• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 23.5°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.3°C
  4 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.6°C
  0 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.5°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.2°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 18.3°C / 23.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συν Αθηνά και τον… αστυνόμο σου

 • A-
 • A+

Αυτό μαθαίναμε στα σχολεία κάποτε. Πολύ καλά οι συζητήσεις, ο προβληματισμός και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις. Αυτά όμως μένουν μετέωρα και ατελέσφορα αν δεν συνοδεύονται από πράξη. Ισως να είναι κι ο λόγος που η εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά αδιέξοδα. Επανέρχονται τα τελευταία είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια τα ίδια θέματα, διατυπωμένα με διαφορετικό τρόπο.

Ενα απ’ αυτά είναι και η φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων. Κι έτσι, επειδή το πολύ το κυρελέησον το βαριέται κι ο Θεός οι υπεύθυνοι του αρμόδιου υπουργείου κατέληξαν στην άποψη πως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μεγαλέξανδρου κόβοντας με τη σπάθη τους τον γόρδιο δεσμό. Οπερ εστί, ώς εδώ και μη παρέκει η σχοινοτενής θεωρία των πανεπιστημιακών, οι οποίοι, κατά την άποψη ραδιοφωνικού ειδήμονος, ρέπουν προς την αδολεσχία. Αναζήτησαν λοιπόν μια σύγχρονη σπάθη κι αυτή απέκτησε τη μορφή της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εκοιλοπόνει η Αθηνά και έτεκεν… αστυνόμον.

Αναμφίβολα, κάποιοι απ’ όσους υπηρετούν πανεπιστημιακά διακονήματα ή κοινωνούν αυτών των αγαθών, δεν σεβάστηκαν τους πανεπιστημιακούς χώρους. Θεώρησαν τους τοίχους, τον χώρο των ΑΕΙ, ως μπλοκ για άσκηση των ζωγραφικών τους ανησυχιών επικαλούμενοι την ελευθερία τους. Ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους πως κακοποιούσαν την αισθητική και τραυμάτιζαν την ίδια την ακαδημαϊκή ελευθερία. Πως έπλεκαν το σχοινί για όσους δυσανασχετούν με τις πολλές ελευθερίες, να στήσουν το ικρίωμα.

Ομως... Ακούω την παρατήρηση. Συνέχισε χωρίς «όμως». Να που η ακαδημαϊκή ελευθερία έχει συστατικό της στοιχείο την αντίθεση κι εκφραστής αυτής είναι ο άτιμος αντιθετικός σύνδεσμος. Χρειάζεται να συμμαζευτούν κάποια πράγματα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Πρωτίστως, χρειάζονται συζήτηση και μέτρα για το μέλλον του δημοσίου Πανεπιστημίου.

Αντ’ αυτού προέκυψε αστυνόμος. Οι συνειρμοί μοιραίοι, ιδίως για τους μεγαλύτερους. Προφανώς, χρειάζεται να τεθούν κάποιοι κανόνες στη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων. Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια. Κατανοούν πως είναι υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Την ανάληψη πρωτοβουλιών. Να προστατέψουν την περιουσία τους, την αξιοπρέπεια των προσώπων αλλά και την ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών.

Πρωτίστως, να προφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού την αυτονομία τους. Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Το λένε για τους δασκάλους. Ταιριάζει απολύτως στους αρμοδίους που νομοθετούν και διοικούν. Ομνύουν στην αυτονομία των Πανεπιστημίων και την ίδια στιγμή την περιφρονούν.

Επέπρωτο η ώρα όλοι να σταθούν στο ύψος τους. Τα Πανεπιστήμια να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων, όποια θέση κι αν κατέχουν. Η πολιτεία, από τη δική της μεριά, οφείλει να σεβαστεί τη δημόσια εκπαίδευση. Προβληματίζει η επιλογή του αστυνόμου για τη λύση εκκρεμοτήτων στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
Το άρθρο 16 του Συντάγματος, το Αυτοδιοίκητο κι η έννοια της δωρεάν Παιδείας, αμφισβητούνται ανοιχτά και μόνοι υπερασπιστές τους είμαστε εμείς. Το Πάντειο έκανε την αρχή.
Πάντειο: 475 φοιτητές, 10 φορές ανοιχτό με δια ζώσης μαθήματα και ένα βροντερό ΟΧΙ στην Παν. Αστυνομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
Συζητήσεις επί συζητήσεων για το ζήτημα του ασύλου θέτουν στο επίκεντρο τόσο τη σημασία του όσο και τη χρησιμότητα ή μη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οταν σφίγγουν το χέρι…»
Οι αρχές της επίδοσης και της ανταγωνιστικότητας παραμένουν βασικοί του άξονες, αποκρύβοντας πίσω από το ιδεολόγημα «του ανοιχτού δρόμου για κάθε ικανό άτομο» το πλήθος των αφετηριακών, εξωσχολικών, ανισοτήτων
«Οταν σφίγγουν το χέρι…»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
Πιστεύει όμως κανείς στα σοβαρά ότι μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα Harvard ή ότι η επιτόπια αστυνόμευση της φοιτητικής ζωής θα φρονηματίσει τους φοιτητές ώστε να αδιαφορήσουν για τη διαγραφόμενη ζοφερή...
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαρμαρυγή
Προφανώς, ο σύμβουλος δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Γιατί αυτό που δεν τους έμαθε η ενασχόληση με το διδακτορικό ήταν ένα: το μονοπάτι που οδηγεί στην κερκόπορτα. Φαίνεται ότι αυτό είναι το πρώτο...
Μαρμαρυγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα 2021: Ολίγη από Δημόσια Υγεία και Παιδεία, περίσσια Αστυνομίας
Μόνο μέσα από την ισχυρή Δημόσια Υγεία και την ισχυρή Δημόσια Παιδεία μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και κυρίως τα παιδιά μας! Τρόποι υπάρχουν πολλοί, θέληση έχουν οι κυβερνώντες της χώρας;
Ελλάδα 2021: Ολίγη από Δημόσια Υγεία και Παιδεία, περίσσια Αστυνομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας