων, τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας που συχνά εξυπηρετούν λογικές ελέγχου και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κινείται σε μια λογική ακραίου αυταρχισμού και επιβολής πρωτοφανών αστυνομικών μέτρων για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

1) Τη δημιουργία «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων» που θα συνδέεται με τα συστήματα ασφάλειας που θα καλύπτουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ.

2) Μια νέα οργανωτική δομή σε κάθε Πανεπιστήμιο με τίτλο «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», στην οποία θα υπηρετούν και συμβασιούχοι που θα μισθοδοτούνται από τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ. Δηλαδή, πόροι που θα έπρεπε να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της έρευνας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, θα χρησιμοποιούνται για αστυνόμευση.

3) Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας ΑΕΙ με διετή θητεία.

4) Σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης σε κάθε ΑΕΙ.

5) Σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα στελεχώνεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και 1.000 ειδικούς φρουρούς υπαγόμενους στην Ελληνική Αστυνομία.

6) Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές με πειθαρχική ανάκριση, ανακριτικές πράξεις και ποινές που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή του φοιτητή.

7) Αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ώστε όποιος εισέρχεται παράνομα σε ΝΠΔΔ να τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 χρόνια ή χρηματική ποινή.

Με τόσα μέτρα ασφάλειας και προστασίας είμαι βέβαιος ότι ο Ερντογάν «θα σκάσει» από τη ζήλια του.

Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα φύλαξης του δημόσιου χώρου και προστασίας του από τη δράση ελάχιστων, συχνά εξωπανεπιστημιακών, στοιχείων. Ομως η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει με αντισυνταγματικό τρόπο, δηλαδή με τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα δρα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία καταργώντας έτσι το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Ούτε βέβαια με γενικευμένη παρακολούθηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Γιατί ο κίνδυνος αξιοποίησης της τεχνολογίας για δημιουργία ενός καθεστώτος πανοπτικού ελέγχου είναι υπαρκτός και δεν αφορά μόνο τα Πανεπιστήμια αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Με στήριξη στην πανεπιστημιακή κοινότητα και ενίσχυσή της. Με διορισμό προσωπικού φύλαξης που όταν χρειάζεται θα συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, πάντα υπό τον έλεγχο των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου. Πειθαρχικά ζητήματα και η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ πρέπει να ρυθμίζονται κυρίως μέσω του εσωτερικού κανονισμού των Πανεπιστημίων, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ίδρυμα και όχι με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις και νέες δομές που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και τον κυβερνητικό έλεγχο. Το ζητούμενο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι η ενίσχυση της ευελιξίας, της δημιουργικότητας, της εσωτερικής ζωής τους και της έρευνας.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένο. Βασίζεται κυρίως στην αποστήθιση γνώσεων και δεν προάγει επαρκώς τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη σύνδεση με τις παραγωγικές ανάγκες της κοινωνίας. Στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Παιδεία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, ως μια αναγκαία προϋπόθεση για την αντιστροφή της πορείας παρακμής της χώρας. Αντίθετα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο μας επιστρέφει σε εποχές αστυνομοκρατίας και απειλεί να προκαλέσει έναν ολέθριο κύκλο βίας.

* Καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΡΑΤΤΩ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
Το μόνο που θα επιτευχθεί με τα καινούργια μέτρα είναι να στερήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα να τελειώσουν κάποια στιγμή τη σχολή τους, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά τους.
Τι λείπει από τα ΑΕΙ; Μα η Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου
Η κατασπατάληση χρημάτων για την πρόσληψη των αχρείαστων ειδικών φρουρών προκαλεί και όλους εκείνους όπου έχουν πληγεί από αυτήν την επιβεβλημένη εν πολλοίς κρίση.
Ο νέος –κρανίου– τόπος του Πανεπιστήμιου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αστυνόμευση του Πανεπιστημίου
Η κυβέρνηση σήμερα προωθεί νομοσχέδιο που εισάγει ένα δρακόντειο σύστημα αστυνόμευσης στο πανεπιστήμιο. Η παιδεία θα υποτάσσεται πλέον στην ασφάλεια, αντί να την υπηρετεί.
Η αστυνόμευση του Πανεπιστημίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
Εάν το σχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας ψηφιστεί και υλοποιηθεί, το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου προδιαγράφεται ζοφερό, κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης ζημίας που θα προκαλέσουν οι συνέπειες.
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
Αδικία αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα κληθούν να εξεταστούν σε διαφορετική εξεταστέα ύλη σε σχέση με αυτήν της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για Α.Ε. και όχι για σχολεία η «αξιολόγηση» που προωθεί η Κεραμέως
Στη σκιά του αποκλεισμού 20.000 υποψήφιων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται «αμετανόητη»...
Για Α.Ε. και όχι για σχολεία η «αξιολόγηση» που προωθεί η Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας