• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.5°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών

 • A-
 • A+

Η εικόνα που βλέπει κάποιος ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάνω από την Καρυστία είναι ενδεικτική: συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών με μορφή πυραυλικών συστημάτων έχουν φυτρώσει σε όλες τις βουνοκορφές της περιοχής. Σε αυτές τις εικόνες η προσθήκη άλλων 91 νέων ανεμογεννητριών και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων στις γειτονικές περιοχές θα έχει αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Εύβοιας.

Βέβαια ο Δήμος Καρύστου, από τον Ιούνιο του 2020 και μάλιστα με την ίδρυση της Ενεργειακής του Κοινότητας, κατέστησε σαφές ότι δεν θα συναινέσει -και πολύ ορθά έπραξε- στην έκδοση νέων αδειών σε όλη του την επικράτεια. Ομως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), συνεχίζοντας την απαράδεκτη τακτική της να αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες, προχώρησε στην έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Εύβοια σε αιολικό σταθμό ισχύος 227,7 MW, που θα υλοποιηθεί με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών σε άλλες δημοτικές ενότητες της περιοχής, όπως των Αμαρυνθίων, Ερέτριας, Κονιστρών, Κύμης και Διρφύων.

Ασφαλώς και πρέπει η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας να γίνει μέσα από μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά η Εύβοια έχει ήδη απαντήσει σε αυτή την ανάγκη εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννήτριες, σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.

Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, έχουν καταστήσει αναγκαία την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Για να ξεπεράσει την υποχρέωση αυτή η ΡΑΕ προχώρησε σε μεθοδεύσεις που προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες τόσο γιατί τις αγνοούν, όσο και γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τι έκανε στην Εύβοια; Από μόνη της συνέταξε έναν χάρτη, γεωπληροφοριακό τον ονομάτισε, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των τοποθετηθεισών και των εγκριθεισών αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. Κι αυτόν τον χάρτη τον μετέτρεψε σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Εύβοια.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι δεν έκανε η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής και μάλιστα με τη δυνατότητα ο χάρτης αυτός να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα. Δηλαδή με απλά λόγια όλα έγιναν ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής-Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σε όφελος των συμφερόντων που έχουν προεπιλεγεί.

Υπάρχει κι ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την αντίδραση ειδικά των κατοίκων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και είναι ο αποκλεισμός τους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, με το αιτιολογικό ότι βίωσαν αυτήν την περίοδο νωρίτερα από τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης Αρκαδίας που εντάχθηκαν τώρα γιατί ξεκινούν την απολιγνιτοποίηση σε επόμενο χρόνο. Κι επειδή το συγκεκριμένο Ταμείο θα ενισχύσει και μονάδες ΑΠΕ για να καλυφθούν οι αυριανές ανάγκες της χώρας μας, μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές μονάδες ισχύος ακόμη και 10 giga watt.

Η άποψη ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση ασφαλώς και δεν μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται έτοιμα και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 2 έως 3 χρόνια. Ούτε βέβαια πρόκειται να δελεάσουν τους κατοίκους που αντιδρούν τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλονται, του 1,7% του κύκλου εργασιών στις τοπικές κοινότητες και του 1% στους οικιακούς καταναλωτές, για τα οποία ο Δήμος Καρύστου ζητάει επίμονα από τα υπάρχοντα, παλιά και νέα αιολικά πάρκα, την αύξηση κατά 1% τόσο στις κοινότητες, όσο και στους κατοίκους, δηλαδή συνολικά να φτάσουν τα ανταποδοτικά τέλη στο 5%.

Για την Εύβοια όμως η τεκμηρίωση της αντίδρασης στηρίζεται επιπλέον και στην τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντός της. Είναι το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.

Ετσι λοιπόν η άποψη που έχει πλέον εμπεδωθεί είναι ότι η Εύβοια δεν θα στέρξει σε καμία επιπλέον αδειοδότηση αιολικού πάρκου.

 * βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Πώς μπορούν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Ο μακροχρόνιος ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να επανεξεταστεί.
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
Οι όποιες λύσεις να γίνονται με τον σωστό σχεδιασμό, υπολογίζοντας τη διατήρηση των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών και πάντα μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχουν τη στήριξή της.
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες
Η Εύβοια αυτή την περίοδο βρίσκεται σε σύγκρουση με τις εταιρείες που οδηγούν την κούρσα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ειδικά δε μετά την ανακοίνωση ότι οι επενδύσεις...
Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόση ενέργεια παράγουν οι ΑΠΕ
Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις του ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα το έτος 2030.
Πόση ενέργεια παράγουν οι ΑΠΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εθνική ενεργειακή μετάβαση υπό το φως διεθνών εξελίξεων
Η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το υφιστάμενο υδάτινο δυναμικό, με τα ιδιαίτερα θετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά των υδροηλεκτρικών σταθμών, που μπορούν σε σημαντικό βαθμό να...
Η εθνική ενεργειακή μετάβαση υπό το φως διεθνών εξελίξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας