• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον ΛΕΠΕΤΕ

 • A-
 • A+

Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ πρόσφατη απόφαση 1238/2020 του Αρείου Πάγου, που θα έβαζε τέλος στην αγωνία 17.000 συνταξιούχων της ΕΤΕ, εκδόθηκε επιτέλους και απογοήτευσε τους αισιόδοξους και πεισμένους από δικηγορικά γραφεία για νίκες που θα ανάγκαζαν την τράπεζα να πληρώνει αυτά τα ποσά που πλήρωνε και στο παρελθόν (πριν από το 2017). Τι αυταπάτη!

Ωστόσο, επειδή γράφτηκαν πολλά και κάποια κείμενα περιέχουν λάθη πυροδοτώντας αναβρασμό, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια πιο σοβαρή προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι καθαρό ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ συνεχίζουμε να πληρωνόμαστε χάρη στον νόμο Πετρόπουλου, αλλά αναμένουμε ένα νέο «κούρεμα» της εν λόγω επικούρησης, ένεκα του νόμου Βρούτση.

Γι’ αυτόν τον λόγο ήδη πολλοί συνταξιούχοι έχουν προσφύγει με νέες αγωγές εναντίον του τελευταίου νόμου, ώστε να σταματήσουν τη νέα βλαπτική γι’ αυτούς κατάσταση. Ομως, είναι λάθος αυτό που ακούγεται, ότι γίνονται νέες αγωγές για επιστροφή στον ΛΕΠΕΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ ας μην ανησυχούν από ορισμένα αβάσιμα δημοσιεύματα. Ουδεμία σχέση έχει η απόφαση του Α.Π. με αυτά που λαμβάνουμε τώρα από τον e-ΕΦΚΑ.

ΒΕΒΑΙΩΣ η σύγχυση προκαλείται και από τα όσα γράφτηκαν:

«Με τη 1238/2020 απόφαση κερδίσαμε τον ΛΕΠΕΤΕ», αποφάνθηκαν δύο δικηγόροι. Και οι δύο χειρίστηκαν αγωγές για τον ΛΕΠΕΤΕ. Ο ένας μάλιστα χειριζόταν τη συγκεκριμένη περίπτωση. Πόθεν προκύπτει ο θρίαμβος; «Γνωμοδότησαν» ότι ο Α.Π. δέχτηκε το μέγιστο, ότι δηλαδή ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και αναίρεσε μόνο τα «ήσσονα» της πρωτόδικης απόφασης. Από την άλλη πλευρά, τρεις δικηγόροι, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΤΕ (ΣΣΕΤΕ), γνωμάτευσαν ότι η απόφαση του Α.Π. είναι αρνητική. Και ακόμη δύο «εξωσχολικοί» εκτιμούν επίσης ότι η απόφαση είναι αρνητική... Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις! Καθόλου περίεργο. Οι δικηγόροι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Επαγγελματική αδεία! Το κακό είναι ότι κάποιοι κάνουν κατάχρηση αυτής της «άδειας».

Ομως ο Αρειος Πάγος με τη 1238/2020 απόφασή του ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ κατέληξε στα εξής:

■ Δεν δέχεται ότι η τράπεζα έχει αναλάβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ και αναιρεί ως προς αυτό το σημείο την πρωτόδικη απόφαση.

■ Δεν δέχεται ότι δημιουργήθηκε επιχειρησιακή συνήθεια για την κάλυψη στο διηνεκές των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ και αναιρεί την πρωτόδικη απόφαση ως προς αυτό το σημείο.

■ Δεν έκρινε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Απλώς, δεν προχώρησε σε κρίση ως προς τη νομική φύση του ΛΕΠΕΤΕ διότι «στο διατακτικό της πρωτόδικης απόφασης δεν είχε επίδραση αυτό, καθόσον το δικαστήριο της ουσίας δεν στηρίχθηκε στην άποψή του για τη νομική φύση του ΛΕΠΕΤΕ, αλλά αποκλειστικά στη σιωπηρώς δημιουργηθείσα δέσμευση της εναγομένης (ΕΤΕ) από επιχειρησιακή συνήθεια να χρηματοδοτεί και στο μέλλον τον λογαριασμό…».

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ το «στήριγμα» της πρωτόδικης απόφασης, βάσει του οποίου επιδικάστηκε αναγνωριστικά να παίρνουν εσαεί οι συνάδελφοι την επικούρηση από τον ΛΕΠΕΤΕ, αφαίρεσε (αναίρεσε) τώρα ο Α.Π.

■ Καταδίκασε, λόγω της ήττας τους, τους αναιρεσίβλητους συναδέλφους να καταβάλουν στην τράπεζα 2.300 ευρώ για δικαστικά έξοδα!

■ Επιπλέον, ο Α.Π. απέρριψε, με ξεχωριστή απόφαση 1339/2020, αναίρεση συναδέλφων για την ίδια υπόθεση και με τον ίδιο δικηγόρο. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο, αλλά αυτή καθ’ εαυτήν η απόρριψη δεν είναι αρκετή, τουλάχιστον για να μην πλασάρεται η ήττα ως θρίαμβος;

*Από τη συνδικαλιστική πρωτοβουλία συνταξιούχων ΕΤΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρία κυβερνητικά ψεύδη για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας
Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση της Ν.Δ. μειώνει συντάξεις, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και ελαττώνει τα αποθεματικά της δημόσιας ασφάλισης που τροφοδοτούν τις συντάξεις όλων των...
Τρία κυβερνητικά ψεύδη για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαστική ανεξαρτησία και όρια συνταξιοδότησης
Η Βασιλική Θάνου έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα την εξέταση της παράτασης του χρόνου αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Παρά τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες της Προέδρου του Αρείου Πάγου, τα επιχειρήματα των...
Δικαστική ανεξαρτησία και όρια συνταξιοδότησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ζαβολιά των τραπεζών
Στην εποχή μας όταν λες πως κάποιος είναι τραπεζίτης δεν σημαίνει ότι κάθεται σ’ ένα γκισέ όλη μέρα και πληρώνει συντάξεις. Ενας πραγματικός τραπεζίτης δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με λεφτά.
Η ζαβολιά των τραπεζών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγώ δεν είμαι ίσος
Πριν από μερικά χρόνια δημιουργήσαμε τρεις φίλοι, από τα φοιτητικά μας χρόνια, έναν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα για έναν φίλο μας, επίσης από τα φοιτητικά μας χρόνια, που είχε οικονομικά προβλήματα.
Εγώ δεν είμαι ίσος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πληθωριστικό κύμα ίσως να μην είναι παροδικό
Ακόμη και αν ο πληθωρισμός μηδενιστεί στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρόνιας, οι τιμές θα παραμείνουν στάσιμες στο νέο υψηλό επίπεδο. Συνεπώς και πάλι οι εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί μια μόνιμη απώλεια...
Το πληθωριστικό κύμα ίσως να μην είναι παροδικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύνταξη = Διαθεσιμότητα;
Oι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια περιμένουν γύρω στα 2,5 χρόνια για να λάβουν την κύρια σύνταξη και γύρω στα 3 χρόνια για ένα εφάπαξ.
Σύνταξη = Διαθεσιμότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας