• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  2 BF
  72%
AP Photo/Pavel Golovkin

«Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία»

 • A-
 • A+
« Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία. Αν θα επουλώσουμε ή θα βαθύνουμε τις πληγές» γράφει ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης.

Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε το 2020, ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξαν τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς. Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά, που σημαδεύτηκε από την πανδημία και ένα ερώτημα πλανάται. Σηματοδοτεί το 2021 το τέλος της υγειονομικής κρίσης;

Σίγουρα το 2021 δεν θα είναι η χρονιά επούλωσης των πληγών που συνεχίζει να αφήνει η πανδημία. Πολύ φοβάμαι ότι εκτός της υγειονομικής κρίσης θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και μία νέα οικονομική κρίση.

Η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα στην καρδιά της φονικής πανδημίας. Η διαχείριση τόσο της υγειονομικής, όσο και της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν κατάφερε να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτής της διπλής κρίσης στην κοινωνία. Αντιθέτως, εντείνει την υγειονομική ανασφάλεια, τις ανισότητες, τα φαινόμενα οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αν σε αυτά προστεθούν τα φαινόμενα αδιαφάνειας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ανικανότητας και αναλγησίας, μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού.

Το 2021 είναι ένα κομβικό έτος για τη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, αλλά και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας με την εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να κάνουμε βήματα μπροστά πρέπει να αρθούν οι δυσκολίες που στιγμάτισαν τον κόσμο της εργασίας, αφού η Κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να διαλύσει το δίχτυ προστασίας, που φροντίσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ να υψώσουμε, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Επιτακτική ανάγκη είναι η ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, που δεν ήρθε ποτέ. Η έλλειψη μέριμνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήταν αξιοσημείωτη. Η απουσία πολιτικών στήριξης των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, των ανέργων, είναι τουλάχιστον προκλητική. Όπως και η μη στήριξη του ΕΣΥ.

Σημειωτέον δεν σταματάμε ως ΣΥΡΙΖΑ να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο τετράμηνο, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός φαίνεται να εξελίσσεται δυστυχώς σε ένα ακόμα μεγαλοπρεπές φιάσκο, καθώς η χώρα μας θα χρειαστεί τρεις ολόκληρους μήνες για να λάβει εμβόλια επαρκή για τον εμβολιασμό μόλις 600.000 συμπολιτών μας. 

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και κανένας εφησυχασμός. Το εμβόλιο σίγουρα δίνει μια ελπίδα μέσα σε όλη την μαυρίλα της κατάστασης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυτούμε και να αφήσουμε την πανδημία εκτός ελέγχου το επόμενο διάστημα. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι νούμερα και η ΝΔ δεν πρέπει να παίζει με αυτές.  

Όπως φυσικά δεν πρέπει να παίζει και με την οικονομία. Μια οικονομία που δοκιμάζεται έντονα το τελευταίο διάστημα και που δεν προβλέπεται να ανακάμψει αν η Κυβέρνηση επιλέξει να επιβάλει μέτρα λιτότητας. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το 2021, 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βυθιστούν σε ακραία φτώχεια. Οι κοινωνικές ανισότητες είναι ήδη, δυστυχώς, κανόνας.

Το δημόσιο χρέος το οποίο λόγω της ύφεσης αλλά και των έκτακτων δαπανών που προκάλεσε η πανδημία, υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται με το υψηλότερο δημόσιο χρέος που φτάνει το 208% του ΑΕΠ μας.

Το θετικό σημείο στην όλη κατάσταση και ίσως τελευταία ευκαιρία, αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης των 72 δισ. ευρώ, το οποίο φυσικά χρειάζεται σωστή διαχείριση και διαφάνεια. Απαιτείται όμως στο τραπέζι των συζητήσεων να υπάρξουν τρία κεντρικά σημεία. Η αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους στο εσωτερικό του κράτους.

Και βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η πανδημία υπογραμμίζει την αξία και την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, χωρίς ουσιαστική και ολοκληρωτική άμυνα απέναντι στην πανδημία που μας θερίζει.
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανύπαρκτο κράτος μεσούσης της πανδημίας
Ο αντίκτυπος του ιού για τη χώρα μας έγινε ακόμα πιο έντονος, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ανύπαρκτο κράτος μεσούσης της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
Τουλάχιστον όσοι ασκούν πολιτική θα καταλάβουν μετά την πανδημία ότι χρειάζεται ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική και όχι οριζόντια μέτρα όπως σε όλη τη χώρα;
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Covid-19 και «ανθεκτικότητα»
Αυτοί που πιστεύουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι ικανός να προβεί σε αυτο-διορθώσεις, θα διαψευστούν όπως και εκείνοι που ελπίζουν στην αναγέννηση του σοσιαλδημοκρατικού εγχειρήματος.
Covid-19 και «ανθεκτικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαύλος κύκλος
Μετά από λίγο να ακούς ότι για τις υποκλοπές θα γίνει έρευνα. Και μέσα σε όλα αυτά, 60.000 κρούσματα και 300 θάνατοι την εβδομάδα. Αλλά η τελευταία είδηση να περνάει στα ψιλά, μιας και είναι Αύγουστος και μια...
Φαύλος κύκλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας